Hajdan szoros összhangban dolgozók fordultak egymással szembe, amikor a Gulyás János rendezte, Szamizdatos évek című...

Hajdan szoros összhangban dolgozók fordultak egymással szembe, amikor a Gulyás János rendezte, Szamizdatos évek című, az m2-n január közepén bemutatott kétrészes dokumentumfilmben a Beszélő szamizdatos korszakának az egykori társakkal nézeteltérésekbe került figurái szólaltak meg. A valaha illegálisan készített folyóirat hajdani nyomdásza, Orosz István, illetve mások, az előállítás háttérmunkálataiban vagy a terjesztésben részt vevők azon - azóta támadt - sejtéseiket osztották meg a nézőkkel, hogy már az 1980-as évek folyamán érezték, a szamizdatosok utóbb szabaddemokratává lett vezetői csakis az akkori hatalommal kötött titkos megegyezés nyomán végezhették büntetlenül munkájukat. A filmben - amit szerkesztő-riporterként egy másik egykori nyomdász, Modor Ádám is jegyzett - ugyancsak sejtés formájában elhangzott az is, hogy a Beszélő egy idő után a kommunista párt kvázi belső folyóiratává változott, az ottani reformközgazda körök szócsövévé lett, valamint hogy az SZDSZ és az MSZP későbbi koalíciója már akkor "benne volt a levegőben".

A megszólítottak sajnálták, hogy az ekként nyilatkozók későbbi sérelmek okán keletkezett érzéseiket vetítik vissza a múltba, s kijavították azok utóbb maguk által is elismert ténybeli tévedéseit. A filmben is és a vitában is megszólaló Kőszeg Ferenc egyébként kiemelte, hogy komolyabb büntetés, retorzió nem csupán a Beszélő ismertebb vezetőit, hanem a magukat most mellőzött közkatonáknak nevezőket sem érte a Kádár-korszakban.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Szellem

Szigorúan bizalmatlanul

A Budapesten nemrég nyílt, a valamikori kommunista országok szamizdattörténelmét bemutató kiállítás kapcsán válhatott igazán érzékletessé, milyen mindenre kiterjedő figyelemmel próbálta monopolizálni a hatalom az ellenőrizhetetlen gondolatok terjedését szolgáló, legegyszerűbb sokszorosítási technikákat is.

A tényállítások és a tények

A tényállítások és a tények

“56 befolyásolta az egész életemet" – így készült Andy Vajna személyes mozifilmje

“56 befolyásolta az egész életemet" – így készült Andy Vajna személyes mozifilmje

Andy Vajna: Bush vagy Orbán? Magyarország a hazám - a HVG 2011-es portréinterjúja

Andy Vajna: Bush vagy Orbán? Magyarország a hazám - a HVG 2011-es portréinterjúja

Több ezren tüntettek Trump ellen a Nők menetén

Több ezren tüntettek Trump ellen a Nők menetén

Havi 500 ezer forintot fizetett az Emmi az Aston Martinnal közlekedő diplomatának

Havi 500 ezer forintot fizetett az Emmi az Aston Martinnal közlekedő diplomatának

Állandó fájdalommal él az izomsorvadásos kislány, a család még reménykedik

Állandó fájdalommal él az izomsorvadásos kislány, a család még reménykedik