Megnyugodhatnak az állatvédők: az athéni olimpia lovas számai előtt éppúgy lesz doppingteszt, mint az augusztusi kecskeméti fogathajtó-világbajnokságon. Próbálkozások persze nyilván továbbra is lesznek. Miközben a lovak természetes versengési ösztönét ma már pszichológiai úton is lehet fokozni.

Megbukott a doppingteszten Rusty, a díjlovagló válogatott-tag és háromszoros világkupagyőztes német Ulla Salzgeber lova, így a párostól elvették a világbajnoki aranyérmet - adta hírül egy évvel ezelőtt a világ sportsajtója. "Lovam bőrbetegségét kezeltük valamilyen állatorvosi kenőccsel" - védekezett a díjlovarnő. Mondhatni kísértetiesen hasonló módon, mint a két lábon járó, ugró, futó sportolók szokták, amikor tiltott teljesítményfokozó szerek használatának gyanúja éri őket. Állatfronton a szigor, úgy látszik, enyhébb: a lovat - passzív közreműködése ellenére - egyáltalán nem, lovasát is csak két hónapra tiltották el. Az illetékesek legalábbis elfogadták azt az érvelést, hogy a Rusty nevű mén szervezetében azért volt túl sok, anabolikus szteroidokkal való kezelésre utaló férfi nemi hormon, mert az állatorvosok gyors gyógyulást ígérő tesztoszteron-tartalmú kenőcsöt adtak neki idült ekcémája kezelésére.

Húszévi fogházat kapott viszont tavaly a 23 telivér doppingolásában vétkesnek talált Dermot Browne brit lóversenyidomár. Igaz, a jó nevű zsokéból 15 évvel ezelőtt edzővé avanzsált Browne bűnlajstromát nemcsak a derék négylábúaknak stimulánsokkal való - a hazai galoppargóban kávéztatásnak nevezett - kezelése súlyosbította, hanem számos futam megbundázása is. S ez csak két példa arra, hogy az ember - akár illegális eszközökkel és módszerekkel is elérhetőnek vélt - teljesítményfokozó törekvései a négylábú sporttársakat sem kímélik.

És nem csupán tegnap óta: "Az efedrinnel, koffeinnal, netán az illegális matériák közé sorolt kokainnal vagy amfetaminokkal való stimulálás már a múlt század elején is előfordult a galopp- és ügetőpályákon" - állítja a HVG-nek elektronikus levélben válaszoló Peter Van Eenoo belga gyógyszervegyész, a Genti Egyetem nemzetközi doppingkutató központjának lovakra szakosodott munkatársa. "A központi idegrendszert izgató stimulánsok ideig-óráig rövidítik a lovak reakcióidejét, fokozzák állóképességüket, növelik futásuk gyorsaságát, csökkentik a fájdalomérzetüket - mondja -, sokszor annak árán is, hogy a célba érve az efféle drogokkal kezelt lovaknak valósággal felrobbanhat a szívük."

És - mint a német díjlovas idézett példája s lovának pozitív doppingtesztje is mutatja - a dopping nem ritka a világbajnoki vagy az olimpiai állatsportolóknál sem. Még olyan területeken sem, mint a már említett, az idomítás magas fokát megkövetelő, a laikusok számára akár lóbalettnek is nevezhető díjlovaglás, a ló alapmozgásformájára támaszkodó díjugratás és az előző két ágat is magában foglaló, de főképp a terepen való vágtára és ugratásra építő military. Nem véletlen, hogy a Nemzetközi Lovasszövetség, a FEI internetes honlapjának tanúsága szerint az emberi doppingtesztek bevezetése, az 1968-as mexikói játékok óta a derék négylábúakat is alá-alávetik szűrésnek, a tiltott szerek listája pedig szinte teljesen azonos az emberekével. Sőt a kilencvenes évek óta a nagyobb nemzeti versenyeken is vért vesznek az érmes és helyezett lovaktól (a lovasoktól nem, viszont négylábú társaik pozitív laboreredménye esetén őket sújtja a retorzió).

"Az alapozás időszakában a lovaknál, csakúgy mint az embereknél, izomtömeg-növelő szereket is bevetnek azok, akik nem bíznak eléggé az edzésmunkában" - mondja Gubis János szakállatorvos. Az általa említett anabolikus szteroidok vagy növekedésihormon-koktélok bevitelével a növényevőkkel is extra muszklikat növesztetnek gazdáik, persze nem az esztétikai élményért, hanem hogy ezt a versenyben kihasználhassák. "A herélteknek és a kancáknak férfi nemi hormont is szoktak adni, így nem ritka a csődör külsejű, ám minden tekintetben nemzőképtelen állat" - folytatja, hozzátéve, hogy az átlagosan csak 15-25 évig élő lovaknál a nem kívánt mellékhatások is hamarabb jelentkeznek, mint az embernél. A vese- és májkárosodásoktól a meddőségig és a rákos megbetegedésekig sorolható a lehetséges szövődmények listája.

