a "magyar FBI" tábornoka

"Édesapám is rendőr volt: közbiztonsági vonalon, a gödöllői kapitányságon" - jelzi szakmai kompetenciájának családi vonatkozását a 42. évét taposó, magát tősgyökeres XVI. kerületinek mondó főrendőr. Esetében a rendőrré válás mégsem egyetlen rohammal történt, mivel csak a sorkatonai szolgálatot megkoronázó tartalékostiszt-képző utolsó, egy rendőri szervnél töltött két hónapja mutatja meg számára a helyes utat. A karrier a Pest megyei főkapitányság bűnügyi osztályán indul, ahol máris az izgatja leginkább, hogy "mindenáron megkeressem az ismeretlen elkövetőt". Azért keresgél mást is: "1987-ben a rendőrtiszti főiskolát, hat évre rá a szegedi jogi egyetemet is elvégeztem". Nem csoda, ha a rendszerváltozás kezdetén már a váci rendőrkapitányság bűnügyi osztályvezetője, majd hamarosan ugyanott - még harmincon innen - az ország legfiatalabb városi rendőrkapitánya. Képességeire a popszakmában sem sikertelen Pest megyei főkapitány, Komáromi István is felfigyel, és bűnügyi igazgatójává emeli, innen invitálják 2001-ben a Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóság vezetői székébe. Ahová még szinte le sem ül, amikor megtörténik a móri banki vérfürdő - amivel kapcsolatban utóbb több hírlapírói támadás is éri, és vannak, akik már székének megingásáról is beszélnek. Ám ez végül csak annyiban bizonyult igaznak, hogy az új kormány új belügyminisztere nemrég felkínálta neki a Nemzeti Nyomozó Iroda főnöki pozícióját.

"Leginkább a sebességgel kapcsolatos technikai sportokat kedvelem" - jelzi, mi maradt meg egykori autóimádatából. Emellett "ha tehetem, indulok teniszezni a régi barátokkal. Akik között nincs prominens. Ja, és néha eljárunk színházba is." A főnyomozó szűkebb családja a "szintén rendőr" feleségből, a most érettségiző 18 esztendős Tamásból és a még csupán 15 éves Dórából áll. A família egy XVI. kerületi családi házat birtokol, "címet nem mondok, mert nem akarok senkinek tippeket adni" - búcsúzik, igazolva, mennyire vérévé vált az okszerű óvatosság.

- Az amerikai Szövetségi Nyomozó Irodának saját épülete van Washingtonban. Ha komolyan veszik magukat, önöknek is kérni kellene egy ilyet...

- Nem kell kérnünk, mert a Belügyminisztérium középtávú fejlesztési tervében már benne van. Ahol ugyanis most ülünk, az - ha körülnéznek, láthatják is - védelem szempontjából is tökéletesen alkalmatlan.

- Most, hogy mondja, valóban... Egyébként tudja, ki dobta be ezt az FBI-hasonlatot?

- Mindent én sem tudhatok. De büszke vagyok, mert számomra igazi megtiszteltetés, hogy engem jelölt a miniszter asszony a Nemzeti Nyomozó Iroda élére.

- És még nincs 42 sem! Azért nehogy nagyon magabiztos lehessen: az ügyészség elég szépen alázta a rendőröket, amikor Kulcsár Attilának, a K&H Bank exbrókerének óhajára, kizárta önöket a gyanúsított meghallgatásából...

- Szó sincs erről. Az ügyészség csak akkor degradálná a munkánkat, ha szakmai kritikákkal illetné nyomozásainkat. Ami történik, azt Kulcsár Attila maga kérte. És ahhoz joga van. Kérhetné azt is, hogy csak a bíró előtt akar vallomást tenni. És ha mindez előreviszi az ügyet, a hatóság teljesíti a kérést. Nincs ebben rendkívüli. Tőlünk is szoktak olyasmit kérni, ami nem szokványos.

- Mi inkább csak annyit kérünk, emlékezzék vissza arra a több mint húsz évvel ezelőtti pillanatra, amikor elhatározta: rendőrnek áll. Nem volt ez akkoriban snassz?

- Rosszul emlékeznek. A bűnügyi szakterület presztízse akkoriban sem volt rossz. Emlékszem, amikor nyomozóként jártam a vidéket, a lakosság kifejezetten kedvelt minket. A legjobb pedig az volt, amikor elmondhattam a bűncselekmény sértettjének, hogy megtaláltam azt, aki elvitte féltve őrzött pénzecskéjét, ellopta a biciklijét. Szóval ne csak nagy dolgokra gondoljanak. Számomra a mai napig nincs nagy és kis ügy. Csak ügy van. Ez a filozófiám.

