profi ökölvívó-világbajnok

"Rengeteg akciófilmet néztem videón, de egyik nagypapám is bokszolt" - idézi fel a hagyományos értékrend szerint nem kifejezetten lányos sport- és sorsválasztás lehetséges okait a két súlycsoport világbajnoki címe mellé jogi diplomát is abszolváló, 27 éves profi bokszolónő. Ám hogy valamelyest lágyítsa a kemény kontúrokat, hozzáteszi: "Azért balettoztam is egy évig." A fősodor mégiscsak az, hogy a Baján nevelkedő kislány már 9 évesen a helyi Lakótelepi SE - lányboksz híján - karateversenyzője. Innen igazol 16 évesen Jánoshalmára, ott jön össze az előbb edzőjévé, majd férjévé előlépő Koller Istvánnal. Bár 20 évesen már Európa-bajnoki bronzérmes, egy évre rá a zaragozai Eb-n oly igazságtalannak érzi a bírói döntéseket, hogy más szakágakba fojtja bánatát - ekkor ismerkedik meg a thai boksszal. Hamarosan ebben, majd a shidokan és kyokushin karatéban sem talál itthoni legyőzőre. Sőt Budapesten a kung-fu-világbajnokságon megszerzi első világbajnoki címét is. De ez sem elég neki, az évezred elejétől több bokszistálló gyors végigsorozása után most az ambiciózus Felix Promotiont erősíti. Közben három éve Bangkokban megszerzi a magyar thai boksz első világbajnoki címét, egy évre rá pedig profi kick-boxban is világelső. Ám, hogy nem csak az ökle kemény, kiderül abból is, hogy fejébe veszi a jogi pályát, és tavaly a szegedi egyetemen meg is szerzi a jogi doktorátust. A tanulás sem árt neki: idén áprilisban a WIBF-GBU szervezet klasszikusboksz-világbajnoka lesz harmatsúlyban. A napokban pedig - a mérkőzésig szinte barátnőjének vallott Miló Viktória leverésével - begyűjti a nagylégsúly világbajnoki övét is.

"Kertészkedés, séta, mozi. Szívesen főzök, és szeretek mindent, ami édes" - említi, mi az, ami ennyi minden mellett belefér az életébe. Mindezt a bajai családi házban, amelybe az idén költözött be edző férjével. "Gyerek még nincs. Majd ha abbahagyom a bokszolást" - tudatja egyebek mellett, hol tervezi levezetni a felszabaduló energiákat.

- A kormányalakítási csinnadratta háttérbe szorította az ön világbajnoki címmeccsét. Nem fájt, hogy az emberek egy sportcsemege helyett talmi dolgokra figyelnek?

- Medgyessy Péter utódlásával valóban többet foglalkoztak, pedig az embereket érdekli a sport, még az újságokat is hátul, a sportrovatnál kezdik olvasni. De hát el kell fogadjam, hogy egy ilyen kaliberű, ráadásul hirtelen váltás most háttérbe szorított mindent.

- Meglepően higgadt. Igaz, mi már akkor is meglepődtünk, amikor legutóbbi címmeccse előtt doktori címmel ékesítve mutatták be. Ennek megszerzésével azt tesztelte, hogy a kemény ütések ellenére mennyire megy a tanulás?

- Egyszerűen azt gondoltam, hogy a jövőt tekintve szükségem van valamilyen biztosítékra. És ha már annyi energiát fektettem a tanulásba, nem lett volna értelme veszni hagyni.

- Lehet, rövidesen már ítélkezni is fog?! Úgy tudjuk, ebbe a szakirányba indult...

- Egy évig minden rendben ment, de most augusztusban otthagytam a bajai bíróságot, ahol fogalmazó voltam.

- Szóltak, hogy árt a testületi tekintélynek, ha ön hivatásszerűen verekszik?

- Ugyan. Meg voltak elégedve a munkámmal. Csak hát már áprilisban kivettem az összes szabadságomat, aztán be kellett látnom, nem megy együtt a kettő.

- Szóval inkább a sportdiadalokról nem tud lemondani. Persze ha úgy vesszük, lényegében mind a boksz, mind a jog egyfajta igazságszolgáltatás...

- Csak sarkítva igaz, mivel a bíróságon nem igazságot, hanem jogot szolgáltatnak. És az nem minden esetben ugyanaz, mint az igazság. Persze a ringben is előfordul, hogy valaki képzettebb, szorgalmasabb, mégis belenéz egy kósza ütésbe, és akkor oda az igazság...

- És ha ön visz be egy hatalmasat, mit érez: diadalérzést? Netán sajnálatot?

