az MSZP szóvivője

"Katonai szakközépiskolába vágytam, de édesanyám kikönyörögte, hogy változtassak" - teszi némileg érthetővé a 36 éves pártszóvivő, miért indította pályáját keménységet feltételező adóellenőrként, s miért vállalt önkéntes fegyelmet az alakuló MSZP-ben. Ez utóbbit illetően elvileg fordulhatott volna másfelé is, hiszen annak idején "odahaza állandóan recsegett-ropogott a Szabad Európa Rádió, és anyai nagyapám egykor kisgazda volt". Aztán mégis balra húz, és a politikát legalul kezdi: "plakátragasztással. Később mondták, csináljak ifjúsági szervezetet Miskolcon. És meg is csináltam az Ifjú Szocialisták Társulását, az ISZT-t." Innen kerül a maga idejében ismertebb nevű BIT-be, de egyelőre - Perkupa és Varbóc településeken - még körjegyzőséget is vállal. 1994 óta viszont már csak a politikának és abból él. Önkormányzati képviselőként kezdi, ám a parlamentbe - egy 1997-es haláleset miatti átmeneti beköszönéstől eltekintve - 2002-ig nem jut be. Ekkor azonban átszakad a gát, és "ide nekem az oroszlánt is" alapon egy időben két bizottsági, egy eseti bizottsági és több albizottsági posztot is vállal, s számos helyen és témában sűrűn riposztozik a Fidesz Révész Máriuszával. Maradék idejében az egykor félbeszakított államigazgatási tanulmányok helyett megcélzott szociológusi diploma érdekében látogatja a miskolci egyetemet.

"Bújom a történelmi tárgyú könyveket. A reformkor utáni Magyarország az, amit leginkább a szívemhez közelinek érzek, de izgat Napóleon kora is" - mutat fel valamit az őt mozgató ideák természetéből a pártszóvivő, akinek neje Nagy Nóra, az MSZP elnökségi tagja, akivel idővel "szeretnénk családot is alapítani". Amihez azért még hozzáteszi, "ember tervez, Isten végez" - jelezve, hogy pártja hívő tagozatának alelnöke is. A politikus pár egy miskolci panellakás mellett egy szanticskai kicsiny házat is birtokol, de mostanában inkább a parlamenti munkát segítő pesti bérleményben jönnek össze.

- Akárki láthatja, már nem akárki: a volt miniszterelnök érdemesítette arra, hogy beperelje. Hogyan viseli a hirtelen jött népszerűséget?

- Nem szeretnék álszentnek látszani. Alaposan megküzdöttem ezért a helyért, ahová a párt beemelt. Még azt sem állítom, hogy nem cirógat, ha felismernek az utcán. Azt persze látom, ott még nem tartok, hogy ha belépek valahová, akkor hirtelen megállna a levegő. Sokan meg nem tudják, hová tegyenek.

- És hogy oldja meg az ilyen szituációkat?

- Szikszón egy fórum után egy hölgy jött oda hozzám azzal, hogy amikor megtudta, hogy az MSZP szóvivője vagyok, mekkora meglepetést okoztam neki, mert azt hitte, hasonló korúak csak a Fideszben fordulnak elő. Múltkor meg a Keleti pályaudvaron egy munkáspárti pólóban lévő úriember lépett oda hozzám, és azt tudakolta, hogy mi újság Debrecenben. Mondtam, nem igazán tudom. Mire ő: na, ne vicceljen, Kósa úr...

- Tényleg, most, hogy mondja: tisztára a cívis város fideszes polgármestere. De hagyjuk az ellenzéket, van dolga velük épp elég. Egyébként mennyire felvett modor a velük szemben bevetett radikális keménység? Már adóellenőrként is ilyen volt?

- Bizony a csődeljárási és végrehajtási osztályon voltam adóellenőr, ami nehéz műfaj. Ott olykor nem volt mese, végre kellett hajtani. Igaz, az én időmben még az adóellenőröknek is volt lehetőségük, hogy kompromisszumokat kössenek: például, ha az adós befizetett egy kis részt, fizetési halasztást adhattam. Csak 1993 után szigorodtak a szabályok, már csak a csoport- vagy az osztályvezető egyezkedhetett.

- Nagyjából sejtjük az okokat, de hol van már az, ön tíz éve csak politizál. De miért a szocialisták között? Kora alapján akár a Fidesz embere is lehetne...

