a Fidesz parlamenti képviselője

"Szüleim nem tapsolnak felállva politikai karrieremnek, de mindig mögöttem álltak" - jelzi már indításként a 25 évével a parlament legifjabb, ám tán legharciasabb, Kiss ex-kancelláriaminiszter után most Gyurcsány ifjúsági és sportminiszter skalpjára vadászó képviselője, hogy néha neki is több fronton kellett küzdenie. A mérnök papa és a tanárnő mama ugyanis soha nem hagyott kétséget afelől, hogy "nálunk a római katolikus vallás, a hit és a konzervatív, szigorú neveltetés az irányadó". Ezt szolgálta az iskoláztatás is: a győri bencés iskola, amit csak színesített egy 17 éves korában a protestáns Amerikában töltött fél tanév. Nem csoda, ha az 1997-ben Győrben letett érettségi után nyílegyenes út vezet a közgazdasági egyetem nemzetközi kapcsolatok szakára. Még a katonaság is kimaradt. "Viszont képzeljék, gimnazista húgom, Sarolta honvédségi pályára készül. Lehet, hogy majd ő váltja ki a családi adagot, így legalább e téren sem lesz tartozásunk a nemzet felé" - csillan meg valami az ifjú honatya humorából is. Aki kezdetben inkább sportriporter szeretett volna lenni, "végül ebből annyi maradt, hogy az egyetemen felvettem a sportmenedzsment szakot is". Közben 1998-ban, 19 évesen már mandátumot szerez a győri önkormányzati választásokon, minek nyomán bizottsági alelnöki és albizottsági elnöki pozíciókban is keseríti a szocialista városvezetés életét, és hívja fel magára az őt tagként is befogadó Fidesz-központ figyelmét. Nem csoda, ha 2001-ben már a Fidelitas alelnöke, 2002-ben a megyei listáról honatyává emelkedik, és akként azóta is az egyik legkeményebb döngetője a szocialista bástyáknak.

"Konditerem, kosarazás, fallabda, a Parlament SE csapatában még kézilabdázom is. És mert sokat utazom, rászoktam a keresztrejtvényfejtésre is. Ez is nagyon bejött" - beszél régi és friss passziókról. A még nőtlen képviselő egy, a szülei vásárolta pesti lakásában él, pihenni mégis a győri szülői házba, illetve a Komáromhoz közeli Duna-parti nyaralóba jár.

- A kancelláriaminiszter gyors kilövésével, majd a Gyurcsány miniszter elleni felőrlő harcmodorával hamar a Fidesz "kivégzőosztagának" illusztris tagjává lehetett. A karácsonyi-szilveszteri csendben születő fogadalmak sorában gondolt erre is? És ha igen, még nagyobb elánt vagy megbocsátást fogadott ez évre?

- A két hetet szinte végig a kedvesemmel töltöttem. Mert ha már év közben ő is csak a tévéből látott, legalább most jusson több belőlem. Máskülönben folytatom az igazság keresését, amit eddig is tettem. Még ha nem is lélekemelő érzés ilyesmikről beszélni.

- Nem is lazíthatott? Vagy ilyenkor is fogja a közszereplőkre kötelező önkorlátozás?

- Először is soha életemben egy korty alkoholt nem ittam. Olyannyira, hogy egy tízfős, döntően fidelitasos társaságban egyedül én koccintottam kölyökpezsgővel. Hozzáteszem: világéletemben nem dorbézoltam, nem buliztam. De nem azért nem pörgök és hangoskodom, mert a Fidesz politikusának viselkednie kell, hanem mert nincs igényem effélére. Életemben talán ha kétszer jártam diszkóban, és az sem maradt meg az emlékezetemben.

- És már a bencés gimnáziumban is ily harcra kész volt, vagy éppen ott edzették ilyenre?

- Végig fegyelmezett, jól tanuló diák voltam, és a tanáraimtól hallottam először, hogy keresztényi kötelességünk részt venni a körülöttünk lévő világ alakításában. A bencés iskoláról ugyan még mindig él a sztereotípia, hogy hú, azok aztán a begyöpösödött, ultrakonzervatív atyák, akiktől jobb óvakodni, de az igazság más: az egy pörgő, a világra nyitott intézmény volt, rendezvényekkel, közös programokkal. Az egyházi iskolák közül nálunk járt például először Orbán Viktor, akit az igazgató hívott meg.

- Azért nem kis váltás volt belekóstolni a protestáns Amerikába. Mit hozott belőle haza?

