Hajszálon múlott, hogy nem magyar gyártmányú gyógyszer lett a világ első antibébi-tablettája - emlegetik mind a mai...

Hajszálon múlott, hogy nem magyar gyártmányú gyógyszer lett a világ első antibébi-tablettája - emlegetik mind a mai napig a Richter gyógyszergyárban. És nem alaptalanul: 1931-ben Ludwig Haberlandt bécsi élettanprofesszor éppen Richter Gedeonnak tanácsolta, próbáljanak meg "ipari méretekben" előállítani petefészek-kivonatot. A professzor ugyanis állatkísérletei során azt tapasztalta, hogy ez az extraktum megakadályozza a vemhesség kialakulását. Nem sokra rá útmutatásai alapján a budapesti gyárban már rendelkezésre is állt a kívánt mennyiségű anyag - még nevet is kapott: infecundinnak hívták -, ám Haberlandt a kísérletek folytatása előtt meghalt. Persze az igazi nagy áttörést az is gátolta (volna), hogy akkoriban a hormonok szintetikus előállításának módját még csak kutatták, a vemhes kocák petefészkéből nyert progeszteron hormon egyetlen grammja pedig 200 dollárba, az aranynál is jóval többe került. Összehasonlításképpen: az USA-ban röviddel a második világháború után kifejlesztett szintetikus nemi hormon grammjának ára már 50 centnél is alacsonyabb volt.

Az említett korai kezdetek ellenére - és sok történelmi esemény hatására - a Richter végül csak a világpremiert hét évvel lekésve, 1967-ben dobta piacra saját, az első generációs antibébi-tablettákra jellemző magas hormontartalmú, az egykori vetélést csak nevében túlélő Infecundinját. A szert négy évig - a magyar piacról történt kivonásáig - szedhették a magyar nők, illetve ennél tovább a KGST-országok terhesség ellen védekezni kívánó asszonyai. A napi adagban 2,5 milligramm gesztagént és 0,1 milligramm ösztrogént tartalmazó tabletta mellékhatásairól annak idején számos legenda keringett, azóta pedig több tény is napvilágot látott. Laczkovszky Győző diósjenői háziorvos, aki tudományos pályamunkát szentelt a fogamzásgátlók mindhárom, eddig forgalomba került generációjának, elsősorban a nemzetközi szakirodalomból kiolvasható és a saját praxisából is igazolható mellékhatásokat vette számba. A leggyakoribb probléma a rendszertelen vérezgetés, valamint a testsúly - úgymond mérsékelt - növekedése volt. De jelentkezett fejfájás, hányinger, mellfeszülés, hányás és visszértágulat is. Néhányan bőrgyógyászati tünetekre - pattanásra, arcbőr-elszíneződésre - is panaszkodtak.

Egy 1989-1993 között, négy földrész 17 országában végzett nemzetközi összehasonlító vizsgálat tanúsága szerint (amelyben nem csupán az első generációs fogamzásgátlók szedésének következményeit térképezték fel, hanem a kisebb hormontartalmú szerekét is) a tablettával védekezők körében négyszer nagyobb volt a vénás, illetve kétszer nagyobb az agyi trombózis kockázata, mint a védekezés más módját választó kontrollcsoport tagjainál. Megfigyelések szerint mindazonáltal a vérrögképződés kockázatát elsősorban a betegségre való hajlam, a családban tapasztalható halmozódás növelte, de fokozta az esélyt a dohányzás, a túlsúly, illetve elhízottság és a magas vérnyomás is. Egy, az 1990-es évek elején Bostonban végzett kutatás szerint a halálos kimenetelű szív- és érrendszeri katasztrófa bekövetkeztének valószínűsége a különböző összetevőjű (más-más progeszteronkomponenst tartalmazó) tablettáknál 1,5 és 4,8 között mozgott 100 ezer fogamzásgátlót szedő nő között.

Mindezek a mellékhatások csak a gyógyszer szedése során jelentkeztek - mondta a HVG kérdésére válaszolva Laczkovszky doktor -, vagyis szerinte semmi összefüggést nem lehet kimutatni a tabletta harminc évvel ezelőtti szedése és egy mai trombózis között. Hasonlóképpen nem igazolódott az a korábbi feltételezés sem, miszerint a mellrák kialakulásához észrevehető mértékben hozzájárulnának a fogamzásgátlók. Viszont azt megállapították, hogy az extra hormonadag a szedők körében csökkentette a petefészek- és méhtestrák kialakulásának kockázatát.

GÁTI JÚLIA

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Szellem

Szeplős fogantatás

Tavaly - így az előrejelzések - ismét egy kisvárosnyival, mintegy 30 ezer fővel csökkent a határokon belül élő magyarság lélekszáma. A folyamat jóval korábban kezdődött, és különös állomása volt az első magyar fogamzásgátló tabletta bevezetésének politikai előjátéka is.

Ónos eső miatt adtak ki riasztást

Ónos eső miatt adtak ki riasztást

Ez a módszer véget vethet a TAJ-kártyás csalásoknak és a kilométeróra-visszatekeréseknek

Ez a módszer véget vethet a TAJ-kártyás csalásoknak és a kilométeróra-visszatekeréseknek

Támogatja az EP, hogy jogállamisághoz kössék az EU-pénzeket, a Fidesz nemmel szavazott

Támogatja az EP, hogy jogállamisághoz kössék az EU-pénzeket, a Fidesz nemmel szavazott

Gyatra a magyar alma, de ekkora pofonra nem számítottak a termelők

Gyatra a magyar alma, de ekkora pofonra nem számítottak a termelők

A Fidelitas-alelnök is beszólt a köztévének a melegek gyógyításáról szóló műsor miatt

A Fidelitas-alelnök is beszólt a köztévének a melegek gyógyításáról szóló műsor miatt

Kézi-vb: Matics szerint a szerencse nagyon hiányzik

Kézi-vb: Matics szerint a szerencse nagyon hiányzik