- A testületen belül elegáns bűnügyi vonalhoz nyilván illik némi szakmai filozófia is...

- Mi az, ami ebben elegáns? Kérem, én betörők után nyomoztam, és lerobbant cigánytelepeken folytattam házkutatásokat. Amit mégis örömmel vállaltam, mert fantasztikus csapatban dolgoztam...

- Kétségtelenül, ott volt a Fidesz-kisgazda kormány későbbi minisztere, Pintér úr, vagy az utóbb szocialista képviselőségig emelkedő Doszpot Péter. Miben tűnt ki?

- Azt mondták rólam, hogy jó kihallgató voltam.

- Lehet ezt részletezni? Avagy szakmai titok?

- Egy bűnözőnél huszadrangú, hogy egy alezredes vagy egy zászlós ül-e vele szemben. Csak az számít, mit ér szakmailag. Amit egy bűnöző néhány perc alatt felmér. Alaposan fel kell hát készülni, mielőtt leülök valakit kihallgatni. Ott pedig gyorsan fel kell mérnem az illető személyiségét, amihez jó adag empátiára van szükség.

- Ha már empátia: gondolt arra a rendszerváltozás környékén, hogy leszerel?

- Amikor 1991 végén váci kapitány lettem, megkérdezte tőlem a helyi képviselő-testület, hogy hajtottam végre a rendszerváltozást a kapitányságon. Azt mondtam: sehogy. Mert hát mi sosem politikai alapon üldöztük a bűnözőket, és most sem így tesszük...

- Például a móri vérfürdő ügyében sem. Amiből a kívülálló egyelőre csak annyit lát, mintha egyre kevésbé állna meg a nyomozók gyanúja. Rendőri vezetők nyomrongálásáról, Kovács Lajos sztárnyomozónak az ügyről való érdemtelen levételéről cikkez a sajtó, íródik könyv. Hogy viseli az ilyesmit?

- Először is: én voltam, aki megakadályozta, hogy az épületbe a mentőkön és a gyilkosságokat felfedező rendőrkollégán kívül bárki is belépjen. Másodszor: higgyék el, olyan "életes" szakértőtől, akit jegyzek a szakmában, még nem hallottam kritikus hangot. Sok, magát szakértőnek nevező személlyel meg még nyílt vitát is vállaltam volna, de ez valahogy nem jött létre. Közülük senki sem mert kiállni párbajra velem. Harmadszor: Kovács Lajos felelt a móri és a hozzá kapcsolódó területért, amit eredményesen el is látott. Ám amikor meglett Hajdú és Kaiser, vagyis a nyomozás második szakaszában, és már nem az ismeretlen elkövetőt kellett keresni, hanem a bizonyítékokat rendszerezni és a bizonyítási eljárást alátámasztani, ezt átvették tőle, mivel az már nem az ő szakterülete.

- Majd a jogerős bírói ítéletek minősítik, kinek mennyire van igaza ez ügyben. Viszont híre ment, hogy inog a széke...

- A mi pályánk leginkább a futballedzőkéhez hasonlatos: amikor megy a csapatnak, jók vagyunk, de ha jönnek a nehézségek, nyomban beindul a találgatás.

- Most melyik passzban van?

- Azt szoktam mondani, nem vagyunk istenek. Sokszor éveken át tartó kulimunka mellett is elkél a szerencse. Ami persze nem jön az íróasztalhoz...

LINDNER ANDRÁS - HORVÁTH ZOLTÁN

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kocsis Máté Tordai Bencének: Büdös a szád, állj már arrébb

Kocsis Máté Tordai Bencének: Büdös a szád, állj már arrébb

Tarlós feljelentést tesz a befuccsolt e-jegyrendszer miatt

Tarlós feljelentést tesz a befuccsolt e-jegyrendszer miatt

Ez a férfi lövöldözött Strasbourgban

Ez a férfi lövöldözött Strasbourgban

A tudósok már tudják, kik élik túl a Trónok harca utolsó évadát

A tudósok már tudják, kik élik túl a Trónok harca utolsó évadát

Eurostat: A második legszegényebb nép a magyar az EU-ban

Eurostat: A második legszegényebb nép a magyar az EU-ban

Támadást indít a reklámokban megjelenő szexizmus ellen a brit reklámfelügyelet

Támadást indít a reklámokban megjelenő szexizmus ellen a brit reklámfelügyelet