szerző:
HVG

A XIX. század randevúja a XXI. századdal. Mégpedig nem is akármilyen környezetben, London legismertebb parkjában, a Hyde Park nyugati részén elhelyezkedő Kensington Gardenben. A világvárosi forgatagban megnyugvást jelentő, gondozott őspark a minap újabb kortárs kiállítóhellyel, a Serpentine Sackler Galleryvel gazdagodott. A trafalgari ütközet évében, 1805-ben épült neoklasszicista, vörös téglás lőporraktár éledt újjá. A még az 1960-as években is katonai célra használt, majd jó ideig üresen álló épület oldalához Zaha Hadid iraki származású brit sztárépítész illesztett hatalmas futurisztikus hullámokra emlékeztető, bizonyos szögből a szárnyát széttáró madarat idéző, fehér tetős, üvegfalú pavilont.

A megnyitó kiállítás, az alig 33 évesen világhírű, számtalan nemzetközi díjban részesült argentin Adrián Villar Rojas első londoni bemutatkozása legalább annyira grandiózus, mint a Hadid-féle bővítmény. Szürke agyagból formázott, szétporladt felületű, életnagyságú elefánthátsó tárulkozik a látogatók elé, akik az ősmaradványokra emlékeztető művek között a Nirvana rockzenekar frontembere, a magát 27 évesen főbe lövő Kurt Cobain fosszilis ábrázolású holttestét is láthatják.

A 14,5 millió fontot felemésztő projekt során a homlokzati oszlopokat gondosan megtisztították, és az eredeti épületet kívül-belül felújították – anélkül hogy akár csak egyetlen téglát is elmozdítottak volna eredeti helyéről. Az építészeti Nobel-díjnak tartott Pritzker-díjjal 2004-ben kitüntetett Hadid tervezte bővítés tökéletesen illeszkedik, ugyanakkor látványosan feldobja az eredeti épületet. A belső tér 900 négyzetméterrel lett nagyobb, fénnyel is megtelt, és dinamizmust adott a szikár, puritán épületnek. A galéria a Sackler házaspárról kapta a nevét, a fizikusként a gyógyszeriparban meggazdagodott Mortimer és harmadik felesége, Theresa által 1970-ben indított alapítvány fennállása óta a legnagyobb összeggel támogatta a kulturális intézmény létrejöttét.

A tavalyi londoni olimpia úszócsarnokát tervező Hadid nem most lép először színre a Kensington Garden gyepén. A galériától alig tízperces sétára áll az 1930-as években épült teaházból átalakított, 1970 óta állami intézményként működő Serpentine Gallery, amelynek oldalában az ezredforduló óta minden évben egy-egy sztárépítész mutatkozhat be saját pavilonnal. A kiválasztás egyetlen feltétele, hogy a tervező a szigetországban korábban még nem készíthetett épületet. Az első pavilonépítő Hadid volt, aki 2007-ben az ismétlésre is lehetőséget kapott, miután nemzetközi sikerei ellenére addig nem tervezett választott hazájában. Rajta kívül építészek sora jelent meg látványosabbnál látványosabb alkotásokkal, miközben a galéria fennállása óta Andy Warholtól Henry Moore-on át Anish Kapoorig és Damien Hirstig számos világklasszis műveit felvonultató kiállításait évente 800 ezren keresik fel. Ipari létesítmény múzeummá alakításában egyébként London legutóbb az ezredfordulón bizonyított: világszenzációnak számított, amikor átadták a két svájci építész, Jacques Herzog és Pierre de Meuron által a Temze-parti erőműből készült kortárs művészeti múzeumot, a Tate Modernt, amelynek azóta is évente 4,7 millió látogatója van.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A lakók pénzéből felépült, az önkormányzat lebontotta a játszóteret Nagykanizsán

A lakók pénzéből felépült, az önkormányzat lebontotta a játszóteret Nagykanizsán

Nem bírt a Milan a Parmával

Nem bírt a Milan a Parmával

Óriási akkumulátorral jön egy olcsó androidos telefon

Óriási akkumulátorral jön egy olcsó androidos telefon

Az ukrán elnökválasztás eddigi talán legbizarrabb incidense ez volt

Az ukrán elnökválasztás eddigi talán legbizarrabb incidense ez volt

Nyilvántartásba vették az MSZP-Párbeszéd, a DK és az LMP listáját

Nyilvántartásba vették az MSZP-Párbeszéd, a DK és az LMP listáját

A Mueller-jelentés után zuhan Trump népszerűsége

A Mueller-jelentés után zuhan Trump népszerűsége