Bár kész templom felavatását tervezték, csak a szerb pátriárka új rezidenciájának alapköveit teszik le Belgrádban május 10-én, a törökellenes szerb felkelés 200. évfordulójának egyházi ünepségein. A szomszédságban a több mint egy évszázada felépíteni tervezett, hatalmas Szent Száva-székesegyház ugyanis még mindig csak épül.

Több ezer négyzetméteren csaknem 12 ezer férőhely, egy föld alatti és két galériaszint, egy 12 méteres aranyozott kereszttel díszített, 28 tonna rézlemezzel befedett, 4 ezer tonnás, 40 méter magas falakon álló óriáskupola, másfél méteres harangok - ezek a fő mennyiségi mutatói a monumentális Szent Száva-székesegyháznak, melyet még a 19. század második felében álmodtak meg a török uralom alól felszabadult szerbek egyházi és világi vezetői.

Az önálló szerb ortodox egyházat a 13. században megalapító, az egységes középkori szerb államot megszilárdító Szent Szávának emléket állító templom megépítésének ötlete már 1878-ban, Szerbia függetlenségének kivívása után felvetődött, az építkezés azonban nehezen indult. Az első komolyabb lépésre 1895-ben került sor, amikor is - azon a helyen, ahol háromszáz évvel azelőtt Szinán török pasa elégette Szent Száva ereklyéit - rekordgyorsasággal felhúztak egy ideiglenesnek szánt, alig negyven évig üzemelő templomocskát. Pályázatot a leendő, a kiírás szerint "monumentális" és "szerb-bizánci stílusú" templom tervezésére 1904-ben, a Karagyorgye-féle törökellenes felkelés századik évfordulóján hirdettek először. Az ajánlatok azonban nem nyerték el a szakmai zsűri tetszését. Ezt afféle történelmi vis maiorból adódó újabb két évtizedes csúszás követte: a balkáni háborúk és az első világháború miatt legközelebb 1926-ban újították fel a templomépítés ötletét. Az új pályázatra húsz terv érkezett, ám a szakmai bizottság ez alkalommal sem talált megfelelőt közöttük. Kiosztott viszont egy második díjat Bogdan Nesztorovics építésznek, akinek módosított tervei alapján ezután 1935-ben, Szent Száva halálának 700. évében - évforduló szerencsére akkor is akadt - mégiscsak megkezdődtek a munkálatok, egy 800 ezer dináros adománygyűjtő akciónak is köszönhetően. Első lépésként a negyvenéves "átmeneti" templomocskát bontották le, mivel éppen a felépítendő templom oltárának tervezett helyén állt. Nem messze ettől a helytől, 57 nap alatt épült fel az újabb "átmeneti" templom.

Aztán ismét történelmi malőr következett. A második világháborúban Belgrádba a németek, majd a szovjetek is bevonultak, megsemmisült a templom dokumentációja, a már meglévő falakból pedig utóbb garázst alakítottak ki. Az 1953-ban államosított félkész templom továbbépítése a Tito marsall vezette kommunista Jugoszláviában nemigen jöhetett szóba, de az 1986-ban pártelnökké lett nacionalista Milosevics már nem volt ennyire elzárkózó. 1989-ben, 16 külön e célra készített emelővel, húsznapi munka után helyére került az egyedülálló technikával a földön felépített óriáskupola, a rajta lévő aranyozott kereszttel. A több évtizedes csúszás után 1992-re ígért székesegyház munkálatait a délszláv háború és a Szerbiát sújtó szankciók miatt újra le kellett állítani - ezúttal azonban csupán néhány röpke évre. Végül a Milosevics-rendszer megdöntése után - Zoran Gyingyics tavaly tavasszal meggyilkolt szerb miniszterelnök politikai támogatásának és a védnöksége alatt összegyűjtött több millió eurós adománynak is köszönhetően - új lendületet vett az építkezés. Olyannyira, hogy napjainkban még Ausztria is együttműködik - nem úgy, mint 1914-ben, amikor éppen hogy a Ferdinánd trónörökös elleni szarajevói merénylet nyomán küldött bécsi hadüzenet is hátráltatta a projektet. 2000 áprilisában viszont megérkeztek az osztrák Grass Mayer cégtől rendelt harangok, köztük egy 6 tonnás, 110 ezer dollár értékű óriás, valamint 48 kisebb darab.

