a Magyar Kisgazda és Polgári Párt alelnöke, a Gazdák és Fogyasztók Önvédelmi Mozgalmának főszervezője, a Kistermelői Sertéstartók Érdekvédelmi Szervezetének elnöke

"Szlovák-magyar keveredés van bennem. Ezért is tudok olyan pompás csabai kolbászt csinálni. A technológia, a hagyomány onnan jött, de itt kellett megvalósítani" - oszt meg mindjárt elsőre egy titkot a félút-foglaló gazdademonstrációk fő motorjának mondott, 47 esztendős gazdálkodó-politikus. Aki szüleinek pedagógusi kitérője után tért vissza ősei életteréhez, a földhöz. "Nem müzlin nevelkedtem", tudatja, honnan az őserő. Aminek következtében helyi kézilabdameccsein "ha nekem szaladtak, mintha betonfallal ütköztek volna". Kezdetben azonban ő is szakértelmiséginek indul - a szegedi élelmiszer-ipari főiskola hús-baromfi szakán 1978-ban szerzett üzemmérnöki diplomát -, ám első, a Zöldértnél vállalt munkája mellett már saját tanyát is vásárol. A kétlakiság a rendszerváltással marad abba - igaz, csak részben: jelentkezik a kisgazdapártba, ahol hamar a városi szervezet elnökségével is megtisztelik, ám még sem az 1994-es országgyűlési, sem a helyi polgármester-választásokon nem érett a helyzet a felemelkedésére. Nem így 1998-ban, mikor az Orbán-Torgyán-diadal lendületében megyei területi listáról bejut a parlamentbe, sőt alpolgármester is lesz. Idővel azonban őt is eléri a "kisgazdavégzet", 2000 nyarán kizárják. A Fidesz hasznosítaná, olyannyira, hogy még 2002-ben is indítanák, ám a szocialistává lett búzaégető Karsaival már nem bír. De nem hagyja magát: a kora tavaszi közúti gazdademonstrációk barikádjain ismét felkelti a média érdeklődését.

"Bár 140 kiló vagyok, a kispályás foci még ma is megy. De voltak fajtagyőztes King galambjaim is" - említ keményebb és szelídebb passziókat a gazdapatrónus, aki a békéscsabai házához közeli tanyán teremti elő a napi betevőt feleségének és fiainak, 22 esztendős, a gödöllői agráron harmadéves, "a jószágokat szerető" Miklósnak, illetve a belsőépítésznek készülő, 14 éves Bálintnak.

- Nem lehet könnyű sorsa a gazdák élén, hiszen manapság többen is versenyeznek a legfőbb jobboldali gazda címért: önön kívül ott törekszik a Fidesz és az MDF embere is...

- Erre csak azt mondom, hogy nincs jobb- meg baloldali disznó. Se tehén. Nem titkolom persze, hogy jómagam jobboldali érzelmű vagyok.

- Ön megteheti, mert gazda, akinek szakértelmét aligha lehetne kétségbe vonni, hiszen alig 21 évesen kezdte a gazdálkodást. De miért vágott bele? Akkoriban a fiatalok a városba menekültek. Valamiféle elhivatottság vezérelte? Netán politikai trucc?

- Valóban sokan nevettek rajtam, amikor 1978-ban tanyát vettem. Nem sok fiatal vágott bele. De nem volt lakásom, és a tanyai szintű kis gazdaságomban tartott nyolc-tíz kocás állományomból befolyt pénzből tudtam egy lakótelepi lakást megvásárolni. Szóval, nem tagadom, erősen motivált az elérhető pluszjövedelem.

- És hogy jött be a dolog az épülő szocializmus viszonyai között? Gáncsolták?

- Nem panaszkodhattam. Igaz, a régi tanyát azóta már le kellett bontanom, mert terjeszkedett a bánya, de amikor kárpótlás révén hozzájutottam negyven hektárhoz, azon kezdtem el építeni egy újat. Itt már száz anyajuh is volt.

- Azért óvatos duhajként fél lábbal ott maradt az állami állásban is...

- Mindkettőt akartam csinálni, mert a kettő szorosan összefüggött. Hiszen abból a disznóból, amit neveltem, csináltuk azután a Húskernél a kolbászt.

- Az állami vonalon meddig engedték emelkedni?

- Sokáig főmérnökhelyettes voltam, a végén pedig főmérnök is...

- De nem ezzel szokott büszkélkedni, inkább a kolbászával...

