Már a régi görögök is ismerték az olimpiák körüli hercehurcákat.

Már a régi görögök is ismerték az olimpiák körüli hercehurcákat. Thuküdidész görög történetíró elmondásából tudjuk, hogy például 2424 éve a spártaiak az olimpiák idejére akkorra már szokássá vált fegyvernyugvás közepette megtámadták és elfoglalták az éliszi Lepreon városát. Csakhogy rosszul számítottak: mivel a versenyeket a Peloponnészoszi-félsziget északnyugati részén fekvő Élisz városállamban, a semleges státusú Olümpiában rendezték, a felbőszült élisziek azonmód kitiltották támadóikat a játékokról. A spártaiak azzal védekeztek, hogy az olimpiai béke beálltát náluk csak akkor jelentették be, amikor fegyvereseik már megkezdték a támadást, ám az élisziek nem engedtek, és a feszült légkör ellenére - lévén olimpia - sem történt újabb vérontás.

De volt más éliszi-spártai villongás is. Amikor - 2632 esztendővel ezelőtt, a sorrendben 38. ókori játékokon - az élisziek által bevezetett gyerekpentatlont egy spártai ifjú nyerte, a rendezőknek nyomban elment a kedvük az új versenyszámtól. Nem is rendezték meg soha többé.

Voltak furcsa szabályok is. Alig 2400 éve történt, hogy Kallipateira az edzők szokásos öltözékében kísérte el fiát, Peiszirodoszt a versenyre. Amikor azonban annak győzelme felett örvendezve átugrott a korláton, leesett róla a ruha, és kiderült, hogy nőnemű. Márpedig a szabályok szerint a versenyek idején a közeli Alpheiosz folyó Olümpia felőli oldalára átmerészkedő asszonyokat büntetésképpen a mélybe taszították a szomszédos Tüpaion hegy szikláiról. Kallipateira is csak azért úszta meg, mivel bírái enyhítő körülménynek tudták be, hogy számos olimpiai bajnok férfi rokona volt. Attól kezdve azonban, a versenyzőkhöz hasonlóan, az edzőknek is ruhátlanul kellett megjelenniük a versenyeken.

A versengésre látogatókat egyébként nemcsak az izmos férfitestek látványa, hanem a játékok színhelyén látható feltűnően sok Zeusz-szobor is lenyűgözhette. Az ember nagyságú ércszobrok nem pusztán dekorációs céllal kerültek Olümpiába: a művek azokból a bírságokból készültek, amelyeket a bundázáson kapottaktól szedtek be. A 98. ókori olimpián például a thesszáliai Eupólosz meg akarta bundázni az ökölvívóversenyek eredményeit. A lebukott érintettek akkora summát fizettek be büntetésként, amennyi hat bronz Zeusz felállítására volt elegendő. A súlyos büntetést az is indokolhatta, hogy a játékok - 2780 évvel ezelőtti - kezdetétől addig eltelt közel négyszáz év során az volt az első ilyen eset.

De persze nem az utolsó. A második században élt görög utazó, Pauszaniasz szerint hasonló csalafintaságon kapták az athéni Kallipposz pentatlonistát, aki jó fél évszázaddal az említett eset után igyekezett pénzzel meccsük lelazsálására bírni versenytársait. Az adok-veszekre azonban fény derült, és a korrupciós ügybe keveredett versenyzőkre ismét súlyos pénzbüntetést mértek. Más kérdés, hogy az athéniak - úgy látszik, a régi görögök ezt is ismerték - a színfalak mögött megpróbálták elsimítani az ügyet. Kísérletük azonban nem járt sikerrel, minek nyomán sértetten - és fizetés nélkül - távoztak. Lázadásuk addig tartott, mígnem erősen valószínűsíthetővé vált, hogy az égiek az élisziek pártján állnak: néhány évvel a botrány után ugyanis - a delphoi jósda közvetítésével - olyan értelmű üzenetet kaptak az istenektől, miszerint csak akkor részesülhetnek további égi jóslatokban, ha megfizetik a csalásukért rájuk mért büntetést. Fizettek is, miáltal újabb hat Zeusz-szoborral szaporodott az olümposzi bírságpanteon.

Volt példa másfajta versenyzői furfangra is: a 218. játékokon szervezési malőrre hivatkozott Apollóniosz alexandriai ökölvívó, akit késése miatt - mint mondta - jogtalanul zártak ki a megméretésből. Azt állította, hogy a versenyre utaztában hajója a Küklasz-szigeteknél heves ellenszélbe keveredett, így rajta kívül álló okok miatt késett. Igen ám, de honfitársa, Hérakleidész beárulta: Apollóniosz késését sokkal inkább az okozta, hogy egy ióniai pénzdíjas versenyen vetélkedett. Mire a füllentésen csípett Apollóniosz - versenyen kívül - Hérakleidészre támadt, akit csak a versenybírák tudtak megvédeni, támadóját pedig immár halmazatilag megbüntették.

Mindez azonban semmiség volt ahhoz a sportszerűtlenség-sorozathoz képest, minek nyomán Nero császár 67-ben annak ellenére győzött valamennyi kocsiversenyben, a kikiáltók megméretésében, valamint a játékokon eladdig soha nem szerepeltetett tragédia- és zenei versenyben is, hogy a tízes fogatok versenyén még a kocsijából is kiesett. Pedig hát a szabályok értelmében már akkor azonnal diszkvalifikálni kellett volna. Az egykor megvesztegethetetlenségükről híres bírák mégis mindenben Nerot hozták ki abszolút győztesnek. Már akkor is valamennyi jól tájékozott sportrajongó tudta, hogy mindez nem semmiért történt: hálából a császár római polgárjoggal és tetemes summával ajándékozta meg a zsűri tagjait.

De talán még ez sem háborította fel annyira az antik játékok elkötelezett híveit, mint ami végül a nemes versengések évezredes berekesztődéséhez vezetett. A 6. században élt szír krónikás, Ióannész Malalasz írásaiból legalábbis úgy tudható, hogy a szervezők 360 évre (90 olimpiász idejére) jó pénzért átadták a játékok rendezési jogát a szíriai antiochiaiaknak. Nem csoda, ha ezt követően csökkent az olimpiák presztízse, egészen addig, míg már nem is volt érdemes megrendezni az egykor nagy hírű versenyeket.

IZSÁK NORBERT

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Szellem

Majd eljátszott játékok

Nem csak az idei athéni olimpia nyitánya előtt fordult elő, hogy kaotikus állapotok uralkodtak a rendezők háza táján. Így volt ez már az első alkalommal is, amikor póthelyszínként még Budapest neve is felmerült. Persze azóta is sűrűn adódtak a megnyitót is veszélyeztető pénzügyi vagy politikai bakik.

Így néz ki Harry herceg és Meghan Markle karácsonyfája

Így néz ki Harry herceg és Meghan Markle karácsonyfája

Elmarad Curtis nagykoncertje

Elmarad Curtis nagykoncertje

Ki nyert ma az ötös lottón?

Ki nyert ma az ötös lottón?

Jönnek a rabszolgatörvény miatti útelzárások

Jönnek a rabszolgatörvény miatti útelzárások

Adventi beszéd: testvériséget sürgetett Ferenc pápa

Adventi beszéd: testvériséget sürgetett Ferenc pápa

Eldőlt, kik jutottak az X-Faktor döntőjébe

Eldőlt, kik jutottak az X-Faktor döntőjébe