költő

"Felmenőim közt sok katonatiszt, főszolgabíró, tengerész-, sőt még végvári kapitány is akadt. Édesapám és nagybátyáim egységeik élén mindig az első vonalban harcoltak. Nemzeti elkötelezettséget örököltem tőlük, és talán egy kis lovagiasságot is" - igazít el a miheztartás végett a Tilos Rádió elleni tüntetésen mondott, antiszemitának, kirekesztőnek értékelt beszédével végül írószövetségi belháborút gerjesztő, 57 esztendős költő. Aki egykor - "apám tiszti kardja ma is ott függ szobám falán" - egyenruhás pályáról is álmodott. Előbb azonban verselget, s mivel az uniformisból - a történelem fordultával kontraproduktívvá vált családi pedigré miatt - semmi sem lehetett, sőt "még erdésznek és bölcsésznek sem tanulhattam", ez vált fő tevékenységévé. Igaz, az 1965-ben abszolvált érettségi után némi családi ismeretség révén csak sikerül bekerülnie a tengerészethez. Ott - a diktatúra slamposságát kihasználva - "elvégeztem a tengerésztiszti akadémiát is", arról nem is szólva, hogy járhatja a világot. Mégis kiszáll, mert "ha maradok, nem lettem volna költő". Így viszont talentuma már 1972-ben elhárította az első kötete előli akadályokat, majd azt újabb kötetek, köztük gyermekversek és -regények is követik. Emellett üzemi lapok újságírójaként beküzdi magát a Kádár-kori tömegkommunikáció politikailag féltve őrzött sáncai mögé is. "Üzemi laposként 17 évig voltam parkolópályán." Két évvel a rendszerváltozás után viszont már a Hitel folyóirat rovatvezetője, újabban pedig glosszasorozattal van jelen a Magyar Nemzetben, és olvassa jegyzeteit a Kossuth rádió Vasárnapi Újságjában is. Mindemellett "független, sőt autonóm vagyok". Immár az elismerések is megtalálják: 1991-ben a József Attila-díj, hét évre rá a Présház Társaság Balassi Bálint-emlékkardja, majd a Páneurópai Unió Eötvös József-sajtódíja. De bekerül az Írószövetség választmányába is.

"Hobbim az élet. Mindenki értse, ahogy akarja" - búcsúztat az özvegyen, pestszentlőrinci családi házában "ősmagyar puli" kutyájával élő költő-publicista.

- A Tilos Rádió elleni, enyhén szólva is radikális hangulatú gyűlés szellemiségéhez hozzájáruló minapi beszédével már-már a szakadás szélére taszította az Írószövetséget. Hát nem furcsa, hogy hosszú alkotó évek után csak ily módon lett a legszélesebb értelemben véve ismertté e hazában?

- Felfoghatjuk tragikusnak is. De itt nincs másról szó, mint hogy az ellenséges sajtó most érezte meg a pillanatot. De hiába erőlködnek, nem tudnak botrányhőst faragni belőlem. Mint költő, aki egy egész népet képvisel, kutya kötelességemnek éreztem visszautasítani, hogy egy kisebbség terrorizáljon egy többséget.

- Megfejtené mindjárt, hogy kit ért kisebbség alatt?

- Álmomban nem gondoltam, hogy antiszemitizmust kiabálnak rám. Kikérem magamnak! Már olyasmivel is rágalmaznak, hogy hátha az iskolákban tananyagként szereplő meséimbe is átszűrődnek ezek a "kártékony" tanok... Üzenem mindenkinek: nem fogom tűrni.

- Más irányú elfoglaltság okán csak utólag olvastuk az elhíresült beszédszöveget. Érdekelne megalkotásának műhelymunkája. Vagy improvizált?

- Nem hirtelen haragról van szó, hiszen általam tehetségesnek ítélt magyar írók immár ki tudja, mióta űznek gúnyt a Szent Koronából, lumpenprolizzák a Szent Családot. És hiába volt itt az ÁVO évtizedekig, mindenki arról a szerencsétlen négy nyilas hónapról beszél. Így amikor felkerestek, hogy tartsak beszédet, nekiültem, és szépen fölépítettem. Ma is, holnap is elmondanám. Éreztem is, hogy velem van a közönség. Vették a lapot.

- Kevéssé tetszett viszont a napokban irodalmi díjjal is kitüntetett Parti Nagy Lajos költőnek, aki az Írószövetségből történt, utóbb lavinát indító kilépési nyilatkozattal reagált.

