szerző:
HVG

A tavalyinál nagyobb kedvezmények és kedvezőbb tarifák várják a kötelező biztosításukat az idén felmondó és újrakötő kuncsaftokat. A tétlen autósok díja viszont emelkedhet.

A legolcsóbb kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (kgfb) az a vidéken élő, ötvenes, családos autós kötheti, akinek iskoláskorú gyermeke van, és legalább 10 éve nem okozott kárt Suzuki Marutijával. A feltételek egyidejű teljesítése persze ugyanúgy nem életszerű, mint ahogy az így elérhető 7 ezer forintos éves biztosítási díj sem. Ennek sokszorosát fizette a négymillió autós többsége az idén is: a gyermekes vidékiek 20-30 ezer forintot, míg a legkockázatosabbnak tartott, öreg, de erős járgányokat nyűvő budapesti fiatalok minimum 110-120 ezret. Ám az a mérték, amit a kötelezőt egyfajta gépkocsiadóként felfogó tulajok sokallnak, több nagyobb biztosító véleménye szerint a lehetséges díjszint alja, ahonnan csak felfelé vezet az út. Szerintük az emelkedő kárkifizetések, valamint a latens károk miatti tartalékolás magasabb díjakat igényel.

Csakhogy a díjemelés az idén is elmaradt, sőt soha nem látott árversenyről írnak elemzéseikben az internetes alkuszok, amit az utolsó teljes átváltási kampánnyal magyaráznak. Jövőre ugyanis hatályba lép a kgfb-törvény, amely megszünteti az eddigi szokásos év végi kötelezőváltást. Januártól a biztosítását mindenki csak a szerződés naptári évfordulóján mondhatja fel, tehát aki például márciusban vesz egy autót, s ezért új kötelezőt köt, az csak rá egy évre mondhatja fel szerződését, hogy egy új, kedvezőbb feltételűt kössön. Miután a biztosítók maguk is úgy gondolják, hogy a szokásos év végi váltási késztetés megszűntével egyre több autós ragad majd náluk akkor is, ha díja emelkedik, még utoljára nekigyürkőztek, hogy feltornázzák ügyfélszámukat. Emiatt tovább szaporodtak, sőt néhol nőttek is a kizárólag a kampány idején elérhető kedvezmények, amelyek csak azoknak csökkentik a díját, akik az év végén felmondják és újrakötik kötelező biztosításukat. A kármentesen vezetők például mintegy 20 százalékos kedvezményt kaphatnak a Generalitól, aki viszont jövőre, év közben szerződik a biztosítóhoz, csak ennek felét.

HVG

Az Allianz – mint arra a Netrisk.hu felhívta a figyelmet – a tavalyi 30-ról 33 százalékra emelte a kampánykedvezményt, amelyre a novemberben váltó ügyfelek automatikusan jogosultak. Ekkora kedvezményt az év közben szerződők csak akkor érhetnek el, ha már van az Allianznál casco vagy bizonyosfajta lakásbiztosításuk – díjhátralék nélkül. Mintegy 20 százalékos a szezonális árengedmény a Közlekedési Biztosító Egyesület (Köbe) kötelezőjét választók számára, és 25 százalékos az Uniqa Biztosítónál, amely tavaly nem honorálta efféleképpen új ügyfeleit.

A váltásból eddig kimaradókat a kampánykedvezmények mellett extra rabatt várja a Posta Biztosító mellett a Genertelnél is. „A válság miatt a tavalyi 600-650 ezernél is többre, akár 800 ezerre nőhet a kötelezőt váltó magánszemélyek száma. Becslésünk szerint legalább 200-300 ezren évek óta még kísérletet sem tettek arra, hogy megnézzék, nem köthetnének-e jóval olcsóbban kötelező biztosítást, most viszont a takarékoskodás rászorítja őket erre” – indokolta a HVG-nek Csikós Dániel, az ügyfeleivel csak az interneten és telefonon kapcsolatot tartó Genertel Biztosító vezérigazgatója az extra engedményt.

Azért is érdemes a kuncsaftoknak nekirugaszkodniuk, mert így még utoljára átalakíthatják a kgfb-szerződésüket év végi lejáratúvá. Ez azért előnyös, mert az év utolsó két hónapja a Genertel előrejelzése szerint még öt-hét évig kiemelt ügyfélszerző időszak marad, az ezzel járó árversennyel együtt. A szerződésállomány ugyanis nem alakul majd át olyan gyorsan, mint ahogy azt egyes elemzők hiszik. Az a kötelezős kuncsaft pedig, akinek nem az év végén jár le a szerződése, valószínűleg kevesebb figyelmet és kedvezményt kap azoktól a biztosítóktól, amelyek a piaci tortából nagyobb szeletre vágynak.

