A műcsarnokbeli Picasso-tárlattal szinte egy időben nyílik a Miró-kiállítás a szemközti Szépművészeti Múzeumban.

A műcsarnokbeli Picasso-tárlattal szinte egy időben nyílik a Miró-kiállítás a szemközti Szépművészeti Múzeumban. Az avantgárd e két meghatározó spanyol alakját nemcsak a katalóniai gyermekkor kötötte össze, hanem egy életen át tartó - bár szakmai féltékenység okán átmenetileg kissé elhidegülő - baráti viszony is.

A művészettörténet legendáriuma szerint az eleinte egyoldalúnak mondható kapcsolat azzal kezdődött, hogy Joan Miró a barcelonai művészeti iskola, a Llotja alsós diákjaként édesanyjával Picassóéknál járt, ahol is az akkor már reményteljes ifjú festőnek számító Pablo anyja elbüszkélkedett fia egyik - borotvakrémmel a fürdő falára festett - korai művével. "Az élmény meghatározta a kis Joan pályafutását" - tudható meg Az álmok színháza című, Roland Penrose brit művészettörténész által Joan Miróval még 1978-ban a BBC számára készített, azóta angolul nyomtatásban is megjelent életútinterjúból. Miró barcelonai műbútorasztalos famíliából született édesanyja jó barátságban volt Picassónak szintén a katalán polgárságból származó anyjával. S mivel Mirót anyja, az aranyműves apa akarata ellenére, művészi vágyai megvalósítására biztatta, magától értetődő volt, hogy a 12 évvel idősebb földijét állítja elé példaképnek - annak ellenére, hogy Picasso csak afféle jöttment beköltözőnek számított a katalán fővárosban, mivel a család csak 1895-ben költözött Spanyolország másik végéről, Galiciából Barcelonába.

A Miró által várva várt találkozásra csak évek múlva került sor, méghozzá - a kor művészvilágának íratlan szabályai szerint természetesen - Párizsban, ahol egy barcelonai műkereskedő szervezett számára bemutatkozó kiállítást. Az említett életútinterjú szerint Miró a Picasso-találkozás során biztosra akart menni, ezért még Barcelonában felkereste pályatársa édesanyját, s megkérdezte, nem akar-e küldeni valamit rég látott fiának. Picasso mama kalácsot sütött, és Miró ezzel állított be a példakép párizsi műtermébe 1920 tavaszán. A kaláccsal lekenyerezés sikerült: Picasso és Miró barátságot kötött, sőt az idősebb mester némi pénzzel és kapcsolati tőkével is megtámogatta akkor 27 éves honfitársát. Bevezette például a párizsi entellektüelek közé. Miró így lett közelebbi barátja Paul Eluard-nak, a szürrealizmus egyik vezéralakjának, Rene Magritte és Max Ernst festőknek, valamint Ezra Poundnak és Ernest Hemingwaynek is.

S bár Picasso és Miró útjai az 1920-as évek közepén szétváltak, a baloldali köztársasági kormány elleni 1936-os francóista támadás újra összehozta őket. Míg Picasso a Guernicával, addig Miró a 27 darabos, farostlemezre festett, Masonite című képsorozatával protestált a háború és a diktatúra ellen. Viszonyuk azután hidegült el némiképp, hogy 1953-ban a New York-i Guggenheim Múzeum előbb rendezett életmű-kiállítást Mirónak, mint Picassónak. Az pedig már csak olaj volt a tűzre, hogy egy évvel később a velencei biennálé nagydíján kívül a Guggenheim Alapítvány nemzetközi nagydíját is az ifjabbik katalán vehette át, méghozzá Eisenhower amerikai elnöktől. A féltékenységre aztán Picasso páratlan újvilági karrierje lett a gyógyír, így a hidegháborús évek után Picasso már elismerte, hogy Miró a legnagyobbak egyike a 20. század festészetében. Sőt tíz évvel halála előtt, 1963-ban egy bikát és vele küzdő torreádort ábrázoló grafikát is küldött az akkor már Palma de Mallorcán élő Mirónak, e katalánul írott dedikációval: "Mirónak, örök barátjának - Picasso."

VAJNA TAMÁS

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Szellem

Jelképpel töltött galamb

Korának művészi és politikai áramlatait egyaránt követve Picasso hol lelkesedést, hol heves meg nem értést váltott ki, és időnként olyan politikai hullámokat is kavart, amelyekről csak az utókor szerezhetett tudomást.

A rendőrök profizmusa elszállt, nem rajtuk múlt, hogy Budapest megúszott egy nagyon csúnya éjszakát

A rendőrök profizmusa elszállt, nem rajtuk múlt, hogy Budapest megúszott egy nagyon csúnya éjszakát

Tiszteletet a kórházban éjszakázó anyáknak - meg persze ágyakat!

Tiszteletet a kórházban éjszakázó anyáknak - meg persze ágyakat!

Eljárás indult Brüsszelben a magyar sofőr ellen, aki a kormány Verhofstadt-plakátos kisbuszát vezette

Eljárás indult Brüsszelben a magyar sofőr ellen, aki a kormány Verhofstadt-plakátos kisbuszát vezette

Soha ilyen közel nem repült még szonda a Naphoz, és most még fotót is csinált róla

Soha ilyen közel nem repült még szonda a Naphoz, és most még fotót is csinált róla

Videón, ahogy Orbán TEK-es testőrei a parlamentbe rohannak

Videón, ahogy Orbán TEK-es testőrei a parlamentbe rohannak

Tüntetések: a mentők is felkészülnek az estére

Tüntetések: a mentők is felkészülnek az estére