HVG Shake

József és Mária hálószobatitkai egy óriásplakáton

„Szegény József. Nem könnyű felvenni a versenyt Istennel” – nagyjából így fordítható le az a hirdetés, amelyet karácsony alkalmából helyezett el az új-zélandi Auckland Szent Máté anglikán közössége egy óriásplakáton.

HVG Itthon

Mennyi áldozata volt valójában a fehérterrornak?

Alig több mint 300 emberről lehet egyértelműen kijelenteni, hogy a Tanácsköztársaság leverését követő fehérterror során különítményesek áldozata lett – ez derül ki egy közelmúltban az ELTE történész diákjai által készített, a megtorló akciók körülményeit feltáró, eddig publikálatlan szakdolgozatból.

Shake

Nemzetközi botrányt kavart a hitleres AIDS-reklám - videó

Messze még az AIDS december elsejei világnapja, de máris nemzetközi botrányt kavart a Regenbogen (Szivárvány) német egyesület arra készülő kampánya. Egy kis hamburgi reklámügynökség olyan filmet készített hozzá, amelyben szenvedélyesen szeretkező pár látható, és csak az utolsó néhány pillanatban derül ki, hogy a hódító férfi Adolf Hitler (illetve egy őt játszó színész).

Plázs

Rehabilitálják a kristálycukrot

Rehabilitálják a kristálycukrot – derül ki a fogyasztási szokásokat vizsgáló legutóbbi amerikai felmérésekből. A sikerhez nem kis mértékben járult hozzá, hogy az újdonsült First Lady, Michelle Obama kijelentette, soha nem adna a gyermekeinek kukoricasziruppal készült ételeket.

HVG Plázs

Genetikailag kódolt homoszexualitás és öröklödő terméketlenség?

Ha a homoszexualitás genetikai okokra is visszavezethető, akkor mi lehet az oka, hogy kitartóan tovább öröklődnek azok a gének, amelyek ennyire ellentmondani látszanak a gyermekáldásnak? Erre a kérdésre vélt új választ találni korábbi kutatások és saját ikervizsgálatai alapján egy ausztrál kutatócsoport Bernard Zietsch vezetésével - ismerteti a londoni The Economist legutóbbi száma.

HVG Világ

Hitler kedvenc zsidója

Hitler hálás volt a zsidó orvosnak, állítólag egy életen keresztül. De hogyan fejezte ki a háláját?

Plázs

Ébresztéstudomány: könnyebb és vidámabb felriadás

Könnyebb és vidámabb ébredést ígér az alváskutatás és a mobiltelefon finn keresztezése. A tamperei műszaki egyetemen fejlesztették ki a HappyWakeUp szoftvert, amely egyelőre csak az ugyancsak finn Nokia egyes készülékeire tölthető fel.

Plázs

Egyre népszerűtlenebb a homeopátia

A brit háziorvosok alig több mint feleannyi homeopátiás készítményt rendeltek tavaly a betegeiknek, mint 2005-ben - derül ki a támogatott gyógyszerek árát megállapító brit hatóság legfrissebb adataiból.

Plázs

Korai fájdalomcsillapítás

Nem tesznek meg mindent a koraszülöttek fájdalomcsillapításáért - vetíti francia kórházakban végzett fölmérésének eredményét az általános viszonyokra Ricardo Carbajal párizsi gyermekorvos.

Plázs

AIDS-kritika: súlyos aránytévesztés

Súlyos aránytévesztés, hogy miközben az AIDS a halálos megbetegedések alig 4 százalékát teszi ki, az AIDS elleni küzdelem a fejlődő országoknak szánt egészségügyi segélyek 25 százalékát emészti fel - vélekedik Roger England egészségügyi szakértő a British Medical Journal orvosi szaklapban.

Plázs

Kik válnak kokainistává?

Nem az élménykeresők válnak kokainistává, sokkal inkább a lobbanékonyak és izgágák, legalábbis a kísérleti patkányok közül. Erre hivatkozva sürgeti a drogterápiák újragondolását David Belin és Barry Everitt, a Cambridge-i Egyetem két pszichológusa.

Világ

Az al-Káida demisztifikálása

Szeptember 11-e előtt alulbecsültük az al-Káidát, most meg túlbecsüljük - állítja egy profi amerikai terrorelhárító.

Világ

Az elnök betegei

Elharapózóban van a francia elnök, Nicolas Sarkozy egészségtelen majmolása - jelentette ki nemrégiben Serge Hefez francia pszichológus.

Plázs

Teljesen ártalmatlan az abszint

A korabeli receptúrák szerint készült abszint nem okozhat sem hallucinációt, sem epileptikus görcsöket - rehabilitálták a mindenekelőtt Franciaországban és Svájcban népszerű italt a Journal of Agricultural and Food Chemistry amerikai szaklapban megjelent tanulmány szerzői.

Világ

Amatőr kamerások a legnagyobbak sarkában

A YouTube-korszak első amerikai elnökválasztásaként vonul be a kultúrtörténetbe a mostani verseny. Nem lehet hibázni, bármilyen ballépés rögvest fölkerül a videomegosztó oldalakra.

Shake

Tehéngáz, krigliharc és a szép sebészek

Humbug vagy hasznos? Fontoskodós vagy tényleg fontos? Egy éven át halogattuk a felelősségteljes szerkesztői döntést, de most már nem várhatunk tovább ezeknek az - egyébként valódi - tudományos híreknek a közzétételével.

Plázs

Türelem fiút terem?

A születendő gyermek neme attól is függ, hogy az anya mennyire kiegyensúlyozott a fogantatás időszakában.

Plázs

Milyen hatása van a dohányzási tilalomnak?

Jelentősen csökkenti a szívinfarktus kockázatát a nyilvános helyeken tavaly bevezetett dohányzási tilalom - állítja a glasgow-i egyetem szív- és érrendszeri kutatóközpontjának tanulmánya.

1 2
Öt plusz egy ok, amiért Linzet mindenképpen látni kell

Öt plusz egy ok, amiért Linzet mindenképpen látni kell

Majdnem megölt egy férfit a zuglói buszpályaudvaron, mert nem adott neki cigit

Majdnem megölt egy férfit a zuglói buszpályaudvaron, mert nem adott neki cigit

Hitelességi próba elé állította magát a nemzeti bank – vajon átmegy-e a vizsgán?

Hitelességi próba elé állította magát a nemzeti bank – vajon átmegy-e a vizsgán?

Elhunyt Nagy Zoltán, a Família Kft.-ből is ismert színművész

Elhunyt Nagy Zoltán, a Família Kft.-ből is ismert színművész

Orbán Balázs: A Jóbarátok marad

Orbán Balázs: A Jóbarátok marad

A Kúria szerint is rendben volt a Klubrádió elhallgattatása

A Kúria szerint is rendben volt a Klubrádió elhallgattatása

Dobrev: A körzetek 90 százalékában legalább két jelölt közül lehet választani

Dobrev: A körzetek 90 százalékában legalább két jelölt közül lehet választani

Ismét adathalász csalók miatt figyelmeztet a rendőrség

Ismét adathalász csalók miatt figyelmeztet a rendőrség

A címlapról ajánljuk
Még több hír a VOLKSWAGEN támogatásával