A 91 méter hosszú, 81 méter széles Szent Száva-székesegyház - Vukovits Koszta magyarországi szerb művészettörténész szerint - a középkori szerb építészetet vegyíti a bizáncival. Nem alapvető liturgikus követelmény ugyan - azaz a belsőépítészetben kötelező szakrális elemektől eltérően ez nem feltétele az istentisztelet megtartásának -, de ez is görög kereszt alaprajzú, és kupola fedi, mint a 6. század óta mind a bizánci, mind a későbbi szerb templomokat.

Az, hogy a többnyire a 18. században épült magyarországi szerb templomokon - a grábóci monostori templom kivételével - mégsincs kupola, Vukovits szerint az akkori, Bécs által meghatározott építészeti irányvonalnak köszönhető. "A szerbek, akik közvetlenül a bécsi udvar irányítása alá tartoztak, átvették ugyan e megoldásokat, ám a liturgiájuk sajátos térszükségleteinek megfelelően átalakították őket. Így a legjelentősebb építkezési periódusra, a 18. század végére létrejött egy sajátos templomtípus, mely a nyugati barokk építészeti keretek közt keleti rítusú templomot rejt" - olvasható Vukoszávlyev Zoránnak az Architectura Hungariae című periodikában megjelent tanulmányában.

A belgrádi Szent Száva-székesegyház azonban a hagyományos kupolás megoldásnak megfelelően épült. Ám míg a központi kupola (a konstantinápolyi, azaz isztambuli, ma már mecsetként üzemelő Hagia Sofiára emlékeztetve) a bizánci egyházművészet fénykorát idézi, addig a körülötte lévő négy harangtorony-kupola a középkori szerb templomoknak állít emléket - mutat rá Vukovits. Mivel az ortodox istentisztelet bizonyos részeinél kötelező állni, e templomokban nemigen találni padsorokat; a hívek legfeljebb a falak mentén felállított fatámaszkodóknak dőlhetnek. A magyarországi szerb templomokban is látható, a hívők által adományozás révén lefoglalható támaszkodószékek a Szent Szávában is ott lesznek. Vukovits azonban nem hiszi, hogy ezeket a hagyományos módon "meg lehetne majd váltani". Szerbiában ez ma már csak a kisebb falvakban szokás, legfeljebb a templom adományozóinak lehet majd saját helyük - véli a művészettörténész.

A szerb pravoszláv egyház honlapjának közleménye szerint a főbb munkálatok mostanra befejeződtek, hátravan azonban még a domborművek elkészítése a székesegyház hét kapuján, néhány belső munkálat, valamint a kísérőépületek - köztük a szerb pátriárka 6 ezer négyzetméteresre tervezett új rezidenciája - megépítése. Az évszázados késedelem egy kínos következménnyel biztosan járt. A Szent Szávát a világ legnagyobb ortodox templomának álmodták, ám miután a kilencvenes években az orosz testvérek sokkal gyorsabban, néhány év alatt újjáépítették a 103 méter magas moszkvai Megváltó Krisztus-templomot, a belgrádi székesegyház - a hatalmas kereszt nélkül 70 méteres kupolájával - immár csak a Balkánon magasodhat a többi fölé.

MARINOV IVÁN

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Strasbourgi terrortámadás: háromra emelkedett az áldozatok száma

Strasbourgi terrortámadás: háromra emelkedett az áldozatok száma

20 milliárd euróért spájzol be akkumulátorokat a Mercedes

20 milliárd euróért spájzol be akkumulátorokat a Mercedes

Alapvetően nagyon várjuk, hogy önvezető autókban ülhessünk

Alapvetően nagyon várjuk, hogy önvezető autókban ülhessünk

Andy Vajnától független filmes alapot hagyott jóvá az Országgyűlés

Andy Vajnától független filmes alapot hagyott jóvá az Országgyűlés

Visszavásárolhatják lakásukat az eszközkezelő bérlői

Visszavásárolhatják lakásukat az eszközkezelő bérlői

Átment a közigazgatási bíróságokról szóló javaslat

Átment a közigazgatási bíróságokról szóló javaslat