szerző:
HVG

Vesztésre áll a brit Permira a többségi tulajdonában lévő BorsodChem megtartásáért folytatott harcban Yantai Wanhuával szemben. A kínaiak a vegyipari cég adóssága egyötödének birtokában kivásárolnák a Permirát.

Egyetlen szónyi reménye maradt a körülbelül 1 milliárd eurós adósságban úszó BorsodChem (BC) 87 százalékos tulajdonosának, a brit Permira kockázatitőke-befektető társaságnak. Ez a szó a „jelenleg”, s abban a mondatban szerepel, amelyet a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium tett közzé múlt pénteken. E szerint jelenleg a magyar állam sem közvetlenül, sem a százszázalékos tulajdonában lévő Magyar Fejlesztési Bankon, sem más állami szereplőn keresztül nem nyújt hitelt a BC-nek. Amiből a Permiránál azt olvasták ki, hogy a jövőben viszont a kazincbarcikai cég megkaphatja az MFB-től azt a 100 millió eurós hitelt, amelyet még ez év elején Gyurcsány Ferenc exkormányfő ígért meg, hogy a válság miatt megroggyant vegyipari cégnek ne kelljen mintegy 3 ezer dolgozójából 550-et elküldenie, folytathassa fejlesztéseit, s megállapodjon hitelezőivel adóssága átütemezéséről. Erre legkésőbb október 15-éig kellene sort kerítenie.

Az MFB-hitelígérvényt múlt péntekig mindenki kész tényként kezelte, azzal együtt, hogy a kölcsönnyújtás feltételeként a Permirának is be kellene tennie 80 millió eurót a cégbe. A minisztérium közleménye azonban új helyzetet teremtett. Ez a HVG értesülései szerint annak köszönhető, hogy a kínai Yantai Wanhua Polyurethane Co. Ltd.-nek (lásd Vegyjegy című írásunkat) a vezetői egy személyes találkozón meggyőzték Bajnai Gordon miniszterelnököt: tisztességes szándék vezérli őket, amikor szeretnék kivásárolni a Permirát a BC-ből. Ennek bizonygatására az ázsiaiak alattomosnak tűnő színre lépése miatt volt szükség. Augusztus közepén futótűzként terjedt a hír Kazincbarcikán, hogy egy kínai cég két hongkongi befektetési alapon keresztül felvásárolta a BC tőkeellátottságát javítani hivatott 270 millió eurónyi alárendelt kölcsöntőke háromnegyedét az azt kezelő amerikai Merrill Lynch bankháztól. Ennek azért volt jelentősége, mert a magyar vegyipari társaság Permira által delegált vezetősége hónapok óta tárgyalt a több mint hatvan hitelező bankkal a BC 1 milliárd eurós adósságának rendezéséről, s a megállapodáshoz a szabályok szerint az alárendelt kölcsöntőke tulajdonosainak beleegyezése is szükségeltetik.

Szeptember elején fedte fel szándékait a kínai cég. E szerint szakmai befektetőként szeretne segíteni a BC hiteleinek átstrukturálásában, valamint abban, hogy a cég magas adósságállománya mihamarabb csökkenjen. Célja, mint mondja, a kazincbarcikai céget Európa vezető vegyipari gyártójává fejleszteni, ami meglehetősen ambiciózus elképzelés; jelenleg a német Bayer és a BASF, valamint a holland Huntsman Polyurethanes is nagyobb kapacitással rendelkezik. A felzárkózás érdekében a Wanhua pénzt ölne a BC kazincbarcikai üzemébe, kibővítené annak gyártókapacitását, hogy a mainál több európai, közel-keleti és afrikai megrendelést tudjon teljesíteni. A kínaiak azzal is kecsegtetnek, hogy hozzásegítik a céget az ázsiai és észak-amerikai piacon való megjelenéshez. Márpedig vegyipari szakértők szerint a BC egyetlen túlélési esélye az új piacok keresése, illetve a kapacitásbővítő beruházások befejezése. Emellett a Wanhua technológiáját és szakértelmét is megosztaná a magyarokkal. Mindezt úgy, hogy a létszámot nemhogy csökkentené, hanem még bővítené is.

