szerző:
Csabai Károly

Nem állnak el a Lehman-kötvényekkel befürdött hazai befektetők a papírokat nekik eladó Citibankkal szemben indított perektől, mivel keveslik a bank ajánlatát a kötvények névértékének 55 százalékos megtérítésére.

Több mint másfél évvel az amerikai Lehman Brothers bukása után viszontláthatnak valamennyit befektetett pénzükből a bankház kötvényeiből a krach előtt bevásárló hazai magánszemélyek. Ehhez május 21-éig jelezniük kell a papírokat nekik eladó Citibank Magyarországnak, hogy elfogadják ajánlatát kötvényeknek a névérték 55 százalékán való visszavásárlására. Ha igent mondanak, tíz banki munkanap múlva, azaz június 7-én készpénzben felvehetik a jussukat – ígérik a banknál.

Bár a Citibank nem közölte, összesen hány darab és mekkora összértékű Lehman-kötvényt értékesített Magyarországon, a HVG – a bank által nem cáfolt – információi szerint hazai magánszemélyek 2004 júniusa és 2008 májusa között összesen 6,2 milliárd forintért vásároltak e papírokból. Ha tehát mindenki élne a felkínált lehetőséggel, azt a Citibank 3,4 milliárd forintja bánná, ez 2008. évi 16,6 milliárd forintos profitja egyötödének felelne meg. A tavalyi eredményét még nem publikálta a Magyarországon 2009 elejétől az amerikai multi fióktelepeként működő pénzintézet, a Nemzetközi Bankárképző Központ adatai szerint azonban tavaly a megelőző évinél 40 százalékkal több profitot ért el, ezzel a harmadik legjobban teljesítő hazai hitelintézet volt 2009-ben (HVG, 2010. május 1.).

Bírósági tárgyalás a Lehman-kötvények ügyében
©

 Mivel erősen kétséges, hogy a Citibank visszakapja a kötvénytulajdonosoknak kifizetendő összegeket a Lehman csődeljárása során, nehezen érthető a pénzintézet lépése. Főként hogy a Citibank közölte, nincsen semmilyen jogi kötelezettsége a Lehman-kötvényekkel kapcsolatban, nem követett el jogsértést. Ez esetben viszont nem világos, miért pont most állt elő a farbával. A hazai Lehman-kötvény-tulajdonosok már az amerikai bankház 2008. szeptember 15-ei bukása óta próbálják elérni, hogy a bank vásárolja vissza a papírjaikat, hiszen azokat kvázi kockázatmentesként adta el nekik. Emiatt a legelszántabb kötvénygazdák pert is indítottak, mivel úgy ítélték meg, a Citibank nem egyszerűen közvetítői szerepet játszott a papírok értékesítésében, hanem maga is felelős azért, hogy beragadtak e befektetésükbe.

„Attól tartok, a Citibank ajánlatának időzítése azzal magyarázható, hogy a Fővárosi Bíróság június 8-án dönt első fokon az ügyfelem, Bálint György által a bank ellen indított perben, s abban nekünk áll a zászló” – közölte a HVG-vel Zatik Zsuzsanna ügyvéd. A nyerési esély miatt Bálint nem fogadja el a Citibank ajánlatát, s folytatja a pereskedést. A magánbefektető azt kéri az FB-től, érvénytelenítse a Citibankkal 2007. július 5-én Lehman-kötvények vásárlására kötött szerződését, mondván: a bank megtévesztette, amikor a papírok eladásakor nem tájékoztatta őt a Lehman megrendült gazdasági helyzetéről. Például arról, hogy a befektetőház részvényei 2007 első felében 24 százalékkal leértékelődtek, s a másodrendű jelzáloglevelek piacának összeomlása miatt a banknak 450 millió dolláros vesztesége keletkezett. Bálint visszaköveteli a kontraktus alapján leszurkolt 50 ezer dollárját és a 600 dolláros jutalékot is. Kérdés, a bíróság a kötvények leértékelődésében való felelősség elismerésének találja-e a Citibank egyezségi ajánlatát, vagy elhiszi, hogy a pénzintézet méltányosságból, ügyfelei érdekeit szem előtt tartva hajlandó féláron visszavenni a papírokat.