- Lajos nagyon ígéretesen indult, tehetséges, tele van nyelvi leleménnyel, humorral, öniróniával. Ezért is lepett meg. Már majdhogynem egy gonosz dolog is eszembe jutott - tudják, az éppen átadott, sok millióval járó díjjal kapcsolatosan. Tragédia, hogy a tehetségesek nem tudnak ebben a hazában összefogni.

- Egy pszichoanalitikus biztosan azt mondaná, beszéljék meg...

- Félek, most már nem tudunk igazán szót érteni. Különben is úgy tudom, Berlinben él. Én meg végzetesen itt...

- Ássunk le keserűségének gyökereihez. Nehezményezi, hogy még az erdészet sem jött be...

- Pedig nagyon szerettem volna. De mi tagadás, a Steinmetz Gimnáziumba is csak protekcióval vettek fel, mivel ott apám egykori ludovikai franciatanára volt az igazgató.

- És a tengerészet? Mert ott aztán, már csak a sok utazgatási lehetőség okán is, igencsak nézték, ki fia, borja, aki odakerül...

- Turcsányi nagybátyámnak, aki a háború előtt és alatt is komoly tengerész volt, szerencsére maradtak meg itt-ott emberei. De útlevelet már nem kaptam elsőre. Csak akkor kerülhettem hajóra, amikor valakik úgy döntöttek, hogy a kereskedelmi tengerészetet mégis érdemes felfejleszteni. Később beiskoláztak az akadémiára.

- A tengerésztiszt nem katona, de azért mégiscsak egyenruhás. Márpedig önnek különös lelki viszonya van az uniformissal.

- Nyilván a katona ősök miatt. Érzésem szerint rajtam még egy fagylaltárus-egyenruha is jól állna. De én az egyenruhát nem csak posztónak vélem.

- Mégis odahagyta a tengerészuniformist, és a költészet vizein bukkant fel...

- Ahol rossz kritikákkal igyekeztek megbénítani. De miután Nagy László felfigyelt rám, és támogatott Kormos István is, akiktől még Aczél elvtárs is félt, a szekér megindult, jobban mondva, döcögött.

- És manapság kik figyelik, kikkel jár össze?

- Már inkább magányos vagyok. Időmet betölti, hogy a Hitelnél ellátom a szerkesztőségi munkát, írom a verseimet, járom az országot. De kiégni sem szeretnék, akár egy tűzkő.

- A rendszerváltás lázas hónapjaiban mintha kevésbé lett volna ennyire aktív. Miért nem támogatott legalább egy rendesnek vélt pártot?

- Mert a pártok megmaradnak, közben pedig elvész az ország. Persze hívtak, és fölajánlottak parlamenti képviselőséget is. Én azonban nem vagyok nyájember.

- Szóval még ha olyan lenne a közeg, akkor se vállalna hivatalt?

- Bár van bennem jó adag szervezőkészség, meg - elnézést, de - agyat is kaptam hozzá, ennek ellenére az embereknek a politika ad hivatalt, nekem pedig Isten adott, ha nem vagyok nagyképű, egy gyönyörű hivatalt: a költészetet.

- Ehhez képest itt vannak a mindennapok nyűgei: még az is lehet, hogy kizárják az Írószövetségből. A költő vátesz is. Mit jósol erre az eshetőségre?

- Nincsenek illúzióim. Egyet tudok: én nem akarom szétrobbantani a szövetséget. De talán van annyi hatásom, hogy tudom, nagyon sokan jönnének utánam. De ez a mi hazánk: maradnunk kell.

LINDNER ANDRÁS - HORVÁTH ZOLTÁN

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ma is az ügyészségen magyarázkodott Simonka György

Ma is az ügyészségen magyarázkodott Simonka György

Nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki egy török NBA-játékos ellen

Nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki egy török NBA-játékos ellen

Megtalálták a két lopott pingvint

Megtalálták a két lopott pingvint

Renitens utas miatt hívtak rendőrt egy Berlin–Budapest-járathoz

Renitens utas miatt hívtak rendőrt egy Berlin–Budapest-járathoz

Új funkció jött a Viberbe

Új funkció jött a Viberbe

Böjte Csabával fog imádkozni Ferenc pápa Csíksomlyón

Böjte Csabával fog imádkozni Ferenc pápa Csíksomlyón