2002 decemberében a magyar illetékesek némi mellébeszélés után elismerték: igaz a hír, miszerint az amerikaiak...

2002 decemberében a magyar illetékesek némi mellébeszélés után elismerték: igaz a hír, miszerint az amerikaiak irakiakat akarnak képezni Taszáron. "Budapest feltétele - sietett azért bejelenteni Juhász Ferenc honvédelmi miniszter -, hogy a kiképzésben részt vevők kiképzésük után sem vehetnek részt harci cselekményekben." A nyilvánvaló háborús előkészületek finisében persze már akkor se sokan hitték - mint a hivatalos verzió szólt -, hogy több ezer iraki tolmácsolást tanulni jön majd a taszári katonai támaszpontra. Még annak ellenére sem, hogy az Országgyűlés is arról határozott: nem jöhetnek olyanok Taszárra, akiket utóbb harcolni küldenek (HVG, 2002. december 14.).

Bob Woodward könyve e határozatról nem tesz említést, miként arról sem, hogy ez bármilyen módon is eltérítette volna az amerikai hadvezetést eredeti szándékától. Az amerikaiak ugyanis kifejezetten katonának akartak kiképezni külföldön élő és később "az amerikai csapatokkal vállvetve harcoló" irakiakat. A vezérkari főnökség már 2002. szeptember 12-én, Bush ENSZ-ben tartott beszédének napján ki is adta az erről szóló utasítást. Igen ám, csakhogy "rémálomnak bizonyult a megfelelő kiképzőhely meglelése" - idézi fel a katonai vezetők akkori hangulatát Woodward. A megoldás öt hónap keresgélés után "Taszár lett, ahol mintegy nyolcszáz amerikai katonai alkalmazott dolgozott hónapokon keresztül és költött el dollármilliókat a programra", amely - így a szerző - "a háborús előkészületek egyik legdrámaibb, ugyanakkor meglehetősen komikus tévedése volt". A fent jelölt apparátusoknak ugyanis a jelzett költségen a tervezett 5 ezer helyett végül "mindössze hetven irakit sikerült kiképezniük".

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Szellem

Ha Isten velük...

Bush elnök sokáig őrlődött, míg némi küldetéstudatos pátosszalelszánta magát az iraki háborúra - derül ki egy, a fehér házi bizalmas beszélgetéseket állítólag szó szerint idéző, most megjelent könyvből. A szerző az annak idején a Watergate-ügyet leleplező és ezzel Nixon elnököt megbuktató újságírók egyike.

510 millióért vásárol be Mészáros Lőrinc öccsénél a Magyar Közút

510 millióért vásárol be Mészáros Lőrinc öccsénél a Magyar Közút

Tüntetők jutottak fel a Fidesz-székház erkélyére

Tüntetők jutottak fel a Fidesz-székház erkélyére

Az ellenzék elfoglalta a pulpitust, Orbán arcába sípoltak, de a Fidesz elfogadta a rabszolgatörvényt

Az ellenzék elfoglalta a pulpitust, Orbán arcába sípoltak, de a Fidesz elfogadta a rabszolgatörvényt

Teherautóra pakolt kordonelemeket vittek a Kossuth tér sarkára

Teherautóra pakolt kordonelemeket vittek a Kossuth tér sarkára

Egyre több helyen lesznek tüntetések az országban a túlóratörvény ellen

Egyre több helyen lesznek tüntetések az országban a túlóratörvény ellen

Orbán testével védi az ülést levezető elnököt – fotó

Orbán testével védi az ülést levezető elnököt – fotó