- Nekem fontos az érzés, hogy le tudom győzni a másikat. Abban a pillanatban, amikor jó erősen megütök valakit, vagy pláne ki is ütöm az illetőt, valamifajta diadalérzés kerít a hatalmába. De amikor vége a meccsnek, ráadásul az ellenfél esetleg meg is sérül, ugyanúgy sajnálom, mintha valaki más tette volna vele azt, ami történt.

- Nyilván azt is könnyen megmagyarázza, mennyit érnek világbajnoki címei. Mert ha jól tudjuk, a női bokszban is számos szervezet van, mind külön bajnokkal. Hánnyal is?

- Fogalmam sincs. De úgy tudom, hogy hat-hét világszervezet működik. Magam a WIBF-GBU szervezet kétszeres bajnoka vagyok. Szerintem ez az egyik legerősebb.

- Nyilvánvaló. A lényeg persze más: nem irritálja, hogy publikumának egy része nem nemes sportélményre vágyik, hanem két, egymást csépelő hölgyön akar élvezkedni?

- Ezzel nincs bajom. Elvégre az emberek szórakoztatása is a cél. Még a külsőségek is mind ezt szolgálják: a szépen megtervezett bevonulás, a zene, vagy hogy miképpen néz ki a versenyzők öltözéke, de a híresebb vendégek szerepeltetése is, akiket mutogatni szoktak. Úgy vagyok ezzel, hogy egy templomba el lehet menni csak a szép orgonamuzsikáért.

- Hát amiket egy ilyen meccsen be szoktak szólni, csak némi túlzással hasonlíthatók orgonamuzsikához. De maradjunk a szép dolgoknál. Találkozása a férjével, aki edzője is egyben, igazi hollywoodi románc. A szülők ellenezték a kapcsolatukat, mégis beteljesedett, és fennmaradt az edző-tanítvány viszony is. Ám ön közben kislányból nagy világbajnok és jogvégzett asszony lett. Nem okoz ez konfliktusokat?

- A dolog nem túl bonyolult. Higgyék el, ha nem ő lenne a számomra legmegfelelőbb edző, mondanám neki, hogy "ne haragudj, de nekem ez a munkám, megyek máshová edzeni..." Ha ugyanis úgy tekintene rám edzés közben, mint a feleségére, nem érnénk el semmit. A kettőt külön kell választani. És mi külön is választjuk, annyira, hogy az edzések után fél óráig meg sem pusziljuk egymást. Mert a szükséges lelkiállapot addig még nem áll be.

- Ja, és mi van, ha elmúlik a lelki visszazsilipeléshez szükséges fél óra? Elárulná, mennyit ütött össze eddig? Miből élnek?

- A szerződésemben benne van, hogy anyagiakról nem nyilatkozhatok. Azt viszont elmondhatom, mennyit kaptam legutóbbi meccsemért: 1 millió 330 ezer körül.

- Legalább ilyen izgalmas volt legutóbbi meccse, a Felix-csapat másik világbajnok üdvöskéjével, Miló Viktóriával. Akinek látványosan és hangosan nem tetszett a kihirdetett eredmény. Kibírta ezt a korábbi jó viszony?

- Kapcsolatunk megszakadt. Voltak ugyan közös tévé- és rádiónyilatkozataink, de ő tartotta magát a korábbi véleményéhez, én pedig a magaméhoz. Mondtam neki, hogy nem itt kellene ezeket megbeszélnünk, hívjon fel, üljünk le, ha úgy gondolja, hogy még érdemes.

- Ha ilyen jól üt, sőt - ezek szerint - beszél is, nem lenne ideje megpróbálkozni a címmeccsének fényét most elhomályosító politikával? Mostanában akkora a mozgás...

- Az biztosan nem nekem való. Mert nem tisztességes. A sportdiplomáciában viszont szívesen dolgoznék. Mert sok a tehetséges fiatal az egyes küzdősportokban, és valakinek őket is képviselnie kell...

LINDNER ANDRÁS - HORVÁTH ZOLTÁN

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Rákaptak a magyarok a személyi hitelekre

Rákaptak a magyarok a személyi hitelekre

Ötmillióba is fájhat a húsvéti ittas vezetés

Ötmillióba is fájhat a húsvéti ittas vezetés

Dolgozott húsvétkor? Ilyenkor jár érte pluszpénz

Dolgozott húsvétkor? Ilyenkor jár érte pluszpénz

Az első exit pollok szerint Zelenszkij tönkreverte Porosenkót az ukrán elnökválasztáson

Az első exit pollok szerint Zelenszkij tönkreverte Porosenkót az ukrán elnökválasztáson

Zelenszkij győzelme után azonnal lemondott a kárpátaljai kormányzó

Zelenszkij győzelme után azonnal lemondott a kárpátaljai kormányzó

13 millió euróra büntették az erdőtűz okozóit

13 millió euróra büntették az erdőtűz okozóit