a HÖOK elnöke

"Eredetileg simán csak Rúzsa voltam, de amikor tízéves koromban a szüleim autóbalesetben meghaltak, és nagynéném átvette a nevelésemet, felvettem német állampolgárságú férjének a nevét is" - kezdi szomorú előzményekkel a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) 27. életévét a napokban betöltő, a tervezett, majd lemondott diákdemonstráció okán mostanában sokat szereplő első embere. Érték azonban más keserű, nézetformáló tapasztalatok is: "Egyszer az egyik nővérem csak azért kapott az év végén hármast történelemből, mert meglátták bemenni az evangélikus templomba." Ehhez képest, amikor 1992-ben gimnáziumot választott, már csak az okozhatott "némi diákos csipkelődésben megnyilvánuló" feszültséget, hogy a szegedi piaristáknál ő volt az egyetlen evangélikus. Ez sem ingatja meg azonban elhatározásában, hogy a matúra után a budapesti Evangélikus Hittudományi Egyetem teológus-lelkész szakára iratkozzék be, amit a napokban fejez be. Ám nem ragad le holmi teoretikus kérdéseknél, hanem aktivizálja magát hallgatói önkormányzati vonalon, ahol már négy évvel ezelőtt is az országos szervezet választmányi tagja, civil delegáltként jelen van 2001-ben az ifjúsági törvény előkészítésénél, másfél évvel ezelőtt pedig jó barátja, az időközben az MDF-ben aktivizálódott Almássy Kornél nyomába lépve - buzgalmának és ékesszólásának is köszönhetően - az egész országot átfogó felsőoktatási diákcsúcsszerv elnökévé választják.

"Mendelssohn a kedvenc zeneszerzőm, ha tehetem, mindig tőle hallgatok valamit" - hívja fel a figyelmet ízlésbeli nyitottságára, miközben falja a könyveket, "rendszerint két-három könyvet olvasok párhuzamosan". Pedig kevés az ideje: tanulmányai és a diákmozgalom mellett már a szíve is foglalt - jelenleg általános iskolai tanár kedvesével a leány szüleinek kelenföldi házában készülődnek igazi közös életükre, de már most "mi álljuk a rezsi egy részét".

- A kormány kérlelhetetlenebb ellenségei csalódottan vették tudomásul, hogy önök lemondtak a kollégiumi alapdíjak emelése elleni demonstrációról. Nem fél, hogy opportunistának mondják majd, mivel kihagytak egy ilyen nagy hatású lehetőséget?

- Szerintem így is elég erős volt a kormány fenyegetettsége, hiszen tudott róla mindenki. De közben a választmányunk megfogalmazott egy levelet Magyar Bálint oktatási miniszter úrnak, és miután számunkra kedvező válasz érkezett, lefújtuk a demonstrációt.

- Ennyire egyszerűen első szándékú adok-veszek lenne a politizálás?

- Szerintem a tüntetés nem lehet öncél, legfeljebb eszköz arra, hogy elérjük, amit szeretnénk. A tüntetés ugyanis hatalmas fegyver, amivel óvatosan kell bánni, mivel a dologban az is benne van, hogy esetleg rosszul sül el. Ismerve például Magyar Bálint konok természetét, egyáltalán nem biztos, hogy ezzel bármit is el tudnánk érni a kormánynál.

- És mennyire képes empatikusan közelíteni a kollégiumproblematikát?

- 1996-tól négy éven át Pesten, az Evangélikus Hittudományi Egyetem diákotthonában éltem, ahol kissé szűkösen voltunk ugyan, de tiszta volt, és működött is minden. Laktam ugyanis olyan helyen, ahol méteres átmérőjű lyuk volt a mosdó ajtaján, és mindenfelé csótányok szaladgáltak. Az is pesti kollégium volt, de a címet nem árulom el.

- Diszkrét. Hol tanulta e kifinomult viselkedést? Egyedüli evangélikusként a piaristáktól?

- Nem éreztem én ennek semmi hátrányát. Igaz, előnyét sem. Inkább csak a viccelődés ment. A kötelező miséken például, amikor az Üdvözlégy, Máriát kellett mondani, folyton bökdöstek, amikor én nem mondtam...

- Azóta teológiai tanulmányaiban elmélyülve készül diplomázni. Diákvezérként most igen nagy gyülekezet élén áll. Elegendő lesz esetleg lelkészként egy kisebb is?

