az SZDSZ új parlamenti képviselője

"Eredetileg orvos szerettem volna lenni, de a túl könnyen vett gimnáziumi évek ezt nagyjából lehetetlenné tették. Aztán érettségi után valahová gyorsan be kellett kerülnöm, mert már megérintett a kötelező katonaság szele" - kezdi rokonszenves nyitottsággal, miért a budapesti Orvos-továbbképző Intézet középkáderképzőjébe jelentkezett annak idején nagy hirtelen a most, 46 évesen, az Európai Parlamentbe (EP) távozó Szent-Iványi István helyére állított képviselő. A fentiekhez azért még azt is hozzáteszi: "ősliberálisként már akkor is tiltakoztam a sorkatonaság ellen". Csoda-e hát, ha főiskolai diplomáját utóbb nem hasznosítja, helyette vállalkozni kezd, és már 1981-től lakásdíszekkel, bútorokkal enyhíti a tervgazdaságban e téren is támadt piaci hiányt? Mindezt egy ideig a fővárosban, utóbb szülőhelyén, Vásárosnaményban folytatja, ahol még az iparosok szövetségének vezetését is rábízzák. A rendszerváltás után előbb a Vállalkozók Pártját erősíti, ám 1994-től a szabaddemokraták nyitnak neki nagyobb teret - a továbblépés azonban lassan érik: 1998-ban megyei, 2002-ben pedig országos listáról sem sikerül a parlamentbe kerülés, igaz, mindkétszer polgármesterré választással kárpótolja őt Vásárosnamény népe. Az Országház kapuját végül az EP-választás, illetve ennek nyomán pártjának bizalma nyitotta meg számára.

"A városi öregfiúk csapatában a megyei bajnokságban rúgom a labdát, de eljárok a Gémesi György vezette polgármester-válogatottba, sőt néha beszálltam a parlamenti válogatottba is" - jelzi, miként előlegezte meg ez utóbbival mostani feljebb lépését. De nem monokultúrás, igaz, most majd kevesebb ideje jut a gitározgatásra és a horgászgatásra. És bizonyára köztisztviselőként dolgozó felesége, 20 esztendős főiskolás leány-, illetve 17 éves, még gimnazista fiúgyermeke is ritkábban látják majd a vásárosnaményi családi házban a kényszerűségből Pesten lakást bérlő újdonsült honatyát.

- Ha minden igaz, amit pártja az adócsökkentésekről vall, akkor Vásárosnamény már afféle minta-adóparadicsom lehet...

- Nem éppen. Sőt. Nálunk ugyanis van olyan adónem is, amit nem minden város, nem minden önkormányzat vezetett be. A kampány idején próbáltak is támadni, hogy mit beszélek én összevissza adócsökkentésről, amikor itt ez a pluszadó...

- És? Széttárta a karját, mondván: más a kampány, és más az élet?

- Nem igazán. Szerintem ugyanis közösen kell megvalósítani olyan programokat, amelyek többletlehetőséget teremtenek. Ilyen a gyógyfürdőépítés. Ellenfeleimnek könnyű dolguk lesz, csak előszedik a programomat, és pontról pontra mennek. Már csak az utak és járdák csapadékvíz-elvezetésének megoldása van hátra...

- Izgatottan figyeljük majd a csapadékvíz útját. Most viszont mással volt elfoglalva: jelentős érdemei voltak - mint nyilatkozta - az EP-választások kampányában. Mivel sajnos elkerülte a figyelmünket, elmondaná, mire gondolt?

- A megyében is a személyemre épült minden, nyilván abból adódóan, hogy nekem van a legnagyobb ismertségem. Igazán nem szeretném dicsérni magamat, de két éve a párt 2-3 százalék körüli szavazatszámot kapott a listára, most sikerült ezt közel megduplázni.

- Onnan nézve megkétszerezték, az országos átlag felől nézve viszont még az 5 százalékos küszöböt sem lépték át. A lényeg persze az, hogy Budapesten mégiscsak önbe helyezték a bizalmat. Egyébként nagyon vágyott már az országos léptékű szerepre?

- Egy politikai karrierben ez a logikus sorrend: előbb a polgármesterség, és a többi utána. Már el is döntöttem, hogy 2006-ban mindenképp indulok egyéni jelöltként.

- Miért is ne? Különösen, hogy korábbi karrierjét is kitérővel indította: képzett egészségügyi káderből lett faipari vállalkozó. Volt ebben is céltudatosság?