Mindenesetre a Citibank komoly dilemma elé állította a többi Lehman-károsultat azzal, hogy még az FB verdiktje előtt kell dönteniük az ajánlat elfogadásáról. Ha kérik papírjaik áron aluli kifizetését, akkor később már nem fordulhatnak bírósághoz, ahol – Bálint pernyerése esetén – akár a teljes befektetésük visszaszerzésére esélyük lehetne. Ha viszont nem élnek a mostani ajánlattal, és Bálint nyer, akkor jogászok szerint még mindig két eset lehetséges. Egyfelől nem kizárt, hogy a Citibank – újabb befektetői keresetek bírósági benyújtásától tartva – az 55 százalékosnál magasabb visszavásárlási árajánlatot tesz. Másfelől még mindig jogi útra terelhetik az ügyet, ha a megemelt tét sem nyeri el a tetszésüket. A befektetők számára a legnagyobb kockázatot Bálint pervesztése jelentheti, ez esetben ugyanis nagy az esélye annak, hogy egy fillért sem látnak viszont a pénzükből, hiszen – mint azt a HVG-vel a Citibank közölte – a Lehman-csődeljárás kimenetele és a kötvények kifizetése bizonytalan. A több Lehman-kötvény-tulajdonost tanáccsal ellátó BloChamps Capital Zrt. a 40 millió forintnál kisebb értékű befektetéssel rendelkezőknek az 55 százalékos ajánlat elfogadását javasolja – közölte a HVG-vel Illés Orsolya, a BloChamps vezető tanácsadója.

A Citibankot már korábban beperlő károsultak azonban nem élnek a lehetőséggel – tájékoztatta a HVG-t a Bálinttal együtt 14 ügyfelet képviselő Zatik, valamint az együttesen 1,5 milliárd forintot Lehman-kötvényekbe invesztáló, miniszterekből, színészekből, művészekből és élsportolókból álló 45 fős pertársaság ügyében eljáró Szőnyi Viktor. Utóbbi érvelése szerint „a visszavásárlási ajánlat az általunk ismert legalacsonyabb arányú kártalanításra szól”. Ez csak részben igaz, mivel Németországban még kevesebbet, a névérték felét kapták vissza a Lehman-kötvényesek – ezzel a lehetőséggel csak a befektetők nyolc százaléka nem élt. A spanyol Santander a magyarországi Citibankhoz hasonlóan 55 százalékot kínált, a svájci Credit Suisse viszont 60–65-öt. A leggálánsabbnak a belgiumi Citibank bizonyult, amely felajánlotta, hogy a készpénzben kifizetett 65 százalék 3 évi lekötését évi 5,3 százalékos kamattal díjazza, így az eredeti befektetések 75 százaléka térülhet meg. E lehetőséggel, a magyarországinál közel egy hónappal hosszabb gondolkodási időt követően, a kötvénygazdák 97 százaléka élt. Ausztriában bíróság kötelezte a Generali Österreichet, hogy az általa értékesített, „Premium Edition 168” fantázianevű, 2020-ban lejáró életbiztosítási termékekre befizetett összegek 168 százalékát szolgáltassa vissza, mert csak a szerződések apró betűs részeiből derült ki, hogy azokért a Lehman vállalt kezességet. Ugyanígy kell helytállnia a szintén osztrák Constantia Privatbanknak a Lehman kezességével kibocsátott Dragon FX Garant nevű termékének vásárlóival szemben.

CSABAI KÁROLY

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
HVG Pénzügyek

Alkupozíciók

A végéhez közeledik az a tavaly nyár óta tartó alkufolyamat, amelynek során a K&H Bank egyezkedik azokkal...

Párosban sem jutott tovább Fucsovics

Párosban sem jutott tovább Fucsovics

„A kórház a lehető legolcsóbb forrásból nem steril holmit szereztet be”

„A kórház a lehető legolcsóbb forrásból nem steril holmit szereztet be”

Hogyan válasszak designert?

Hogyan válasszak designert?

Jövőre már automatikusan személyit kapnak az újszülöttek

Jövőre már automatikusan személyit kapnak az újszülöttek

Valljuk be: a húsvét az evésről szól

Valljuk be: a húsvét az evésről szól

Utolsó ellentámadásba kezdett a vesztésre álló ukrán elnök

Utolsó ellentámadásba kezdett a vesztésre álló ukrán elnök