- Valóban nemcsak teológusi, hanem lelkészi végzettségem is lesz, sőt július közepén fölavat Gáncs püspök úr, ám mégsem kerülök gyülekezetbe. Ezt én kértem.

- Most rendesen meglepett. De talán megokolja e határozott nemet...

- Úgy érzem, a lelkészség nem az a terület, ahol kiválóan tudnék működni. Hétről hétre kellene készülni a prédikációkra, biblia- és hittanórákra, az emberekkel le kellene ülnöm beszélgetni, hogy meghallgassam a problémáikat, és ehhez bizony rendkívül nagy elhivatottság kell. Szívesebben mennék vissza doktorálni.

- Mivel már együtt él kedvesével, aligha mondhatnók, hogy önnél minden csakis a szellem. Megérintette a korosztályában divatként is jelen lévő széptest-kultusz is?

- Valaha versenyszerűen úsztam és kosaraztam. Később meg kenuztam, lovagoltam és futottam. Az egyetemi évek alatt ezek azonban háttérbe szorultak. Igaz, egyszer vettem bérletet egy fitneszterembe. Tíz alkalomra szóló bérlet volt, még a másodikat is kihasználtam, de egy idő után azt vettem észre, hogy közben lejárt.

- Nyilván beosztja minden percét. Hasonló pontossággal tervezi jövőjét is?

- Kedvesemet ötödik éve ismerem, és másfél éven belülre tervezem a házasságot is, amit az első diplomához kötöttem. Ugyanígy betervezem minden napomat. Van egy elektronikus naptáram a számítógépemen, amit a titkárnőm és magam is látok. Óráról órára be van írva, hol járok, mit csinálok. Július elejéig minden hétvégém be van tervezve.

- Így már nincs kétségünk, hogy a politika legmagasabb régióiban elfogadják egyenrangú partnernek. Egyébként az ön világnézetével milyen érzés leülni tárgyalni a nyilván egészen más platformon álló liberális oktatási miniszterrel?

- Magyar Bálint valóban azt sütötte rám, hogy jobboldali vagyok, és ha megalakulna majdan egy új Fidesz-kormány, tőlük bizonyára zsíros állásokra számíthatnék.

- És lelkileg hogyan volt képes ezt elviselni?

- Visszautasítottam, de nem érdemes ebbe belemenni, mert az aktuális hatalom mindig ránk süt valamit. A Fidesz-kormány alatt például megpróbáltak kivenni bennünket a felsőoktatási törvényből, ami viszont nem arra utal, hogy jobboldaliak lennénk.

- Jó, most politikai semlegességet kell deklarálnia, de lehetséges, hogy teológiai diplomája ellenére - az MDF-be emelkedő elnök elődje mintájára - esetleg a politika szférájába törekszik, oda, ahol végre színt vallhat? Hiszen tevékenykedett már annak idején a Deutsch Tamás vezette ifjúsági és sporttárca körletében is...

- Először is, ott csupán civil delegált voltam az ifjúsági törvény előkészítésében. Jelenleg úgy fogalmaznék, hogy nyitott vagyok. Novemberben lesznek új választások a HÖOK-ban, és úgy érzem, hogy újra indulok, mert remek tanulópálya. Itt tanultam meg tárgyalni, megjelenni, egy nagyobb csapatot eredményesen vezetni, az érdekeket összehangolni...

- És egyháza irányában? Arrafelé nem nyitott?

- Ilyen ajánlatról egyelőre nem tudok. A napokban találkozom viszont a püspök úrral, aki majd nyilván elmondja, mi a szándéka velem. És akkor nekem el kell gondolkodnom. E pillanatban tehát még bármi elképzelhető...

LINDNER ANDRÁS - HORVÁTH ZOLTÁN

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A mai tüntetés jelképe a műanyag csalamádés vödör

A mai tüntetés jelképe a műanyag csalamádés vödör

Orbán miatt nem megy el a volt MDF-es Antall Józsefre emlékezni

Orbán miatt nem megy el a volt MDF-es Antall Józsefre emlékezni

Nemcsák Károly fejét félti a Ripost

Nemcsák Károly fejét félti a Ripost

Brutális baleset Veszprémnél, két halott

Brutális baleset Veszprémnél, két halott

Hidegfront, ónos eső, vacak szombat

Hidegfront, ónos eső, vacak szombat

Király Linda megint magyarul énekel

Király Linda megint magyarul énekel