- Szerettem volna úgy fenntartani a családot, hogy ne tartozzunk a "majdnem éhező" kategóriába. Szóval, nem csapongtam. Ellenkezőleg: következetesen próbáltam felépíteni vállalkozói életemet. Kezdtük a fővárosban, majd 1985-ben visszaköltöztünk Vásárosnaményba, mert ott kapott állást a feleségem.

- Mivel színesítette a szocialista lakáskulturálatlanság monokróm választékát? Volt, amire utólag rácsodálkozhatnánk: jé, hiszen ez Jüttner-dizájn?

- Megjelentünk például olyan szép üveglapos italostálcákkal, ahol az üveglap alá behelyeztünk egy tetszetős régi plakátot. Ez akkor különlegességszámba ment.

- Ennél találta vonzóbbnak a Vállalkozók Pártját? És miképpen nyergelt át a liberálisokhoz?

- 1994-ben érkezett hozzám egy felkérés, hogy vezessem a szabaddemokrata jelölt Iványi Tamás kampányát. Vállaltam. És bár egyéniben nem győztünk, Tamás megyei listavezetőként csak bekerült. Én pedig a választások másnapján beléptem az SZDSZ-be...

- A jó döntés az ön esetében elnyerte méltó jutalmát. De gyermekei például még sohasem szenvedték hátrányát a hol a szocik, hol a torgyáni kisgazdák dominálta térségben, hogy papájuk a liberális oldalra állt?

- Nem. Egyébként meg nem is viszem haza a politikát. Nem családi vállalkozásban működtetjük a polgármesterséget.

- Ezek szerint se baráti körben, se politikai vetélytársai részéről még soha nem szembesítették az SZDSZ-szel kapcsolatos előítéletekkel?

- Nem vagyok zsidó, de nem is gondolom, hogy az SZDSZ a zsidók pártja volna. És akkor sem gondoltam ezt, amikor leginkább rásütötték. Mert ma már annyira nem mondják.

- Szóval szűkebb pátriájában a máshol szokásosnál emberibb a hangnem?

- Vidéken közel sem annyira kiélezett a helyzet. Nap mint nap találkozunk, együtt éljük mindennapjainkat. Így van fideszes ismerősöm, de van kisgazda, sőt MIÉP-es is.

- Idilli. Nem csoda, ha érdemes volt olyan dolgokba belevágni, mint az általános népvigalmat is szolgáló zenés-táncos Tisza-party. De ha már ennyire ért a társadalmi marketinghez, elmesélné, hogyan talált önt a parlamentbe segítő szövetségeseket kicsi, ám sokfelé tartó pártjában?

- Megmondom őszintén, a kisujjamat sem mozdítottam semmilyen irányba.

- Hát, ez nem virtigli politikusi attitűd. Viszont szerény számításaink szerint a polgármesteri javadalmazás mellett most majd képviselőiben is részesül. Végre lesz lehetőség kielégíteni az eddig megvalósulatlan álmokat. Mivel kezdik?

- Családom fegyelmezett. Tudják, hogy nálunk nem megszokott a kívánságműsor.

- Azért a több jövedelem mégiscsak több lehetőség. Egy biztos, önt mindig mintha a skatulyából húzták volna ki. Honatyaként azonban feltehetően kénytelen lesz tovább bővíteni a ruhatárát. Rendelt már szmokingot, netán frakkot a különleges alkalmakra?

- Szmokingom eddig is volt, és persze öltönyeim is vannak. De természetesen igyekszem követni a divatot.

LINDNER ANDRÁS - HORVÁTH ZOLTÁN

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Három hónapra ítélték a szurkolót, aki az Újpest-Felcsút meccsen verekedett

Három hónapra ítélték a szurkolót, aki az Újpest-Felcsút meccsen verekedett

Adventi irodalmi naptár - december 17.

Adventi irodalmi naptár - december 17.

Nagy siker a két Vajda kiállítás

Nagy siker a két Vajda kiállítás

Szegedi kutatók rájöttek, hogyan lehet kitrükközni a baktériumok szuperképességét

Szegedi kutatók rájöttek, hogyan lehet kitrükközni a baktériumok szuperképességét

Az MTVA helyett Kálmán Olga olvasta fel a tüntetők öt pontját

Az MTVA helyett Kálmán Olga olvasta fel a tüntetők öt pontját

Hobo: „Lehet, hogy holnap én leszek a Soros. És akkor mi van?”

Hobo: „Lehet, hogy holnap én leszek a Soros. És akkor mi van?”