- Ja, azt meg az itteni parasztemberektől lestem el. Ez ugye nyitott kéményben füstölt kolbászt jelent, amit kóróizékkel kell füstölni. Ha nem tudnák: a kóró a kukorica, amit kévébe összekötve adnak a marhának. Ami abból megmarad, azt nevezzük izéknek. De ellestem a fűszerezés csodafortélyait is, amit a nagyüzemiek meg sem közelítenek. Persze jó háztáji sertés is kell, száraz, érett hús, nem olyan csöpögős dán fajta.

- Ezzel a tudással mire vitte? Mármint anyagilag?

- Nem vagyok nagytőkés. Van egy családi gazdaságom, és eltartom a családomat. Magam művelem a földem.

- Szerénykedik, hiszen elég sokáig ott állt Torgyán doktor mellett. Ő mivel győzte meg?

- Vele sokáig egyetértettem, csakhogy amikor pozícióba került, és igazán tehetett is volna, tehetetlenkedett.

- Miért nem segített neki?

- Ugyan, hát én mentettem meg az ágazatot, amikor sikerült elérnem, hogy hatósági áron vegyék át a sertést, és én voltam, aki kezdeményezte a külső üzletrész száz százalékon történő kifizetését is. Persze amikor nagy baj volt a sertéságazattal, meghívott, és megkérdezte, most mit csináljon, egy idő után viszont már nem engedett magához. Inkább olyanokat vett maga köré, akik nem értettek máshoz, csak hogy jól tapossanak körülötte.

- Igaz - inkább utóbb, mint előbb - ön is jól lenejlonparasztozta Torgyán elnök urat. Nem későn? Hiszen Túri-Kovács, Szentgyörgyvölgyi urak és mások ön előtt, jobb időzítéssel jelentkeztek át a Fideszbe...

- Engem is támogatott a Fidesz-MDF a szocialista jelölt Karsaival szemben, de a baloldal nyerő pozícióban volt. Ellenfelem, Karsai úr fűt-fát ígért, most meg, úgy látszik, füst ment a torkára, mert hallgat, és nem lép fel az agráriumért.

- Tény, ami tény, sok olyan gazdavezért láttunk már, aki addig volt harcias, amíg helyzetbe nem hozta magát. Önről is rebesgettek ezt-azt. Visszahallott ezekből bármit is?

- Le akartak járatni. Szanyi államtitkár úr még azt is híresztelte, hogy a politika perifériájára sodródott egykori kisgazda képviselő vagyok, aki Békéscsabán olcsón veszem a disznót. Már elnézést, de el tudják képzelni, ha így lenne, létrehoztam volna a kistermelői sertéstartók érdekvédelmi szervezetét, ahol az a célom, hogy magasabb áron vegyék át a paraszt disznóját, miközben én olcsón vásárolom? Ha így volna, szemen köphetném magam.

- Ne tegye. Tény, hogy nem csak a kisgazda vezetésű agrártárca tett a szükségesnél kevesebbet az EU-tagságra való felkészülésért. Ön mire számít? Bejöhet, amivel riogatnak, hogy mindent fel kell számolni?

- Nem szeretném. Én kitartok. Ha másként nem, berendezkedem önfenntartásra. Lehet, hogy nem termelek árut, nem adok le száz hízót, hanem önmagamnak termelek, de nem óhajtom enni a rossz minőségű, hormonkezelt, génmanipulált élelmiszereket. Óvom a gyerekeimet is a sok szeméttől, amit megetetnek az emberrel.

- És közben készül vissza a nagypolitikába?

- Nem tudom. Az még a távlat. Egyelőre az érdekvédelem vált a szívügyemmé...

LINDNER ANDRÁS - HORVÁTH ZOLTÁN

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Több mint ezren vonultak Szombathelyen is egy Mészáros-laphoz

Több mint ezren vonultak Szombathelyen is egy Mészáros-laphoz

Hadházy: Ez már nem egy korrekt rendszer, de az lesz, tudjuk, mit kell tennünk

Hadházy: Ez már nem egy korrekt rendszer, de az lesz, tudjuk, mit kell tennünk

Három hónapra ítélték a szurkolót, aki az Újpest-Felcsút meccsen verekedett

Három hónapra ítélték a szurkolót, aki az Újpest-Felcsút meccsen verekedett

Alkatrészgyárat épít az Airbus Helicopters Magyarországon

Alkatrészgyárat épít az Airbus Helicopters Magyarországon

Egy budapesti ház kertjéből jelentkezett be Henry Cavill

Egy budapesti ház kertjéből jelentkezett be Henry Cavill

Sebestyén Balázsnak megvan a véleménye arról, milyen gané az MTVA

Sebestyén Balázsnak megvan a véleménye arról, milyen gané az MTVA