a Levegő Munkacsoport elnöke

Jószerével külföldön, Cipruson, az USA-ban és a Szovjetunióban érett felnőtté a magyar környezetvédelem 52 éves meghatározó személyisége. Az első két állomást még a statisztikus-közgazdász papa külföldi munkahelyeinek köszönhette, Moszkva viszont már saját vállalása volt: "részben függetlenségre vágytam, részben szerettem volna közelebbről megismerni a másik oldalt is". Nem is akármilyen mélységben: moszkvai egyetemistaként "több éven át vezettem a moszkvai nemzetközi diák vitaklubot". 1975-ben aztán, átvéve kitüntetéses diplomáját, a Magyar Állami Eötvös Loránd Geofizikai Intézetnél próbál beilleszkedni a hazai rögvalóságba, végül azonban több mozgalmasságra vágyva az eszperantisták között aktivizálja magát. Mindezt olyan intenzitással, hogy 1980-ban szakít a geofizikusi karrierrel, és az eszperantószövetség tudományos titkára lesz. Amikor azután 1988-ban már komolyan úgy néz ki, hogy valóban mozdul a föld, a hozzá hasonlóan vélekedőkkel megalapítja az idővel országossá terebélyesedő Levegő Munkacsoportot, ahol is a kezdetektől - és 1998-tól már elnöki ranggal is megtisztelve - ő a főnök. Sokoldalúságát mutatja, hogy ő honosítja meg a magyar oktatásban a japán számolótáblát, a szorobánt, sőt 1994-től egy ideig még az akkori környezetvédelmi miniszternek is ad tanácsokat.

"Szeretek kirándulni és kerékpározni. Korábban sokat eveztem a Dunán, amíg élvezhetetlenné nem vált a szennyezett víz és a motorcsónakok miatt" - említi, miről kellett lemondania passziói közül. A fő környezetvédő egy budaörsi "felújított régi parasztházban" lakik francianyelv-tanár párjával és legkisebb fiukkal, a 15 esztendős Gáspárral. A két nagyobbik gyereknek már az ugyanabban a kertben álló, ugyancsak felújított "egykori nyári épület" a birodalma: a 21 éves Áron, miután elsajátította az ácsszakmát is, "most készül felvételizni egy üzleti főiskolára", a 20 éves Zsuzsa pedig az ELTE alkalmazott matematika szakán tanul. Az elnöknek és családjának nincs autója, "azért taxiba néha beülök".

- Irodájuk a főváros talán legszennyezettebb pontján található. Szándékosan választotta, hogy nyugodt lelkiismerettel lehessen mind gyakrabban házon kívül?

- Ez a hely is arra ösztönöz bennünket, hogy még jobban dolgozzunk. Mert saját bőrünkön érezzük a problémákat. Ugyanakkor különösen kedvező ajánlatot is kaptunk a lakás bérlésére, amivel élni kellett, és az sem utolsó szempont, hogy közel a Városháza.

- Ahol bizonyára sokan emlegetik, hiszen most önök miatt akad el a sokszorosan megtorpedózott négyes metró építése...

- Tisztázzunk valamit: mi nem vagyunk metróellenesek. Csak hát a négyes metró 300 milliárdos beruházásánál súlyos hibákat észleltünk.

- Szóval az ezzel foglalkozó nem kevés ember nettó hozzá nem értő?

- Inkább arról van szó, hogy a közlekedési szakemberek és minisztériumi tisztviselők nyíltan nem mondhatják, ezért megkérnek bennünket, hogy mi kiabáljunk.

- Erre majd reagáljanak ők. Mindenesetre tiszteletre méltó az elvszerűség, amivel gyakorlatilag még autóba sem száll. Sikerült ezt átörökítenie gyermekeire is?

- E téren elvben egyetértenek velem, de erősek a rossz minták, így lehet, hogy ezeket fogják követni. De akkor sem hosszú ideig. Mert sokáig be lehet ugyan csapni az embereket, de a fizika törvényeit nem lehet megváltoztatni.

- Ifjú emberként másfajta szocializációban volt része - a világ több pontján is. Ciprusra és az USA-ba még vitte a család, de ilyen előzmények után mi izgatta Moszkvában?

- Szívem szerint inkább Leningrádban tanultam volna, de Moszkvába vettek fel.

- Szellemes. Azért Moszkvában is láthattak valamit önben, amikor egy akkortájt oly kényes feladattal bízták meg, mint amilyet egy politikai vitaklub vezetése jelenthetett...

- Azért volt néhány szovjet elvtárs is, akik beleszóltak. Különböző országok helyzetét vitattuk meg, voltak például latin-amerikai és vietnami témák. Amire pontosan emlékszem: a Szovjetunió belső helyzete nem volt napirenden. Az tabu volt.

