Az immár öt éve létező nemzetközi L'Oréal-UNESCO életműdíjra, illetve a 35 évesnél fiatalabb kutatónőket jutalmazó...

Az immár öt éve létező nemzetközi L'Oréal-UNESCO életműdíjra, illetve a 35 évesnél fiatalabb kutatónőket jutalmazó, szintén nemzetközi ösztöndíjnak mondott elismerésre - úgymond információ híján - a magyar tudósnők mind ez ideig nem jelentkeztek. Idén viszont több ezren pályázták meg a most létrehozott magyar változatot, amelyet két kategóriában hirdettek meg: a 35 év alattiak csoportjában 3500, a másik, 45 éves korhatárral kijelölt kategóriában pedig 4000 euró volt a díjösszeg. Az előbbiben ketten voltak befutók. Bakos Éva biológusmérnök azokat a "rosszul viselkedő" fehérjéket vizsgálja, amelyek a rákos daganatok kemoterápiával való kezelését akadályozva hatástalanítják a gyógyszereket. A számos nemzetközi folyóiratban publikáló, már több helyütt díjazott Bakos mellett elismerték Újsághy Orsolya fizikus munkásságát is. Újsághy egy alig 20 éves tudományágat, a szilárdtestfizika tárgykörébe tartozó, a mikro- és a makroszkopikus méret közé eső úgynevezett mezoszkopikus rendszerek vizsgálatát műveli. Ezek a rendszerek a gyakorlatban számítógépek és mobiltelefonok alkatrészeinek formájában öltenek testet, és a fizikus célja, hogy ezekhez minél alkalmasabb tulajdonságú, új anyagokat állítsanak elő. A másik kategóriában Szondy Zsuzsanna, a Debreceni Egyetem tanszékvezető professzornője vihette haza a díjat, aki az immunsejtek elhalási programját kutatja. Ennek a biológiai programnak a túlműködése például olyan immunhiányos betegségekhez vezethet, mint az AIDS, alulműködése pedig többek között daganatokat okozhat.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Szellem

Ki miben tudósnő

A sokak szerint háttérbe szorított, ám eredményes magyar tudósnők helyzetén kíván segíteni egy új, a napokban átadott nemzetközi-magyar díj. Elismerésekből persze korábban is juthatott volna kimagasló tehetségű, szakterületükön újat teremtő, nemzetközi hírnévre szert tett tudósnőknek.

Bohóc a kereszten

Bohóc a kereszten

Háromszorosára nőtt a túlóráztatással kapcsolatos jogsértések száma

Háromszorosára nőtt a túlóráztatással kapcsolatos jogsértések száma

Kiraknák a kastélyokból a fogyatékkal élőket

Kiraknák a kastélyokból a fogyatékkal élőket

Böjte Csabával fog imádkozni Ferenc pápa Csíksomlyón

Böjte Csabával fog imádkozni Ferenc pápa Csíksomlyón

A Golgotával nem jött be Orbánék erőpolitikája

A Golgotával nem jött be Orbánék erőpolitikája

Tavaly 459 ezer órát ültek dugóban a németek

Tavaly 459 ezer órát ültek dugóban a németek