a Tilos Rádió kuratóriumi elnöke

"Apukám asztalos volt az angyalföldi hajógyárban, és otthon mindenki őszintén hitt a szocializmusban" - kezdi a hátrányos helyzetből indulással a minap végveszélybe került Tilos Rádió 51 éves főkurátora. Amit azzal korrigál, hogy "az iskolából viszont vittem haza az úgymond reakciós véleményeket, és sűrűn hallgattam a Szabad Európát, előbb a zenék, később a hírek miatt is". Talán az ideológiai tudathasítás is szerepet játszott abban, hogy "a vendéglátó-ipari technikumban érettségiztem, ami teljes pályatévesztés volt". Némileg úgy, mint a Műegyetemen kezdett vegyészmérnöki tanulmányok, mivel "képtelen voltam megtanulni a kémiai képleteket". Így szerez villamosmérnöki diplomát. Az önpróbálgatás közben "megszállott kajakossá váltam, ám az istenek árnyékában csak vízhordó lehettem". Ami a megélhetést illeti: "voltam leltáros, darukötöző, targoncavezető, utóbb elmentem kutat ásni, majd lakásgalériákat építettem". Később, tágítva a teret, "belevágtam a kertépítésbe is, kézről kézre adtak". Az útkeresés közben számítógépes mérnökként és mérnöktovábbképző kurzusok meghívott oktatójaként is kipróbálhatta magát. A rendszerváltás táján "beleszerettem egy romos balatoni ingatlanba, ahol később éttermet nyitottunk. Utálom csinálni, de innen jön a pénz." A médiával, közelebbről a Tilos Rádióval csak néhány éve került kapcsolatba, és az intézmény vállalt lazaságának is köszönheti, hogy hamarosan műsort vezethet, sőt pár hónapja kuratóriumi elnökké választva ő a mindenes főfelelős.

"A számítógépes grafika mellett szeretek gitározni és a billentyűsömön is játszani. Későn találtam rá, pedig talán jó bárzongorista lehettem volna" - mond az életútban felsoroltak közt még nem említett irányokat. Két "ördögi, nehezen zabolázható" fia van: "a 25 éves Balázs jelenleg kaszkadőr, a 12 éves Ábelnek meg remek a memóriája". Maga a főkurátor két házassága után - "most adtam el a világ legaranyosabb házát Surányban" - jelenleg a barátnőjénél él.

- A minap több ezer, a Tilost radikálisan utáló utcai tüntető követelte szerkesztőségüknél a rádió betiltását. Afféle kapitányként ott volt a fedélzeten?

- Nyomatékosan kértem a munkatársainkat, de szimpatizánsainkat is, hogy még a tüntetés környékét is kerüljék el. Magam egy újságnak adtam interjút a város másik pontján.

- Nem merült fel önben, hogy egy hatásos szónoklattal csillapítsa a felkorbácsolt indulatokat? Netán hogy egy szép gesztussal a magyar rádiózás mártírja legyen?

- Utóbbira nem vágyom. Egyébként pedig úgy ítéltem meg, hogy miután a tömeget a túlfűtött érzelmek vezérelték, csak olaj volna a tűzre, ha megjelennék és megszólalnék.

- Gondolkodott-e már azon is: elkerülhető lett volna a balhé?

- Utólag úgy érzem, talán igen. A napokban épp azon morfondíroztam, hogy néhány most is mutatkozó jelenségben is látnom kellene-e a veszélyforrást. A minap valaki elég csúnyán viselkedett a rádióban - mi lesz, ha két hét múlva ő tesz valami hülyeséget?

- Ki kellett rúgni egy kollégát. Haragból tette? Vagy taktikából, és közben vérzett a szíve?

- Abban a pillanatban semmi szánalmat nem éreztem. Még egy jó barátomtól sem tudnám elfogadni, hogy ilyesmit mondjon. És az én szememben még a részegsége sem volt enyhítő körülmény. Egyébként szeretem figyelni az embereket részegen. Mert abból megtudhatom, milyen lenne az illető , ha ez a rengeteg szociális gátlás és fék nem lenne rajta.

- Hát, ez a jóember nyilván kimaradt a megfigyelésből. Beszélt vele azóta?

- A minap odajött hozzám megtörten, borostásan, és azt mondta: "Tudom, most nagyon utálsz." Mondtam, jól sejted, de hozzátettem, nincs nap, hogy tízszer ne jutna eszembe, vajon mi van veled. Erre elzokogta magát. Állítólag már többször próbált az őt a legkeményebben támadó Magyar Nemzetben bocsánatot kérni, de szóba sem álltak vele.

- Talán egy keresztény szellemiségű lappal kellene próbálkoznia. De beszéljünk inkább önről: hogyan viselné, ha két fia az önéhez hasonló életutat járna?