- Hogy élte meg az ottani viszonyokat a New Yorkban töltött kamaszévek után?

- Nem zavart, hogy tízféle alma helyett csak kétfélét vásárolhattam, és az sem, hogy a GUM-ban kisebb volt az áruválaszték, mint amit akár itthon is tapasztaltam. Inkább zavart a nemtörődömség. Ugyanakkor volt, amiben jobbnak tartottam Moszkvát New Yorknál.

- Éspedig?

- Az egyik a közbiztonság. Amerikában nem mertem éjszaka járkálni, Moszkvában az ilyen félelem fel sem merült bennem. Moszkvát sokkal tisztábbnak is éreztem. És még valami: ott nagyon olcsón juthattam hozzá könyvekhez.

- Nem lévén averziói, tán még a párttagsággal is megkísértették...

- Még odakint jelentkeztem. Azért kértem a belépésemet, hogy belül legyek. Sosem szerettem, ha kihagynak dolgokból, meg ha fölöttem döntenek. Szerettem volna beleszólni és megváltoztatni a gyakorlatot, amely sok szempontból gyökeresen ellentétes volt a kinyilvánított elméletekkel. Ám arra való hivatkozással, hogy Amerikában éltem, és nem ismerem jól a magyar viszonyokat, elutasították a kérelmemet. Később már nem erőltettem.

- Itthon sok mindennel próbálkozott, mígnem a környezetvédelemnél kötött ki. Hogyan kezdte? Másként kezelte a házi szemetet? Környezettudatosan kezdett élni?

- Én már korábban sem éltem másként. A döntő, hogy nincs autóm. És nem pazarolom az erőforrásokat. Takarékoskodom a vízzel, szelektíven gyűjtöm a hulladékot... Vagy, amikor megvettük a régi budaörsi parasztházat, úgy újíttattuk fel, hogy meghagytunk mindent. Mert ez a leginkább környezetkímélő. Hiába javasolták, hogy dózeroltassuk le.

- Mint mondja, szelektíven gyűjti a hulladékot. Nem deprimáló, hogy utána a kukásautó összekeveri az egészet?

- Remélem, ez egyre ritkábban fordul elő. Hallottam persze magam is, de van benne tévedés, ugyanis ugyanaz a kukáskocsi viszi el a műanyagot és a fémet is - csak más napokon. És azt hiszik, hogy utána egybeöntenek mindent.

- Idealizmusa tiszteletre méltó. Ma sokféle szervezet sokféle tartalommal fogalmazza meg elveit. A hozzánk hasonló szemlélődők nem is igazán tudják, mi a valós veszély, és hol folyik pánikkeltő handabandázás. Önről ugyan gyakran mondják, hogy szinte mindig ugyanott állt, de talán jogos a kérdés: nem gyanúsan szakszerűtlen, ha a mindennap új felfedezéseket produkáló világban éveken át ugyanahhoz a karóhoz köti az ebet?

- Miközben alapelveim valóban változatlanok, tudásom sokszorosa a tizenöt évvel ezelőttinek. Ha változik a világ, magam is változom. Hogy egy példát mondjak: amíg Magyarországon alacsonyabbak voltak az üzemanyagárak, mint Ausztriában, azt pártoltam, hogy emeljék az üzemanyagadókat. Most, hogy hatalmas méreteket öltött az üzemanyag-csempészet, ezt nem mondanám. Helyette más megoldásokat részesítek előnyben.

LINDNER ANDRÁS - HORVÁTH ZOLTÁN

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Az olasz katolikusok megnyitják a templomokat a menekültek előtt, akik Salvini új jogszabálya miatt utcára kerülnek

Az olasz katolikusok megnyitják a templomokat a menekültek előtt, akik Salvini új jogszabálya miatt utcára kerülnek

„Nagyon komoly ügyvédei vannak az alkoholnak” – Interjú dr. Kapitány-Fövény Mátéval

„Nagyon komoly ügyvédei vannak az alkoholnak” – Interjú dr. Kapitány-Fövény Mátéval

Egy alkalmazottja sincs a cégnek, amely 122 millióért szállít érmeket az MLSZ-nek

Egy alkalmazottja sincs a cégnek, amely 122 millióért szállít érmeket az MLSZ-nek

Lefújnák az M0-s nyugati szakaszának továbbépítését

Lefújnák az M0-s nyugati szakaszának továbbépítését

Felfüggesztik a kitermelést a legnagyobb líbiai olajmezőn

Felfüggesztik a kitermelést a legnagyobb líbiai olajmezőn

Kásler beismerte: Soha nem tudunk annyit fizetni az ápolónőknek, mint Németországban

Kásler beismerte: Soha nem tudunk annyit fizetni az ápolónőknek, mint Németországban