A 2010-es tarifák leginkább a fiatal kuncsaftoknak, elsősorban a 30–44 év közöttieknek kedveznek Rácz István, a Biztosítás.hu ügyvezető igazgatója szerint, ezért nekik mindenképpen érdemes számolgatniuk. A kalkulátorokat azonban az idősebbeknek is érdemes végigpörgetni, még ha újabb árengedményeket nem is kaptak, viszont közülük valószínűleg többen nem váltottak két-három éve, így ha most mozdulnak, learathatják az ezért járó kedvezményt.

A hét közepén valószínűleg zökkenőmentesen működnek majd azok az interneten elérhető díjszámítási motorok, amelyek lapzártánkkor még többször hibáztak, mert elvesztek a hatvanféle kedvezmény dzsungelében. A hibák miatt egyelőre az alkuszok feje fáj, hiszen a kiszámolt díjért elvben garanciát vállalnak. Ha tehát egy kuncsaft díjszámítás után meglepően alacsony díjat kap, s azon rögvest megköti jövő évi kötelezőjét, akkor sem kell többet fizetnie, ha az olcsóság a kalkulátor tévedéséből adódott.

Türelmetlen ügyfél jócskán akadt, a legforgalmasabb online alkuszok oldalán a hétvégén több ezren kötöttek új kötelezőt. A váltók éves szinten átlagosan 18 ezer forintot spóroltak. A kezdeti adatok alapján úgy tetszik, hogy a legkedvezőbb díjakat többnyire az Allianz, az Aegon, a Generali, a Genertel, az Uniqa, valamint a Köbe kínálja. Ez utóbbi biztosítóegyesület azonban egyelőre nem arat olyan mértékben az új ügyfelek között, ahogy azt díjai indokolnák. Hiába tőkeerős az egyesület, árnyékként vetülnek rá azok a kártérítési perek, amelyek éppen most folynak a felszámolás alá került MÁV Általános Biztosító Egyesületnél kötelező biztosítással rendelkező autósok ellen.

Nehéz helyzetbe kerülhet a Wáberer György, Kedves Ferenc és Nagy György vállalkozók közvetett tulajdonában lévő Wabard Biztosító is. A mostani kampányban nem köthet ugyanis új biztosítást a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének tiltása miatt, miközben az átkötések november elejei indulása után az ötödik legtöbb szerződést veszítő biztosító volt. A tavaly legalacsonyabb átlagdíjával 90 ezer kuncsaftot szerző Wabardtól azért is távozhatnak többen, mert a biztosító a 26 évnél fiatalabb ügyfeleinél 9 százalékkal, míg a 36 év felettieknél átlagosan 20 százalékkal emelte az alapdíjat, és csak a 26–35 év közöttieknél, valamint a 66 év felettieknél morzsolt le 15 százalékot.

A 2010. január 1-jén hatályba lépő kgfb-törvény az idei átkötések időzítését nem változtatta meg, továbbra is november végéig kell felmondani a szerződést, amelyet december végéig kell újrakötni a kiválasztott biztosítónál. Már az idei átkötéseknél érvényes viszont az az előírás, hogy a biztosítóknak az ügyfél által jelzett bónuszfokozattal kell megkötniük a szerződést, azaz nem kell megvárniuk a kártörténeti igazolás beérkezését. Könnyíti az idei váltást az is, hogy az autósokat csak március elseje után büntethetik meg a rendőrök, ha nincs befizetve a biztosításuk, így Papp Lajos, a Független Biztosítási Alkuszok Szövetségének elnöke szerint jövő év elején az ideinél kevesebb problémát okoznak majd a későn érkező csekkek.

PAPP EMÍLIA

Legyen HVG pártoló tag!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Kúria: Törvénysértően szedték le Kispesten a sorosozós kormányplakátokat

Kúria: Törvénysértően szedték le Kispesten a sorosozós kormányplakátokat

Elstartolt az első izraeli holdraszálló szonda

Elstartolt az első izraeli holdraszálló szonda

Alkotmánybírósághoz fordul az ellenzék: a kormány bele akar szólni, ki mennyiért adja el a földjét

Alkotmánybírósághoz fordul az ellenzék: a kormány bele akar szólni, ki mennyiért adja el a földjét

Megváltozott a tulajdonosokat sújtó, ellentmondásos lakásbérlési jogszabály

Megváltozott a tulajdonosokat sújtó, ellentmondásos lakásbérlési jogszabály

Halálos karambol Vác és Verőce között

Halálos karambol Vác és Verőce között

2600 újságírót várnak a Trump-Kim csúcstalálkozóra

2600 újságírót várnak a Trump-Kim csúcstalálkozóra