- Jó kérdés, mert úgy vettem észre, hogy manapság inkább érdemes egy dolgot nagyon tudni. Szóval, ha az eszemre hallgatok, azt javasolnám fiaimnak, hogy egyvalamibe erősen ártsák bele magukat, ha meg a szívemre, akkor azt szeretném, hogy a világra nyitott, színes emberek legyenek, amihez viszont nem jó lecövekelni egy dolog mellett.

- Igyekszik azért terelni őket?

- Azért vagyok rossz apuka, mert olyankor szólok bele, amikor nem kellene, és fordítva, ha elvárnák, akkor nem jut eszembe semmi értelmes. Ehhez nincs jó érzékem.

- Ahhoz viszont mégis, hogy minden média-előélet nélkül egy rádió első embere legyen...

- Végig nagy Tilos-rajongó voltam. Folyton hallgattam őket. Előbb-utóbb néhányukkal - Weyer Balázzsal, Nádori Péterrel, Orosz Csillával - elég jóban lettünk. De eszembe sem jutott, hogy én ide... Jó néhány éve azonban állok a sorban egy áruház pénztáránál, amikor megszólal a telefonom, a vonal végén Csilla. Mondja, hogy szerdán reggel műsort kellene csinálni. Mire én: viccelsz? Ő: mondd gyorsan a műsorod címét. Így kezdődött...

- Most meg el kell helyeznie intézményét a politikai erőtérben... Semmi kis lobbizás?

- Én annak igyekszem megnyerni a mieinket, hogy ne álljanak szóba senkivel. Persze előfordult, hogy bizonyos belső köröktől igyekeztem megtudni, hogy áll az ügyünk. De messzebb nem mehetünk. Akkor inkább ne legyen rádió. Olyan áron nem kell...

- Miközben az utcán a szájak habzottak, a magyar katolikusok első embere, Erdő Péter bíboros nagyvonalúan reagált a történtekre. Vele sem tervezi felvenni a kapcsolatot?

- Most álságosnak érezném. De ha elülnek körülöttünk a hullámok, ha már nem tartanám mosakodásnak, szeretném meghívni a rádióba is, mert tervezzük, hogy összehozunk egy teológiai, ökumenikus műsort, és megrendezzük a vallások napját...

- A változások szelei? Amilyen lazák, akár a rádió egy rosszakarója is viszonylag könnyen a mikrofon elé kerülhet, aztán itt a következő zűr. Szóval lesz kontroll?

- A mostani eset biztosan nem volt provokáció. De azért történt pár rejtélyes dolog. Szóval rá kellett jönnünk, hogy miközben klassz az egymás felé való nyitottság, így kiszolgáltatottak is vagyunk. Azt is tudom már, hogy ha az adásban mégoly nagyszájúaknak mutatkozunk is, csak szolid növényevők vagyunk a ragadozók dzsungelében.

- Kuratóriumi elnöktől ennyi poézist még nem hallottunk. De hogyan tovább? Lesznek kifüggesztett listák, hogy milyen szavakat, neveket nem szabad még említeni sem?

- Valóban, eddig soha nem alkalmazott belső szűrést, intelmeket kell kidolgozni, és egymással is sokkal többet kell beszélgetnünk. Egy szigorú monitoring már életbe is lépett. Ki van adva, hogy ki melyik műsort hallgatja vissza. Nem beáruljuk, figyeljük egymást.

- Lesznek, akik azt mondják, íme, a vég kezdete. De van közvetlenebb veszély: mi lesz, ha a történteknek betiltás lesz az ára? Megint illegálisan sugároznak, mint a hőskorban?

- Biztos vagyok benne, hogy ez nem következhet be. Ez a mostani már egy más világ.

LINDNER ANDRÁS - HORVÁTH ZOLTÁN

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Hat autó ütközött az M0-son, nagy a dugó

Hat autó ütközött az M0-son, nagy a dugó

Elkötelezetten szolgálta a paksi bővítést, aztán egyszer csak kirúgták

Elkötelezetten szolgálta a paksi bővítést, aztán egyszer csak kirúgták

Sebesülten is kislányát próbálta védeni a káptalanfai tragédia túlélője

Sebesülten is kislányát próbálta védeni a káptalanfai tragédia túlélője

Feltételezett terrortámadás történt egy nairobi szállodában

Feltételezett terrortámadás történt egy nairobi szállodában

100 ezer forintra büntette a rendőrség a Momentum szombathelyi elnökét

100 ezer forintra büntette a rendőrség a Momentum szombathelyi elnökét

A Ripost szerint bukásra áll "a mocskos szájú diáktüntető", a lány ezt cáfolja

A Ripost szerint bukásra áll "a mocskos szájú diáktüntető", a lány ezt cáfolja