A szteroidos turbósítás ezenfelül sokkal gyorsabban "elhasználja" a ló amúgy is jelentős igénybevételnek kitett futóművét. S akkor - kutyaharapást szőrével - a már lestrapált lábú, ám nagy képességű lovak kopott ízületeinek fájdalmait ismét erős, szteroidtartalmú fájdalomcsillapítókkal lehet orvosolni. "A rokkant, alig vánszorgó gebék is megtáltosodnak ilyenkor, legalábbis amíg a szer hat" - így a szakállatorvos.

"A humán praxisból ismert készítményeken kívül akad néhány speciális lódoppingszer is" - mondja Gubis doktor, és a fűszernövényként ismert, de a lovak esetében doppinglistás gyömbért említi, amely élénkíti a figyelmet és fokozza a négylábúak mozgáskoordinációját. A lovak versenybeli nyugtatására - vagyis más lovak győzelmének ilyetén megbundázására - viszont érdekes módon alig akad példa. Habár a lovas legendárium emleget holmi fülekbe töltött pálinkákat és vödörszámra itatott söröket, a lódoktorok szerint nem sok értelme van az efféle bódításnak. Igencsak bajos eltalálni a mértéket, ha pedig ez nem sikerül, a paripa könnyen mozgásképtelenné nyugodhat...

A kellően edzett és optimális izomzatú négylábúakkal is megesik, hogy olykor nehezen jutnak levegőhöz. Ilyenkor a nagyobb oxigénfelvevő kapacitást szintén doppingnak számító tüdőtágítókkal érik el a lelkiismeretlen trénerek és lovasok. "Az eredmény életre szóló, sokféle szövődménnyel járó kehesség, emberül asztma" - így a belga szakember. Vannak aztán, akik a magaslati edzőtáborra esküsznek, gyakran nem minden hátsó szándék nélkül. A ló és ember közötti párhuzam itt is tetten érhető: az 1500 méter tengerszint feletti magasságon levett, megnövekedett oxigénszállító képességű vért verseny előtt a lovakba is vissza lehet injekciózni. S ha nincs tettenérés, még bizonyítani sem igen lehet az efféle lótuningot.

A tiszta eszközök hívei, illetve a lebukással járó retorzióktól tartók persze számtalan más praktikát is kieszeltek. Például bevetették a kínai módszert, az akupunktúrát. A szívós és kitartó, épp ezért olykor több száz kilométeres távok leküzdésére alkalmas arab fajták távolsági versenyein alkalmazzák is a test élettanilag fontos pontjainak tűkkel való precíziós szurkálását - elsősorban a közel-keleti sejkségekben. Európában a masszírozás terjedt el, no és az az évszázados megfigyelés segít a lovassportban és a lóversenyeken is, hogy a velük kapcsolatos kívánalmakat a lovak eredendő pszichés tulajdonságaira kell alapozni. "Szerencsés esetben a ló fajtársának fogadja el az embert. Ha minimális erőszakkal, de annál több határozottsággal és szeretettel az embernek sikerül fölérendelt szerepbe kerülnie, a ló szinte feltétel nélkül megpróbál eleget tenni az elvárásoknak" - olvasható Jonathan Watson brit etológus A ló viselkedése és pszichológiája című, magyarul még nem hozzáférhető szakmunkájában.

"Ezzel szemben az illegális szerek legfeljebb 10 százalékkal növelhetik a lovak teljesítményét, s akkor sem olyan kiszámítható módon, mint az embereknél" - állítja a már idézett Peter Van Eenoo. Az emésztés pillanatnyi állapota, az időjárás, a kancáknál a peteérési ciklus, és még számtalan tényező befolyásolja a hatást. Így nem véletlen, hogy a lovas szakemberek egyöntetű véleménye szerint a legjobb lódopping a tapasztalt, az állat érzéseire ráhangolódó jó lovas.

VAJNA TAMÁS

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A német gazdaságban sikersztori, a társadalmat azonban megosztja a migráció

A német gazdaságban sikersztori, a társadalmat azonban megosztja a migráció

Vasárnapi sütivásárral segítik a sztárok az autista gyerekeket

Vasárnapi sütivásárral segítik a sztárok az autista gyerekeket

Rezsicsökkentés helyett áramütéssel felérő drágulást kaptak a vállalkozók az év végére

Rezsicsökkentés helyett áramütéssel felérő drágulást kaptak a vállalkozók az év végére

Mégis kapnak 55 milliárdot az eladósodott kórházak

Mégis kapnak 55 milliárdot az eladósodott kórházak

Van Viber a telefonján? Akkor ön is megkapta az ingyenes karácsonyi csomagot

Van Viber a telefonján? Akkor ön is megkapta az ingyenes karácsonyi csomagot

Blokkolták a tüntetők a Lánchidat

Blokkolták a tüntetők a Lánchidat