- Azért nem kerestem őket, mert a hihetetlenül erős antikommunistaságukkal együtt kiöntötték azokat a szociális vívmányokat is, amelyeket az én családomnak, amelynek tagjai szegényparasztok meg munkások voltak, a Kádár-rendszer megteremtett a hatvanas-hetvenes években. Ezt én a mai napig nem szégyellem kimondani. Miközben nem volt egyetlen párttag sem a famíliában.

- Szóval ön is büszke baloldali. És mit szólt ehhez az egykori kisgazda nagypapa?

- Hogy bolond vagyok. Ezzel a jobboldali olvasók valószínűleg egyet is fognak érteni...

- Ne csodálkozzon, ha politikára adta a fejét. Egyébként csak ön politizál a családban?

- Édesanyám szocialista önkormányzati képviselő Hejőcsabán. Amikor egy közvélemény-kutató azt tudakolta tőle, hogy milyen determinációk miatt választotta a politikát és azon belül az MSZP-t, azt mondta: a fia miatt. Mondták: nincs ilyen rubrika. Mire ő: akkor csináljanak.

- Azért ön is kissé későn érő. Magánéletében legalábbis. Másfél éve nősült, feleségét már hosszú évek óta ismeri, mégis csak annak első házassága után keltek egybe. Mi ez? Óvatosság? Félénkség?

- Nórát valóban az ifjúsági mozgalomban ismertem meg, találkoztunk egy-két táborban, néhány rendezvényen. De nem dúltak bennem olyan érzések, hogy hát a fenébe is, gyere hozzám. Szóval egyszerűen az történt, hogy nem én kértem meg a kezét.

- Elsőnek. Másodikként viszont akár a hollywoodi könnyes-mosolyosban: egy pláza ékszerboltjának széles nyilvánossága előtt szólította fel gyűrű- és férjválasztásra. Ilyen romantikusan improvizatív alkat?

- Annyira hirtelen azért nem vagyok. A döntés már előbb megszületett. De maga az eset tényleg így történt. Persze nem térdepeltem le, és nem kiáltottam bele a világba ott, a pláza közepén, hogy "Ó, Nóra, legyél az enyém!"

- Hát lehetett önben azért egy kis szorongás is. Hiszen neje már diplomás, ráadásul a párt elnökségének is tagja. Nem félt, hogy méltatlannak tartja majd?

- Ha arra kíváncsiak, vannak-e kisebbrendűségi érzéseim: nincsenek. Azt persze nem vitatom, hogy Nóra a hivatali felettesem, de én nagyon boldog vagyok, ha politikai vagy szakmai sikereket ér el. És mivel a parlamentben egymás mellett, a képviselők házában pedig egy szobában ülünk, úgy is mondhatnám, szoros szakmai felügyelet mellett végzem a tevékenységem.

- Ami, egyebek mellett, kemény szócsata például a hasonló munkakörben foglalkoztatott fideszes Révész Máriusszal. De mi van a mikrofonok kikapcsolása után? Veszekednek tovább? Vagy, mint kulturáltabb demokráciákban, elmennek esetleg sörözni?

- Társaságba nem járunk együtt, de tudunk értelmesen, emberi módon szót váltani egymással. A múltkor éppen Máriusz ajánlotta fel, hogy elvisz kocsival a fehér házig.

- És el merte fogadni?

- Sajnos éppenséggel nem arra mentem. Viszont egyszer Szijjártó Péter beült az én kocsimba, és elvittem a következő kanyarig.

LINDNER ANDRÁS - HORVÁTH ZOLTÁN

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Ha saját lakásból nézné a tűzijátékot, százmilliós kiadása lesz

Ha saját lakásból nézné a tűzijátékot, százmilliós kiadása lesz

Feloldotta a soproni lezárásokat a TEK

Feloldotta a soproni lezárásokat a TEK

Semjén Zsolt: Legyen mindenki egy kis Szent István!

Semjén Zsolt: Legyen mindenki egy kis Szent István!

Csoda Cincinattiban: nem Federer vagy Djokovics nyert

Csoda Cincinattiban: nem Federer vagy Djokovics nyert

900 ezer forint az a speciális kerekesszék, amivel segíteni lehetne egy súlyos sérült fiún

900 ezer forint az a speciális kerekesszék, amivel segíteni lehetne egy súlyos sérült fiún

Nem aprózta el: ürgére vadászott összesen 47 csapdával egy férfi

Nem aprózta el: ürgére vadászott összesen 47 csapdával egy férfi