szerző:
HVG

Ezúttal is több év eleji és évközi szabályváltozásra kell figyelniük a magánszemélyeknek, akik jövő csütörtökig adhatnak számot tavalyi jövedelmükről, adó- és társadalombiztosítási kötelezettségeikről.

Az idén is azok siettek adóbevallásuk benyújtásával, akiknek visszaigényelhető személyi jövedelemadójuk volt, vagy más közteherrel tartozott nekik az adóhatóság – derült ki az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal keddi sajtótájékoztatóján. A hét elejéig csaknem 2,1 millió adózó bevallása érkezett meg a hivatalhoz, akiknek több mint fele visszaigénylő. Utóbbiak fejenként átlagosan 53 ezer forintot – összesen bő 56 milliárdot – kértek vissza, ebből csaknem 46 milliárdot már át is utalt nekik az adóhatóság. A korábbihoz képest a felére (14 százalékra) apadt a hibásan kitöltött nyomtatványok aránya. Az idén is tipikus hiba, hogy aláírás nélkül, téves adóazonosító számmal, rossz visszaigénylési címmel, illetve banki számlaszámmal küldik be a bevallásokat. Hiába vár a visszajáró pénzére az, aki a bevallási főlapon nem ikszelte be, hogy visszakéri a túlvonást, az APEH ugyanis csak kérelemre utal vissza, nem pedig automatikusan.

Ne tévesszen meg senkit, hogy esetleg nem kapott adóbevallási nyomtatványcsomagot az adóhatóságtól, ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy az idén megfeledkezhet kötelezettségéről. A pakk nemcsak azokhoz nem érkezett meg, akik korábban elektronikusan küldték el a bevallásukat, hanem sok olyan adózóhoz sem, akik eddig papíron adtak számot fizetni- vagy visszaigényelni-valójukról. Ők az internetről tölthetik le a nyomtatványokat, illetve az APEH hivatalaiban kérhetnek bevallási csomagot.

©

Ahogy ez korábban sem volt ajánlatos, a 2009-es szja-bevallást sem szabad rutinból kitölteni. Nincs olyan év, amikor ne változna az adójóváírás, az adó vagy éppen a kedvezmények mértéke, köre – szerencsére ott van mankónak a bevallási útmutató, ami az öt évvel ezelőtti ötszörösére hízott. Tavaly nemcsak az év elején, hanem év közben is módosított az Országgyűlés az előírásokon; volt, hogy visszamenőlegesen, volt, hogy szeptembertől, s ha ennyi nem lett volna elég, az Alkotmánybíróság (AB) is beleszólt a szabályozásba.

Évközi döntésnek köszönhetően változott az adótábla; az alsó (tavaly 18 százalékos) adókulcs sávhatárát január 1-jéig visszamenőleg 200 ezer forinttal, 1,9 millió forintra emelték. Nincs sok dolga ezzel a módosítással annak, akinek egész évben volt munkáltatója, mert a bérszámfejtők az év második felében az új szabályokhoz igazították a levonásokat. Ha viszont 2009 második felében valakinek nem volt munkahelye, adóbevallásában igényelheti viszsza a túlvont adót. Ugyanez a helyzet azokkal a családi pótlékra jogosultakkal is, akik tavaly decemberben veszítették el az állásukat. A szeptember 1-jétől érvényes előírások szerint ugyanis ez a juttatás adóterhet nem viselő járandóságnak minősült, ami emelhette a fizetendő adót. Csakhogy tavaly december 15-ei határozatában az AB ezt alkotmányellenesnek ítélte, és visszamenőleges hatállyal eltörölte. A munkáltatók a decemberi béreknél már ellensúlyozhatták a túlvonást, akinek viszont időközben megszűnt a munkahelye, az az adóbevallásában kérheti vissza a különbözetet.

Az adókedvezmények közül 2009-ben megszűnt az egyes bónuszok egyedi korlátja, és a tavalyi évre összesen nyolc jogcímen (például magán-nyugdíjpénztári tagdíj-kiegészítés, tandíj, közcélú adomány révén), együttesen legfeljebb 100 ezer forint adókedvezmény érvényesíthető. Ekkora összegre csak az jogosult, akinek éves jövedelme nem haladta meg a 3,4 millió forintot; e fölött 3,9 milliós jövedelemig csökken, utána pedig megszűnik a kedvezmény (az önkéntes pénztári befizetések utáni adókedvezményt nem kell figyelembe venni a 100 ezer forintos küszöbnél, és az továbbra is jövedelemtől függetlenül elszámolható). A bónuszok folyamatos megnyirbálása közepette sokan megfeledkezhettek arról, hogy tavaly januártól debütált egy új kedvezmény, ami a különböző háztartási szolgáltatások (például lakásfelújítás és -korszerűsítés, gyermekgondozás, háztartásikészülék-javítás) számlája után vehető igénybe. A háztartási szolgáltatások utáni adókedvezmény is része a 100 ezres keretnek, az pedig évközi változás, hogy a bónusz érvényesítéséhez mégsem kell csatolni a bevalláshoz a számlát, az elévülésig azonban természetesen meg kell őrizni. A háztartási szolgáltatások adókedvezménye – hasonlóan más bónuszokhoz – a számla bruttó összegének 30 százaléka.

Ha valaki lekési a bevallás május 20-ai határidejét, mert például hosszabb ideig külföldön vagy kórházban volt, akadályoztatásának megszűnése után 15 napon belül be kell nyújtania bevallását, igazolási kérelemmel együtt, más esetben késedelmi bírságra számíthat. Akinek pótlólagos adókötelezettsége van, de ezt nem tudja egy összegben teljesíteni, 100 ezer forintnál alacsonyabb összeg esetén legfeljebb négy hónap alatt részletekben is megfizetheti azt. E szándékát elegendő a bevallási nyomtatványon jeleznie, amit a hivatal tudomásul vesz. Ha a fizetendő summa meghaladja a 100 ezer forintot, illetve az adózó négy hónapon belül sem képes leróni a tartozását, egyedi kérelmet terjeszthet elő az adóhivatalnál.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Elégtételt vett a Manchester City a Tottenhamen

Elégtételt vett a Manchester City a Tottenhamen

Kész csoda, hogy Notre-Dame még áll! - állítják a párizsi tűzoltók

Kész csoda, hogy Notre-Dame még áll! - állítják a párizsi tűzoltók

A Huawei kémkedést tiltó szerződést ajánlott Németországnak

A Huawei kémkedést tiltó szerződést ajánlott Németországnak

Az elnöki hatalomról szavaz ma Egyiptom

Az elnöki hatalomról szavaz ma Egyiptom

130 ezer család kap figyelmeztető levelet a bankjától

130 ezer család kap figyelmeztető levelet a bankjától

Nemcsak bátor, vakmerő volt egy sofőr Kabán

Nemcsak bátor, vakmerő volt egy sofőr Kabán