A munkahelyek megőrzésére hivatkozó érvelés volt a legmeggyőzőbb a Bajnai-kormány számára, amikor úgy döntött, addigi szándékaival ellentétben egyelőre mégsem segíti hitellel a BC adósságrendezését. Ehelyett hagyja, hogy piaci feltételek mentén, állami beavatkozás nélkül dőljön el a cég adósságának, valamint irányításának sorsa. Egyébként is aggályos, hogy az állam segít hitellel – még ha annak kamata piaci is lenne – egy magáncégen. Ez kiválthatná az ellenzék rosszallását. Igaz, Pelczné Gáll Ildikó, a Fidesz alelnöke számára egyelőre fontosabb volt borsodi mivolta. Ezért az MFB-kölcsön visszavonása kapcsán a Magyar Hírlapban azt feszegette, érthetetlen, milyen alapon dönt a kormány egy-egy magáncég megsegítéséről, vélhetően a korábban a Péti Nitrogénműveknek dobott mentőövre gondolva. Ám állami beavatkozásra még a BC esetében is sor kerülhet, ha az a munkahelyek megőrzése érdekében szükségessé válik. De a kormány csak egy tiszta tulajdonosi és rendezett hitelezői struktúrával rendelkező céggel kész tárgyalni – fogalmaz a gazdasági tárca közleménye.

Az MFB hitele a Permirát hozta volna kedvezőbb helyzetbe, hiszen jelenleg a britek irányítják a céget, így elvileg jobb pozícióból tárgyalhattak volna a hitelezőkkel. Ám így sem biztos, hogy meg tudnák akadályozni a kínaiak tulajdonosi beszállását. Hiszen az adu most már a Wanhua kezében van, ezt mintha a Permiránál is kezdenék felismerni. Az adósságrendezés során ugyan a már a kínaiaknál lévő és a még felvásárolható összesen mintegy 270 millió eurónyi alárendelt kölcsöntőke BC-részvényre átváltása csak 19 százalékos tulajdonhányadot jelentene, a Wanhua a későbbiekben teljesen szeretné átvenni a hatalmat a társaságban. A Wanhua kikötötte, csak akkor írja alá az adósságrendezésről szóló megállapodást, ha az magában foglalja a Permira teljes kivonulásának előmozdítását – olvasható a kínaiak szeptember elején kiadott közleményében.

Kétségtelen, hogy a Permira most több pénzt, 80 millió eurót áldozna a magyar vegyipari cégre, ám – mondhatni – csak annak a 78,5 milliárd forintnak egy részét tenné vissza, amit 2008-ban osztalékként kivett. Hiába büszkélkedett azzal a Permirát képviselő Christian Neuss egy múlt heti sajtótájékoztatón, hogy a Permira-alapok mintegy 9,6 milliárd eurónyi vagyont kezelnek, és 3,8 milliárd euró vár új befektetésre, magyarországi érdekeltségükre nem kívánnak többet fordítani.

A Permiránál azt hangoztatják, a Wanhua csak azért akar bekerülni a BC menedzsmentjébe, hogy belelásson magyar versenytársa üzleti titkaiba, megszerezze a BC értékes alapanyag-gyártási licenceit, majd azok birtokában elvigye a gyártást Magyarországról. Elemzők szerint a licenc megkaparintása valóban fontos szempont lehet a Wanhua számára, hiszen a kínai MDI-piac a legnagyobb növekedést produkálja a világon. Ugyanakkor a BC termelőberendezéseinek Kínába telepítése sokkal drágább, mintha a Wanhua egy új üzemet építene.

CSABAI KÁROLY

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Második meccsét is megnyerte a DVSC

Második meccsét is megnyerte a DVSC

Pattanásig feszült a helyzet az olasz partoknál veszteglő mentőhajón

Pattanásig feszült a helyzet az olasz partoknál veszteglő mentőhajón

Mi is kávé és mi is tea? A mormon egyház megmondja

Mi is kávé és mi is tea? A mormon egyház megmondja

Éremesővel zárták a magyar úszók a világkupát

Éremesővel zárták a magyar úszók a világkupát

Lennonék "megírtak egy úszómedencét", a mai sztárok ravaszabbul keresik degeszre magukat

Lennonék "megírtak egy úszómedencét", a mai sztárok ravaszabbul keresik degeszre magukat

Három gyerek is van a szajoli lovasbaleset sérültjei között

Három gyerek is van a szajoli lovasbaleset sérültjei között