- A világra való nyitottságot, no meg olyan angoltudást, ami azóta is hatalmas előny. De lenyűgözött az önbizalom, a lazaság, a könnyedség. És a méretek. Miközben Washington a kedvenc városom, ami nem tipikusan amerikai, hiszen ott nincsenek toronyházak. De nincs zsúfoltság, rohanás se. Ez volt a jellemző arra az ohiói kisvárosra is, ahol egy amerikai családnál laktam. Vittek önzetlenül ide-oda. Még NBA- és NHL-meccsekre is eljutottam, ami alapvető célkitűzésem is volt elutazásomkor.

- Más ennyi élményből több évig él. Ön éppen csak hazatérve rögtön a politika sűrűjébe merült, és a Fidelitas alelnöke lett. Tudja, hogy mit értékeltek ezzel az önről döntők?

- Igyekeztem fegyelmezett lenni. Ha munka volt, akkor lehajtott fej az igába, és irány előre. Nekem a mai napig ez az első. Én lettem Győrben a legnagyobb önkormányzati testület, az oktatási, kulturális és sportbizottság alelnöke 1998 és 2002 között, és bizony büszke vagyok rá, hogy nem volt könnyű dolga a szocialista elnöknek. Sokat szerepeltem, és már akkor is "húzós" ügyek kötődtek a nevemhez.

- Az ország viszont Kiss Elemér lemondatása kapcsán figyelt fel önre. Megdicsérték?

- Néhány gratulációt be tudtam zsebelni.

- Csak nem mondja?! Ennyi??

- Mi több kellene? Ez a munkám...

- Jelenleg Gyurcsány miniszter az önre osztott célszemély. Vannak-e személyes érzelmei is vele kapcsolatban, vagy csak afféle soron következő munkadarabnak tekinti?

- Bevallom, azt sem tudtam, ki ő, amíg miniszter nem lett. A mai napig alig tudok valamit róla mint emberről. Tudom viszont, hogy tevékenységében számos jogilag és erkölcsileg megkérdőjelezhető tényezőt látok. De nem fűt indulat.

- Hagyjuk is kissé a politikát. Közismertsége nyilván számos hölgy figyelmét keltheti fel, s nőtlensége még emelheti is a becsét?! Vajon a sok szereplés segíti vagy akadályozza a gyengébb nemhez fűződő kapcsolataiban?

- Szerepléseim kétségkívül növelik az érdeklődést irántam, kár volna tagadni, de van ebben veszély is, mert ha egy tehetséges politikus elkövet egy hibát, és hamar a megsemmisítőbe kerül, akkor ez kihat magánkapcsolataira is.

- A Fidesz fiatalabb nemzedékéhez tartozik, de az ön előtt járó generáció is legfeljebb a legszebb férfikorban van - sokáig lesz még aktív. Hogyan emelkedhet így feljebb? Nem gondolt arra, hogy az ugyancsak radikális Jobbik nagyobb előmeneteli esélyt adna?

- Meg sem fordult a fejemben, hogy ne a Fideszben politizáljak. Szeretek itt lenni. Meg nem is kerestem soha a könnyebb érvényesülés lehetőségét. Létezik egy sztereotip vélemény a Fidesszel kapcsolatban, miszerint kollégiumi szobatársak gyülekezete, ahová nem lehet betörni. Épp az én példám dönti ezt meg, aki az ismeretlenségből jövök.

- És merre tart? Hiszen van rendes diplomás szakmája is...

- Szeretném a lehető legtovább csinálni, mert hivatásomnak érzem a politizálást. Igaz, ez nagyon ingoványos terület. Oda kell figyelni minden lépésre, mert egyetlen hiba végzetes lehet. Menekülési útvonalként persze a gazdasági szférát tudom elképzelni, ám megpróbálok nem is gondolni erre...

LINDNER ANDRÁS - HORVÁTH ZOLTÁN

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Halála előtt két nappal rendelkezett busás vagyonáról Epstein

Halála előtt két nappal rendelkezett busás vagyonáról Epstein

Amerikai demokrata politikusok nyílt levelet írtak az Auróra ügyében

Amerikai demokrata politikusok nyílt levelet írtak az Auróra ügyében

Átjárhatóbb határokért is imádkoztak Orbán és Merkel előtt Sopronban - kövesse nálunk az eseményt!

Átjárhatóbb határokért is imádkoztak Orbán és Merkel előtt Sopronban - kövesse nálunk az eseményt!

Komolyzene könnyedén

Komolyzene könnyedén

Emészthetetlen az ország (propaganda lapjaiból készült) tortája

Emészthetetlen az ország (propaganda lapjaiból készült) tortája

Egy órával a halálos balesete előtt még a motorjáról posztolt a volt NFL-sztár

Egy órával a halálos balesete előtt még a motorjáról posztolt a volt NFL-sztár