Túl sok szabadidő, internetfüggőség, új irodalmi műfaj, netán exhibicionizmus? A bloggerek szerint egyik sem: csak megtalálták a módját, hogyan lehet interaktív módon viszonyulni a világ eseményeihez, s közben élvezni az önmegvalósítás üdítő és öngyógyító gyakorlatát.

,,Szupertitkos magamat-hasznossá-tevő combfix-hadművelet: A laborban kezdem egy vérvétellel, kihívok egy gázszerelőt a cirkóhoz, mert töketlenkedik az őrláng, és tán még egy fénymásolóba is eljutok délután. Mi lesz, ha estig megváltódik általam a világ?! Néha megriaszt önnön nélkülözhetetlenségem gondolata" - írta naplójába egy havas januári reggelen Zetor Leila. Mi közünk ehhez? Rajtunk múlik. Mások naplójába beleolvasni korábban a tilalmas dolgok okozta édes borzongással járt, napjainkban viszont, amikor a világhálónak köszönhetően bárki a hazai és a nemzetközi közönség elé tárhatja mindennapjait, szabad a nem is feltétlenül passzív kukkolás. A lehetőség neve: weblog - vagy még rövidebben: blog (szerkesztője pedig a blogger). Magyarul talán hálónaplónak mondhatnánk, vagy egy szakértő meghatározása szerint: internetes üzenőfüzetnek. Gyökerei nem régre, csak 1997-ig nyúlnak vissza.

Egy mai blogoldal elkészítése már egyszerűbb, mint egy köznapi honlapé. Főleg amióta blogmotorok - mint idehaza például a freeblog.hu - "készíts magadnak blogot könnyen, gyorsan" típusú szolgáltatást is nyújtanak. A műfaj szembetűnő formai jegyei: az álnév, a dátumozott, mintegy naplószerű bejegyzés, a szövegbe tűzdelt hivatkozás, a link és a mellé illesztett kép vagy akár mozgókép és hang. És mindennap termelni kell, aminek kényszeréről a technocol.hu egyik szerzője ekként vall: "Próbál-e tartalmasabb életet élni a blogger, csak azért, hogy érdekes dolgokat írhasson a formba? Ha nem, akkor inkább kamuzik, vagy nem frissít, esetleg mindennap beírja, hogy nem csinálok semmit? Ma hasmenésem volt, nem szép látvány, de elképzeltem, szemből függőlegesbe fordul a kamera, és felülről veszi, ahogy a retyón ülve az égbe sikoltok. Mindenki belelát a számba."

Az itthon már szegmentálódott hálós műfaj két nagy áramlata a csajblog (szakavatottak szerint a nők felülreprezentáltak az ilyen típusú blogok írásában) és a pasiblog. Az előbbi emlékeztet inkább a hagyományos naplóra. Igaz, nem az eredeti intim formában: ezt tudatosan a publikumnak szánják. A pasiblogok pedig inkább az aktualitásokra vannak kihegyezve, általában közös szerkesztésben. Gács Anna, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) esztétika és kommunikációs tanszékének adjunktusa főleg a csajblogoknál lát párhuzamot a 18. század végén divatos, a későbbi modern pszichológiai regény megszületését inspiráló, személyes vallomásokkal tűzdelt levelezéssel.

A webnapló olvasása mindazonáltal - mondják a műfaj máris megtermett teoretikusai - ugyanennyire mai is, és a divatos valóságshow-khoz hasonlóan, a kukkolás és a lelki azonosulás élményét nyújtja. Erősíti a párhuzamot, hogy mindeközben a napló írója is tudatában van annak, hogy "figyelik". Méghozzá korántsem mindig együttérzően. Zsaklin Triste, egy magyar csajblog gazdája szerint a blogok látogatottsági statisztikája "gyakorlatilag nyomorultsági index, mivel az olvasottság egyenes arányban nő a nyomott hangulattal".

A műfajt gazdagítja a világ folyása is: 2001. szeptember 11-e nyomán váltak népszerűvé a szemtanúblogok, mert az emberek a megszokott újsághírek mellett a szemtanúk személyes, őszinte hangvételű leírásaira is kíváncsiak voltak, és a tragédia feldolgozását is nagyban segítette, hogy idegenek egymás közt kibeszélhették átélt traumáikat - mondja Pöltl Ákos, az Avantgarde Group kommunikációs tanácsadó cég igazgatója. Ez volt a globális blogboom kezdete. Ma már világszerte több millióra tehető a blogok száma.

A hírnyersanyagot fogyasztó pasiblogok egyik-másik friss információja egyébként állítólag olykor sokkal nagyobb sebességgel jut el a blogközönséghez, mint egy újság vagy tévéhír az átlag hírbefogadókhoz. "A szenvedélyes blogosok ugyanis gócokba rendeződve ülnek a világháló pályáin, így képesek folyamatosan befogadni és küldeni az információkat. Azon nyomban reagálnak a hírekre, összekapcsolják más ismeretekkel, ezzel új összefüggésekbe ágyazzák őket, ami akár komplexebb és sokoldalúbb megismerést is lehetővé tehet, mint a hagyományos média" - állítja Király András, az Index újságírója, aki a tervek szerint februártól már oktatja is a blogos újságírást az ELTE kommunikációs tanszékén. A információáramlás gyorsaságát érzékelteti, hogy a blogközegben széles körben ismert www.agonist.org gazdája, civil foglalkozására nézve a houstoni egyetem nemzetközi kapcsolatokat és orosz nyelvet oktató tanársegéde, az iraki háború alatt - feltételezések szerint hírszerzői összeköttetéseinek köszönhetően - számos hírt korábban közölt, mint a CNN.

