Vélemény

Portré Viswanathan Anand sakkvilágbajnokról

„Csak addig fogok sakkozni, amíg élvezetet nyújt a játék; hogy mit csinálok utána, még nem tudom” – lep meg lefegyverző őszinteségével a jövő lépéseinek tekintetében bizonytalankodó, immár magyar klubban is játszó, 39 éves indiai sakkvilágbajnok.

Vélemény

"Megelőzésére semmi esetre sem szednék gyógyszert"

„Pedáns vagyok, még ha ez az íróasztalomon nem is igazán látszik” – jelzi az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat 59 éves első embere, hogy óvatosan kell bánni az első tünetek alapján készült diagnózissal.

Vélemény

Tasnádi Péter: A média szerint minden el van szúrva

"Amikor bejelentkezem valahova, azt szoktam mondani, hogy Tasnádi Péter vagyok, de nem kell megijedni, nem »az« a Tasnádi Péter" - avat be kapcsolat-menedzselési technikáinak egyikébe Pécs 52 éves polgármestere, aki ebbéli minőségében a város 2010-es Európa kulturális fővárosa projektjének is első számú felelőse.

Vélemény

Portré Turi Györgyről

"Döntően befolyásolta az életemet, hogy a gimnáziumban egy osztályba jártam Hargitayval, Verrasztóval, Rudolffal és Sóssal, az akkori nagy úszóígéretekkel" - meséli a most folyó úszó-Európa-bajnokság 49 éves edzősztárja, mi vitte elsőre a medencék partjára

Vélemény

Portré Bajnai Gordonról

"Szüleim és húgom 1990-ben kiköltöztek Bécsbe. Magam beszéltem rá apámat, mondván, néha kell egy nagyot váltani" - jelzi a 38 esztendős újdonsült nemzetifejlesztés-főfelelős, hogy már pesti közgazdászhallgatóként is a bátor vállalások pártolója volt.

Vélemény

Portré Wittner Máriáról

"Nagyanyám nevelt, csak 13 évesen találkoztam először anyámmal, aki mindig azzal fenyegetőzött, hogy bead a lelencbe. Végül egy nap fogtam magam, és én adtam be magam" - teszi valamelyest érthetővé a korábban a Fideszt is érő harcos engesztelhetetlenségét a párt kínálta előkelő listás helyet most mégis elfogadó, 68 éves "ötvenhatos".

Vélemény

Portré Makói Zitáról

"Egyetlen unokatestvéremmel testvérként nevelkedtünk, mégpedig abban a felállásban, hogy én voltam az okos, ő a szép" - kezdi a háborúban özvegyen maradt könyvtáros mamával történt nehéz indulással a súlyos intézményi immunreakcióktól kísérten főigazgatóvá emelt, 65 esztendős, nemzetközi hírű gyermekgyógyász-síráskutató.

Vélemény

Portré Ungváry Krisztiánról

"Egyik barátom maga készítette kis katonafiguráival lejátszottuk a hétéves háborút. Én voltam a porosz sereg, mert inkább rokonszenveztem a támadókkal" - mesél intellektuális ébredezéséről a tanulmányaival, cikkeivel, közéleti megnyilvánulásaival a közvéleményt sorozatban meghökkentő, 36 éves történész.

Vélemény

Portré Hollós Jánosról

"Könyvelő apám roppant szigorúan, poroszosan nevelt, ha rossz fát tettem a tűzre, bizony keményen elnáspángolt" - jelzi, hogyan edződött nagy megpróbáltatásokra is egy nyugdíjazási döntésével ellenfeleiből megértést csiholó, szövetségeseiből ellenfelet csináló, a Kondor-érában rádióalelnökké emelt, 44 éves riporter.

Vélemény

Portré: Bodor Ádám kerékpárügyi miniszteri megbízott

"A földrajz vonzott, de nem a leíró típusú geográfia, hanem a világ térszerkezete" - az idézet Bodor Ádámtól jelzi, miféle szellemi hátországból kerekezett az országos hatáskörbe a 28 esztendős, salgótarjáni születésű bicikli-főmegbízott.

Vélemény

Portré az alkotmánybíróval

Építész szeretett volna lenni, de a zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium fizika szakáról a szegedi egyetem jogi karára nyert bebocsátást a nemrég alkotmánybíróvá emelt, 47 esztendős jogtörténész.

