Az idei, sorrendben 54.

Az idei, sorrendben 54. berlini filmfesztiválon a nagydíjat, a Berlinale Aranymedvéjét egy olyan film kapta, amelyet a szakma és a kritika általános szimpátiája övezett. A fiatal, török származású német rendező, Fatih Akin egy Németországban élő török lány történetét meséli el Gegen die Wand (szabadon fordítva: Fejjel a falnak) című filmjében, aki ki akar törni konzervatív muszlim családja szorításából, az életet, a szabadságot, a szerelmet keresve.

Aztán kiderült, hogy a női főszereplő, az ugyancsak török származású, 23 éves Sibel Kekilli mindezt már korábban megtette a saját életében - nem is akárhogyan. Az alapvetően konzervatív beállítottságú bulvárlap, a Bild megszellőztette ugyanis, hogy a hagyományok falát áttörni kívánó lányt alakító Kekilli pornószínésznőként kezdte filmes karrierjét. A lap újságírója végigjárta a színésznő családját, szüleit, testvéreit, ismerőseit, s együttérzően érdeklődött, vajon mit is gondolnak a lány pornómúltjáról, majd mindezt a filmből vett egyik inkriminált nagy fotóval illusztrálták. A kemény pornókban való szereplést Kekilli különben egyértelműen anyagiak miatt vállalta. "Fiatal voltam, szabadságot akartam, kellett a pénz" - magyarázkodott a botrány kipattanása után.

A következmények mindenesetre a filmbelieknél is durvábbak. Ott egy látszatházasság révén a lány megszabadul a családi köteléktől, a valóságban viszont a család taszította el magától Kekillit: apja, miután a Bild munkatársaitól tudta meg, hogy lánya pornófilmben szerepelt, kijelentette, látni sem akarja többé.

A Berlinale alkalmából a nemzetközi zsűri egyébként az Aranymedvén kívül hét további díjat adott még ki: egy-egy Ezüstmedvét a második helyért, a legjobb rendezésért, a legjobb női, illetve férfi szerepért, a legjobb művészi teljesítményért és a legjobb filmzenéért, valamint különdíjat a legjobb európai és első filmért. A technikai megoldásokat ezen a szemlén nem értékelik.

WEYER BÉLA / BERLIN

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Szellem

A vászon iparosai

Hétfőn hajnalban a világ filmrajongóit elsősorban A Gyűrűk Ura-trilógia utolsó részének papírforma kiütéses győzelme kápráztatta el, s szokás szerint kevesebb szó esett a "technikai" megoldásokért járó Oscarokról.

Felgyújtotta magát egy férfi a prágai Vencel téren

Felgyújtotta magát egy férfi a prágai Vencel téren

Levizelték, zaklatták és megalázták – perel Mariah Carey asszisztense

Levizelték, zaklatták és megalázták – perel Mariah Carey asszisztense

A cégek 70 százaléka átveri a dolgozóit vagy a munkaügyi ellenőröket

A cégek 70 százaléka átveri a dolgozóit vagy a munkaügyi ellenőröket

Rakonczay Gábor: Extrém helyzetekben az egyetlen veszélyforrás maga az ember

Rakonczay Gábor: Extrém helyzetekben az egyetlen veszélyforrás maga az ember

Nem sokon múlt, hogy elbukjon a görög kormány

Nem sokon múlt, hogy elbukjon a görög kormány

Újítást tesztel a BKK a jegyautomatáknál

Újítást tesztel a BKK a jegyautomatáknál