Magyarországon egyébként ritka a hírblog: a blog.korridor.hu kategóriáiban a politika az utolsó helyek egyikén áll, a listát a személyes blogok vezetik, de feltűnően sok a BigBrother-blog is, majd hosszabb szünet után következnek a humor és az erotika témájú hálónaplók. Szemelvényként egy visszafogottabb az utóbbi kategóriából: "Lehet, hogy már nem kellek neki? És másnak? Mivel férfi nincs - ha így haladok, nem is lesz egyhamar se legális, se illegális (egy szerető jól jönne) -, maradok kedvenc »barátomnál«, a minivibrinél, ő mindig kéznél van. Vasárnap is »együtt« múlattuk az időt."

A kevés hírblog egyikét, a technocolt az Index hírportál jelenlegi és volt újságírói működtetik - árulta el a HVG-nek Király András. Ezen olvasható például az a jellegzetes műfaji példány is, miszerint: "Legyen Ön is korrupt! Az orvosi kamara szerint a szülészeknek jár a pluszpénz. A Közúti Közlekedési Szakszervezet állásfoglalása szerint az éjszakai buszok vezetőinek jár a pluszpénz. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia szerint a gyóntatópapoknak jár a pluszpénz. Az Országos Tűzoltó Szakszervezet elnöke szerint a tűzoltóknak jár a pluszpénz. És így tovább?"

A technocol stílusára az "újmagyar" a legtalálóbb kifejezés. "Agymenésük nyelvészek, kultúrantropológusok, marketingdroidok aranybányája lehetne, ha ezek a magasan kvalifikált szakemberek még értenék, miről is beszél a monitor előtt szocializálódott digitális nemzedék" - írta Bodoky Tamás az Index internetes újságban még 2001 novemberében. Mi sem illusztrálja ezt jobban, mint a blogpoéta, Petőfi Gameboy, akinek +i című verse (a razzia.hu-n) így szól: "csendben ignoréra tettelek / nekem ne emesgézz / én rád nem pingelek / nem izgat, ha visz a split / remót vagy nekem / nem vagy itt // én ezen a csatin op vagyok / ha kell társaság, botokat hozok / nem bannolok, nem klikkelek / csak csendben ignoréra tettelek."

Az ismertebb internetes fórumok és a blogok csak látszólag hasonlatosak: míg az előbbieket moderálják - vagyis a hozzászólások közül kiszűrik az oda nem illőknek vélt szövegeket -, a blog sokkal szabadabb, senki sem "cenzúrázza". Egy fórumolvasó nem követi állandóan a párbeszédet, csak ha valami érdekli, míg a blogolvasó "függővé" válik, szinte mindennap ellátogat kedvenc blogjaira, és saját blogját is állandóan frissíti.

A civil báj mindenesetre e tájon is tűnőben van: van már hely, ahol a blogújságírás a reklámok révén kezd üzletileg sikeressé válni. Nick Denton, a Financial Times volt újságírója, a blogozás egyik ősatyja már valóságos web-médiabirodalom ura. Övé egyebek mellett a New York-i netfüggő elit berkekben kötelező olvasmánynak számító, pletykákra szakosodott Gawker Media (www.gawker.com), melyet a New York Observertől elszegődött publicisták szerkesztenek. Mindegyik honlapja naponta több ezer dolláros bevételt jelent Dentonnak. A Google keresővel kötött szerződése értelmében pedig bizonyos kulcsszavakra a keresőprogram automatikusan megjeleníti az ő oldalait - ahol aztán felvillannak a pénzt hozó reklámok.

Idehaza azonban egyelőre nem zavarja túl sok hirdetés az olyan naplójegyzetek élvezetét, mint amilyen például az angliai címről magyarul postázó Pierre december 19-ei észrevétele: "A könyvelőm két hónapja megjósolta, hogy remek évet fogunk zárni. Szeretem, ha valaki mértéktartóan gyakorlatias, és bölcsen meg tudja ítélni egy vállalkozás gazdasági értékét. Szeretem ezt a könyvelőt. Szerdán voltam is nála, és vittem neki néhány apróságot. Elemet például, mert lemerült a rádiója, pedig azt nagyon szereti. Egész álló nap azt hallgatja. Most éppen a cellájában."

BARTA JUDIT

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kővel dobta be haragosa autójának ablakát, felfüggesztett börtönt kapott

Kővel dobta be haragosa autójának ablakát, felfüggesztett börtönt kapott

Mobiltelefonért cserébe pénzt ajánlott a börtönőrnek egy rab Szegeden

Mobiltelefonért cserébe pénzt ajánlott a börtönőrnek egy rab Szegeden

Szakszervezettel és angol nyelvű könyvekkel harcolna az Akadémia a kormány ellen

Szakszervezettel és angol nyelvű könyvekkel harcolna az Akadémia a kormány ellen

"Felelősségérzetből" a 82 éves Berlusconi is indul az EP-választáson

"Felelősségérzetből" a 82 éves Berlusconi is indul az EP-választáson

Egy bicskei cég dolgozói túlórázni akarnak és elutasítják a rabszolgatörvényezést

Egy bicskei cég dolgozói túlórázni akarnak és elutasítják a rabszolgatörvényezést

Korrupció után kutatott a fociban, meggyilkolták az újságírót

Korrupció után kutatott a fociban, meggyilkolták az újságírót