Vélemény

Portré az APEH elnökhelyettesével

"Odahaza rendes erkölcsnevelést kaptunk apánktól. Akkor ezt reakciósnak mondták. Szóval mást hallottam tőle, mint az iskolában" - ad anekdotikus alaphangot a magyar adóigazgatás immár örökös második emberének tetsző, 54 esztendős elnökhelyettese.

Vélemény

Portré az EMIH vezető rabbijával

"Már nagyszüleim elhagyták a vallást, és szüleim sem tulajdonítottak jelentőséget a származásunknak. Mondhatni, véletlenszerű volt hát, amikor 11 évesen a Dohány utcai zsinagóga mellett sétálva megkérdeztem édesapámat, mi ez az épület" - emlékezik a 26 évesen már új magyarországi zsidó felekezet élére álló ifjú ortodox rabbi, honnan indult Mátéból Slomóvá.

Vélemény

Portré a gazdasági és közlekedési miniszterrel

"Az igazi családfő a Kóka nagymama, aki már elmúlt 80, de még ma is szakmai ipartestületet vezet, kozmetikusiskolákat alapít. Tőle örököltem az erős céltudatosságot" - vall mintáról és előképről az egy évvel ezelőtt államigazgatási nézőpontból a semmiből érkező, 33 esztendős miniszter.

Vélemény

Portré a hokikapussal

"Egyik német gyökerű ősöm, Szuper Károly vándorszínész-társulatot igazgató komédiásként Petőfi Sándor főnöke is volt, de a család másik, Kölcsey Ferenc ágán rokonságban állok Schubert Éva színésznővel is" - jelzi a jó nevű gyerekszínészből nemzetközileg is jegyzett kapussá érő, a nyár óta az olasz HC Asiago csapathoz igazolt 25 esztendős hokis, hogy honnan került a sportvilág majdnem élvonalába.

Vélemény

Portré az Alexandra Könyvkiadó igazgatójával

"Legelső könyvélményem a Robinson Crusoe volt. Utáltam, mert kötelező volt. Aztán az Egri csillagokba már szerelmes voltam, a Vukot pedig tizenötször is elolvastam" - emlékszik az utcai könyvárusból szűk másfél évtized alatt az ország egyik legtekintélyesebbé lett, 37 esztendős könyvkereskedője és -kiadója, miként formálódott könyvízlése.

Vélemény

Portré az országos főállatorvossal

"Már kisiskolásként sok állat volt körülöttem, kutya, macska, halak, galambok, papagáj, béka. És magam gondoskodtam róluk" - húz egyenes vonalat az időben visszafelé a madárinfluenza-frász okán egy csapásra keresett interjúalannyá lett, nemrég országos főállatorvossá emelt, alig 34 esztendős élelmiszer-higiénikus.

1 2 3
Épp kokainpartit tartottak egy budapesti lakásban, amikor megérkezett a TEK

Épp kokainpartit tartottak egy budapesti lakásban, amikor megérkezett a TEK

2,5 helyett 9 milliárdért kap új tetőt a Nyugati pályaudvar

2,5 helyett 9 milliárdért kap új tetőt a Nyugati pályaudvar

Tétnél lett a nedves út egyik áldozata egy Ford Mustang

Tétnél lett a nedves út egyik áldozata egy Ford Mustang

Így szökött ki az oroszlán a magyar állatkertből – videón a látogatók és a gondozók

Így szökött ki az oroszlán a magyar állatkertből – videón a látogatók és a gondozók

Ismét gázolt a HÉV

Ismét gázolt a HÉV

Az utcán tört-zúzott a 14 éves fiú, miután összeveszett a barátnőjével

Az utcán tört-zúzott a 14 éves fiú, miután összeveszett a barátnőjével

Kibuktak a zöld szervezetek: nagyon kevés a kormány klímatörvénye

Kibuktak a zöld szervezetek: nagyon kevés a kormány klímatörvénye

Trump terrorszervezetté nyilvánítaná az Antifa mozgalmat

Trump terrorszervezetté nyilvánítaná az Antifa mozgalmat

A címlapról ajánljuk