szerző:
HVG

Egyszerűsítené az átláthatatlan bírságdzsungelt a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete, egyúttal jelentősen növelve a pénzügyi vállalkozásokra kiszabható bírságok maximumát.

Bírságrekorddal zárja az idei évet a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF), a január óta kiszabott tíz legmagasabb összegből már 600 millió forint jött össze, köszönhetően a Soros György tulajdonában levő alapkezelőre piacbefolyásolás miatt kivetett 489 millió forintos bírságnak. Ez a büntetés pusztán azért lett ilyen magas, mert az eljárásban számszerűsítették, hogy az alapkezelő 675 ezer dolláros hasznot ért el a jogszabálysértőnek ítélt OTP-részvény-ügylettel. Az előírások szerint ugyanis a bírság 2–100 millió forint lehet, de ha a jogtalanul szerzett bevétel összege megállapítható, akkor annak négyszerese a kiszabható maximum.

A felügyeleti summa azonban így is szerény mértékű a Gazdasági Versenyhivatal által kirótt idei pénzintézeti bírságokhoz képest, amelyek közül a legnagyobb tétel a Visa és a MasterCard kártyák bankközi jutalékának kartellszerű egyeztetése miatt kiszabott 2 milliárd forint. Nem csoda, ha pénzintézeti vezetők saját bevallásuk szerint is tartanak a versenyhivataltól, míg a PSZÁF-bírságok nemigen rendítik meg őket. Fordulhat azonban a kocka, ha jogszabályokban is formát öltenek a PSZÁF most körvonalazódó bírságtervei.

HVG

Egy, a piacon elterjedt pletyka szerint az Allianz Hungária Biztosítót is meglepte néhány éve, hogy csak 1 millió forintra büntette a felügyelet a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások váltási szezonjában elkövetett szabálysértése miatt. Állítólag nemcsak az Allianz számított nagyobb büntetésre, hanem a versenytársai is. Több társaság vezetőjében fel is ment a pumpa, mondván, ennyiért nekik is megérte volna a remélt előnyökért félrelépni. A szabálysértés ugyanis abban állt, hogy az Allianz nem jelentette meg idejében a régi kötelezős ügyfelek tarifáit az újságokban, így késleltethette a díjkalkulációkat és a szerződések felmondását, tehát a biztosítónál tarthatott több olyan kuncsaftot, aki máskülönben elment volna. Más kérdés, hogy a maximális, biztosítók esetében 20 millió forintos büntetés sem fájt volna különösebben a kötelező biztosítások piaci tortájából akkoriban 44 százalékos szeletet kihasító és az üzletágból évente 49-50 milliárd forint árbevételre szert tevő Allianznak. A biztosítási törvényben rögzített bírságplafontól ugyanis csak akkor lehet eltérni, ha – csakúgy, mint a Soros Fund esetében – számszerűsíthető a szabálysértéssel elért bevétel, ám a bírság ebben az esetben sem lehet magasabb az így elért jövedelem duplájánál.

A bankoknál valamivel vastagabban is foghat a felügyelet ceruzája, hiszen a hitelintézeti törvény 60 milliós bírságplafont szab meg. A legrosszabbul a jelzáloghitel-intézetek járhatnak, amelyeket akár 90 millió forintra is büntethet a felügyelet. Piacfelügyeleti ügyekben azonban mindkét intézménytípusra 20 millió forintos bírsághatár érvényes, amennyiben a PSZÁF nem tudja kideríteni, hogy mennyi hasznuk származott a tiltott ügyletekből.

A banknak nem számító – többnyire csak hiteleket nyújtó – úgynevezett pénzügyi vállalkozások ugyanakkor csak 2 millió forintig bírságolhatók, akkor is, ha kamat- és díjbevételük összege felér egy bankéval. Ez csak tizede annak az összegnek, amivel a legsúlyosabb esetekben a szabálysértésen kapott magánszemélyek, például az engedély nélküli pénzkölcsönzés miatt elmeszelt ügynökök sújthatók (lásd táblázatunkat). Így kialakulhat az a visszás helyzet, hogy azok a hitelközvetítők, akik részt vettek a PSZÁF szerint gyanús hátterű, az adósok lakásaira hajtó hitelezési láncban, 20 millió forintos büntetést kapnak illegális jelzálogkölcsönzés miatt, míg az ügyletekben ugyancsak részes jelzáloghitelező cégeket, ha bebizonyosodna bűnösségük, valószínűleg csak 2 millió forintra húzhatná le a PSZÁF.

A kusza viszonyokat még tovább bonyolítja, hogy a PSZÁF frissen megkapott fogyasztóvédelmi hatáskörében a pénzügyi ágazati törvényekben rögzített maximális bírságok sokszorosát, akár 2 milliárd forintot is kiszabhatna. Az átláthatatlan bírságdzsungelben rendet vágna a felügyelet, s a törekvésre fogadókész a pénzügyi kormányzat is. A rendteremtésre a felügyeleti törvény és a különféle pénzügyi ágazati törvények napirenden levő módosítása keretében kerülne sor. Egyrészt egységesítenék a különféle szektorokban alkalmazható bírságokat, másrészt ésszerűsítenék a büntetési gyakorlatot, például a nyugdíjpénztáraknál és más önkéntes kasszáknál, ahol egy-egy büntetés elsősorban a tagságot károsítja meg, nem a hibát elkövető vezetőket, ezért nagyobb teret adnának a személyi bírságoknak. Szó van a büntetési plafonok felemeléséről is, amelyek kirívó esetekben az összes pénzügyi intézménynél elérhetnék a milliárdos értéket, függetlenül attól, hogy bankról, biztosítóról vagy befektetési vállalkozásról van szó.

Ebben az esetben már aligha legyintenének a bírságok hallatán a megbüntetett pénzintézetek vezetői. Mindenesetre a jogszabályalkotók a szabálysértések visszaesését is remélik a büntetési határok feljebb srófolásától. Mindez persze vissza is üthet, ha netán egy felügyeleti vezetőnek fejébe szállna a hatalom, és meg nem engedhető módszerekkel próbálna nyomást gyakorolni egyes piaci szereplőkre. Annak idején például Szász Károly volt felügyeleti elnök is kapott hideget-meleget, amikor vezetése alatt a PSZÁF 2001-ben rekordösszegűnek számító, összesen 249 millió forintos bírságot vetett ki. Az öncélú és hatalomfitogtató büntetéseket a felügyelet vezetése úgy akadályozná meg, hogy publikussá tenné a bírságolási politikát.

PAPP EMÍLIA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Grönland megvásárlása? Ma inkább a lízing és a hódítás a népszerű

Grönland megvásárlása? Ma inkább a lízing és a hódítás a népszerű

10 év után itt a vége az androidos édességneveknek

10 év után itt a vége az androidos édességneveknek

Idén is kapós "bármely szakos" tanár, csak legyen, aki matekot, magyart, angolt tanít

Idén is kapós "bármely szakos" tanár, csak legyen, aki matekot, magyart, angolt tanít

Indiában nyitotta meg legnagyobb irodaházát az Amazon

Indiában nyitotta meg legnagyobb irodaházát az Amazon

Ma is marad a nyári meleg

Ma is marad a nyári meleg

Az állam kevesebbet költött családi támogatásokra, mint 2018-ban

Az állam kevesebbet költött családi támogatásokra, mint 2018-ban