"Mátyás, neked még nyakad sincs, hová tesszük majd a kötelet?

"Mátyás, neked még nyakad sincs, hová tesszük majd a kötelet?" - állítólag ekként viccelődött 1946 nyarán Leányfalun, az egyik pártközi értekezlet szünetében a magyar kommunisták első emberével, Rákosi Mátyással a kisgazdapárt főtitkára. Van olyan vélekedés, hogy ez az intermezzo okozta bő fél évvel később Kovács Béla vesztét, ő maga viszont 1946 végén érezte úgy, hogy sorsa megpecsételődött. Együtt vadászva a Szovjetunió magyarországi követével, ekkor azt bizonygatta Georgij Makszimovics Puskinnak, hogy az oroszországi politika elhibázott, s hogy a Rákosival és bandájával való próbálkozásuk hiábavaló, a magyar népnek nincs szüksége rájuk. Akárhogy történt is, 1947. január 5-én a kommunisták kezében lévő államvédelem "széles körű köztársaság-ellenes összeesküvést" fedezett fel, és a Magyar Közösség-per néven elhíresült, a kisgazdapárt szétzúzását is eredményező koncepciós eljárásban nem sokkal később gyanúba keverték Kovács Bélát. Mivel azonban a parlament a kommunista párt minden igyekezete ellenére sem függesztette fel a főtitkár mentelmi jogát, a szovjet megszálló hatóság sietett vazallusai segítségére, és a hadseregük elleni kémkedés vádjával letartóztatták a kisgazdák erős emberét, a pártszervezés egyik motorját (a február 25-ei politikai emberrablás évfordulóját tette meg az Országgyűlés 2000-ben a kommunizmus áldozatai emléknapjává).

Kovács Béla 1933-ban, 25 évesen lett az FKGP tagja, 1939-ben már országos főtitkárhelyettes. A második világháború idején a függetlenségi és ellenállási mozgalom egyik meghatározó résztvevője, megváltva ezzel belépőjét a háború utáni politikai elitbe. Kisgazda és kormányzati funkcióinak se szeri, se száma: főtitkársága mellett hol a központi apparátus irányítója, hol a Kis Újság című pártlap főszerkesztője, illetve előbb belügyi államtitkár, később földművelésügyi miniszter. A politikai életből való erőszakos kiiktatása után a Szovjetunióba hurcolták, s ha a közhiedelemmel ellentétben nem került is a gulágra, számos szovjet börtönt járt meg. Ügyében 1952-ben hoztak csak ítéletet, 25 évet kapott kémkedésért, s családjának először - jóval Sztálin halála után - 1955 márciusában adhatott hírt magáról. Bár a szovjet hatóságok még abban az évben átadták őt a magyar államvédelemnek, a betegségek tucatjától szenvedő politikusnak 1956 áprilisáig kellett várnia szabadulására.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Szellem

99 százalékos hős

Törhetetlen lélekként emlegetik hívei az 1947-ben szovjet fogságba hurcolt Kovács Béla kisgazdapárti főtitkárt. A személye körülimítoszba azonban nem férnek bele a 45 éve elhunyt politikus 1956 után, a kádári hatalomnak tett gesztusai; így az utókor vagy hallgat, vagy megkérdőjelezi az erről szóló történészi megállapításokat.

„Pintér Sándor, Csányi is jött vadászni az elmúlt hetekben, már nem sokáig járhatnak Bélmegyerre”

„Pintér Sándor, Csányi is jött vadászni az elmúlt hetekben, már nem sokáig járhatnak Bélmegyerre”

Megszavazták: a határon túli magyarok is szavazhatnak az EP-választáson

Megszavazták: a határon túli magyarok is szavazhatnak az EP-választáson

Politico: Kovács Zoltánnak fogalma sincs a sajtószabadságról

Politico: Kovács Zoltánnak fogalma sincs a sajtószabadságról

"Minimum ezt érdemli Orbán Viktor" – utcára megy a PM a szavazás után – videó

"Minimum ezt érdemli Orbán Viktor" – utcára megy a PM a szavazás után – videó

Aláírásgyűjtésbe kezdtek az Óbudai Egyetemen, hogy ne olvasszák őket a Pázmányba

Aláírásgyűjtésbe kezdtek az Óbudai Egyetemen, hogy ne olvasszák őket a Pázmányba

Kovács Zoltán nem tekinti újságírónak a Politico magyar származású alkalmazottját

Kovács Zoltán nem tekinti újságírónak a Politico magyar származású alkalmazottját