szerző:
HVG

Új sarcot szednek a bankok szolgáltatásaik után, egyre több helyen kerül pénzbe az is, ha a kuncsaft pénzt fizet be.

Elmaradt a bankok hagyományos év eleji díjemelése. Többek között azért, mert a lakossági hitelezés normáit tartalmazó kódex előírja, hogy a hitelekhez kapcsolódó egyéb jutalékot, költséget, díjat legfeljebb a Központi Statisztikai Hivatal által közzétett éves infláció mértékében lehet emelni, márpedig ez a 4,2 százalék csak január közepén vált ismertté. Mivel az új törvény szerint erről az ügyfeleket 60 nappal korábban értesíteni kell, díjemelésről leghamarabb március közepétől lehet szó.

Egy pillanatig se gondolja azonban a banki ügyfél, hogy az új szabályok jelentősen korlátozzák a díjemeléseket és a hirtelen felbukkanó új költségeket. Már csak azért sem, mert a kódex és az új pénzügyi tárgyú törvények többsége nem vonatkozik a bankszámlára, a bankkártyákra és a betétszámladíjakra, csak a lakossági hitel-, illetve kölcsönszerződésekre. Számítani lehet tehát arra, hogy a bankok igyekeznek pótolni a kordába szorított díjbevételt.

HVG
Nem túl biztató például, hogy a CIB Bank, amely 2009. augusztus–szeptemberre átmenetileg felfüggesztette az összes tervezett drágítását, októbertől több új díjat is bevezetett. Közéjük tartozik például a hitelkártya-befizetésre felszámított 200 forintos jutalék és a lekötött betétek feltörése miatti extra díj, amely csak a feltört betét 0,01 százaléka ugyan, ezen belül pedig minimum 200 és maximum 5000 forint, mégis nehezen magyarázható. A betétes úgyis bukja a kamatot, ha hirtelen megszorul, de hogy még a betett pénzéből is levegyenek emiatt?

Az egymást árgus szemmel figyelő bankok ráadásul gyorsan rákapnak a másutt ellesett ötletekre, így a lekötött betétek kapcsán felszámítható díjak is elharapódzhatnak. Ráadásul az efféle extra betéti költségeket, hasonlóan a magyar piacról már éppen távozó olasz Banco Popolare tavaly bevezetett betétlekötési díjához, nem tartalmazza az egységes betétikamat-mutató, így ráfizethet az, akit csak a hirdetésben szereplő magas kamat befolyásol, de nem néz alaposan utána a betétlekötés minden feltételének.

A hitelkártyák feltöltéséért nem a CIB vet ki egyedül díjat. Utólag már nehéz eldönteni, hogy ki kezdte, mindenesetre a Budapest Banknál 2009 márciusától számítanak fel 300 forintot minden egyes fiókbeli befizetésért. A magyarázat szerint ez fedezi az új szolgáltatással járó kiadások egy részét, mert korábban a Budapest Bank hitelkártyáit csak csekkes befizetéssel és utalással lehetett feltölteni. Tény, hogy ez a hitelintézet továbbra sem von le díjat a csekkes befizetésekért, miközben például a CIB alkalmanként 300, a K&H 200, a Citibank pedig 250 forintot számol fel utánuk. A díjat kivető bankok egy részénél akkor van mód az ingyenes törlesztésre, ha a kuncsaft a bank ATM-jén keresztül tesz pénzt a kártyájára, néhány másnál átutalás esetén.

A hitelkártyák újabb díjterhelése már csak azért is nehezen érthető, mert ez a lakossági hitelfajta amúgy is az egyik legdrágább. Teljes hiteldíjmutatója sok banknál közelíti az évi 50 százalékot. Ez pedig – ha folytatódik a jegybanki kamatcsökkentés – hamarosan a jegybanki alapkamat tízszeresével lesz egyenlő, ami egy korábbi törvényjavaslat szerint már elérné az uzsora mértékét.

A hitelkártyás készpénzbefizetések nemcsak azért veszélyesek, mert a figyelmetlen ügyfelek éves kiadását több ezer forinttal is megnövelhetik, hanem mert a hitelintézetek, más kártyás díjhoz hasonlóan, a befizetett összegből vonják le. Ha tehát egy kuncsaft éppen akkora összeget fizet be, amennyit a bank minimális befizetésként feltüntet, a készpénz-befizetési jutalék miatt az előírtnál kevesebb pénz kerül a számlájára, ez pedig minden egyes esetben újabb több ezer forintos büntetést von maga után. A bankok pénztáraiban állítólag figyelmeztetik a vigyázatlan kuncsaftokat, hogy éppen ezért eleve fizessen többet, de ezt a HVG újságírója csak ritkán tapasztalta.

A folyószámlára fiókban befizetett pénz után az OTP Bankon kívül egyelőre egyetlen bank sem számít fel díjat. Az OTP 2007 novembere óta teszi ezt a legolcsóbb alapszámlánál, de a többinél a közeljövőben nem tervezi. Ettől persze a versenytársai még követhetik, legalábbis van olyan bank, ahol a folyószámla kondíciós listájába már bekerült a készpénzbefizetés díja – igaz, egyelőre nulla forinttal.

PAPP EMÍLIA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Meghalt Kovács Péter festőművész

Meghalt Kovács Péter festőművész

Egy nap alatt hat embert mentettek ki a vízirendőrök a Balatonból

Egy nap alatt hat embert mentettek ki a vízirendőrök a Balatonból

Dél-Koreában nézi a vizes vébét Gyárfás Tamás

Dél-Koreában nézi a vizes vébét Gyárfás Tamás

Nekiment a Magyartanárok Egyesületének elnöke Háy Jánosnak

Nekiment a Magyartanárok Egyesületének elnöke Háy Jánosnak

Halálra gázolt a tehervonat egy férfit Berettyóújfaluban

Halálra gázolt a tehervonat egy férfit Berettyóújfaluban

Önkiszolgáló benzinkutakkal terjeszkedne Magyarországon az OMV

Önkiszolgáló benzinkutakkal terjeszkedne Magyarországon az OMV