Az elektronikus zene a részben vagy egészben gépek által generált vagy módosított hangokból építkezik, de ez semmiképp...

Az elektronikus zene a részben vagy egészben gépek által generált vagy módosított hangokból építkezik, de ez semmiképp sem jelenti az akusztikus hangszerekből vett minták (loop) elhanyagolását. Két fő csoportja a négy negyed alapú és a tört ütemű. Előbbiből a techno, a house, a trance, a goa a legismertebb - de a műfajok közt hatalmasak az átfedések, az utóbbiakhoz tartozik a drum and bass, a breakbeat, a bigbeat és a nu jazz.

Breakbeat, big beat: a big beat 1995 körül született Londonban, és könnyen hallgatható, "mindenből szemezgető" megoldásai miatt gyorsan terjedt. Fő célja a vidám bulizás. A big beat ihlette a breakbeatet, amely több irányzat (funk, techno, elektro, disco) befogadásából jött létre. Bár sokan a breakbeatben látják a jövőt, már kiszorítani tűnik őt a legújabb irányzat, a future disco.

Drum and bass: a "dob és basszus" elnevezés elképesztően gyors és dinamikus zenét takar. Ez volt a kilencvenes évek Angliájának egyik legnagyobb hatású irányzata, amely alig néhány év alatt szinte minden műfajra visszahatott. Lágyabb, jazzesebb leágazásai gyorsan kedveltek lettek az idősebbek körében is, elsődleges célja azonban a féktelen táncoltatás.

Goa: a valamikori indiai portugál gyarmatról, Goáról kapta a nevét, ahová amerikai térvesztésüket követően a hippik egy kis csoportja átköltözött. Hömpölygő, keleti vonásokkal tűzdelt, mélyen spirituális. A művészek és a hallgatóság körében egyaránt erősen épít a hallucinogén szerek, például az LSD fogyasztására.

House: az elektronika leginkább kommersszé vált chicagói gyökerű ága; számtalan irányzat ötvözetéből nőtt ki, elsősorban a diszkókorszak ellenkultúrájaként definiálja magát.

Nu jazz, downtempo: a klasszikus jazzt ötvözi az elektronikával, és elsősorban lazításra, zenehallgatásra született. Rendkívül sok élő hangszerrel operál, gyakran nem is mintavétellel, hanem egyben feljátszott akkordokkal. Fellegvára Bécs és Németország, de ismert művészek (Yonderboi, Zagar) alkotnak ebben a műfajban Magyaror-szágon is.

Techno: szokatlanul gyors, négy negyedre épülő melódiarétegek rakódnak egymásra, lassan és rendkívül monoton ritmusban fejlődnek, basszusvonalakkal vagy azok nélkül. A lemezlovasok által legkönnyebben keverhető műfaj.

Trance: technóból indult, de lágyabb harmóniákkal ötvözi a kegyetlen dobgépek négynegyed alapjait. 1993-as frankfurti indulása óta széles körben elterjedt. Legnagyobb alakja Sven Väth, aki indiai hatásra keverte bele azt a hömpölygő érzelmességet, amely sokak számára vonzóvá tette.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Szellem

Zajparti túra

Magyarország az utóbbi tíz évben a kelet-közép-európai elektronikus tánczenei színtér fontos helyszínévé fejlődött. Ezen felbuzdulva rendezik meg június közepén, Mogyoródon a Glu-Glu fesztivált.

Figyelem, hétfőtől vasúti sztrájk lesz Németországban

Figyelem, hétfőtől vasúti sztrájk lesz Németországban

A nézők belefáradtak a push-up melltartókba

A nézők belefáradtak a push-up melltartókba

Brutális baleset Veszprémnél, két halott

Brutális baleset Veszprémnél, két halott

Így telt az újabb zajos szombat Franciaországban

Így telt az újabb zajos szombat Franciaországban

A magyarok döntöttek az óraátállításról: legyen a nyári!

A magyarok döntöttek az óraátállításról: legyen a nyári!

Katonai géppel repül Orbán Viktor

Katonai géppel repül Orbán Viktor