"Mire a Margit hídhoz érek, ott már tódulnak kifelé a zsidók a házaikból, letépik a sárga csillagot és zsibonganak...

"Mire a Margit hídhoz érek, ott már tódulnak kifelé a zsidók a házaikból, letépik a sárga csillagot és zsibonganak szemtelenül! »Megálljatok kutyák! - meg fogtok dögleni!« - ordítom." Ekképpen idézte fel egyik személyes élményét Csonka Emil a nyilas hatalomátvétel napjának, 1944. október 15-ének kora délutánjáról még ugyanabban az évben megjelent könyvében. A nyilaskeresztesek országos ifjúsági vezérének (aki nyugatra iszkolását követően, a történelmi felejtésben bízva, az 1960-as évekre már a Habsburg Ottó nevével fémjelzett, Új Európa című külpolitikai és kulturális szemle felelős szerkesztőjeként igyekezett szalonképessé lenni) egykori indulataiban 1944-es párttársainak többsége osztozott. Oly mértékben, hogy a német követ, Edmund Veesenmayer október 18-ai jelentésében azt írta: "Tegnap óta napirenden vannak a budapesti zsidók elleni egyéni kilengések és gyilkosságok."

A németek inkább a szervezetlenség miatt nehezményezték az ilyesfajta anarchiát, miközben október 20-án a német-magyar egyeztetések értelmében elindultak az első gyalogmenetek Pestről a nyugati határszél irányába (HVG, 2003. szeptember 20.). Ugyanakkor a hatalomra került nyilasok megsemmisítési akciói egészen Budapest szovjet kézre kerüléséig mindennaposak maradtak. A szakirodalom mára többé-kevésbé feltárta, hogy az október közepe és karácsony közötti halálmarsok a vidéki deportálásokból a nemzetközi tiltakozások okán kényszerűen kihagyott mintegy 200 ezres budapesti zsidóságból körülbelül 50 ezer embert érintettek, Ungváry Krisztián történész pedig további 15 ezerben jelöli meg a nyilas uralom budapesti zsidó áldozatainak számát. Igencsak megoszlanak viszont a becslések arról, hogy az emblematikus bűntetteknek is mondható Dunába lövéseknek pontosan hány áldozatuk lehetett.

Legutóbb Tabajdi Gábor történész tett kísérletet ennek felmérésére, és a népügyészségi eljárások, a népbírósági perek, valamint az 1945-ben létrehozott, a náci és nyilas rémtettek kivizsgálására alakult bizottság iratanyagát áttekintve arra a következtetésre jutott, hogy körülbelül 3600-an lehettek, akiket a jeges folyóba lőttek. A szerzőnek a Rubicon című folyóiratban megjelenés előtt álló tanulmánya szerint a kivégzéssorozat teljes körű feltárása már aligha lesz lehetséges. Az említett dokumentumegyüttes alapján mindenesetre világosabbá vált, hogyan alakult az "úsztatások" (e kifejezést ötölték ki a nyilasok a gaztettek fedőszavául) gyakorlata.

Noha az utcai razziák már a puccs utáni első napokban is gyakorta torkolltak kifosztásokba, gyilkosságokba, "a lakosság nyugalmának megőrzése" miatt az elkövetők igyekeztek mielőbb eltüntetni a véres akciók nyomait. A holttesteket a békeidőből örökölt "normális ügymenet" szerint előbb a törvényszéki orvostani intézetbe szállították. Az intézet azonban erre nem volt felkészülve, a tárolótermek hamar megteltek. Máig vitatott, kinek az ötlete volt, hogy a tetemeket a Dunára kellene bízni. A magyarországi zsidóüldözések történetét elsőként megörökítő Lévai Jenő újságíró, történész a megoldás mögött az intézet nyilasszimpatizáns vezetőjét, Orsós Ferenc patológust sejti. Bárkitől származott is az ötlet, a "helyhiány", majd a tetemek kétszeri szállításának kényelmetlensége hamar megszülte a praktikus megoldást: a dokumentumok szerint már 1944 novemberének közepétől bevetté vált a gyilkosságok e módszere.

Bár a félelemkeltés, a felkoncolással fenyegetés, a foglyok gyakorta brutális végighajtása a városon szervesen hozzátartozott a nyilas gyakorlathoz, azt többnyire mégis kerülték, hogy a Duna-parti tömeges kivégzéseknek szemtanúi legyenek. Ezért e gyilkosságokra szinte mindig sötétedés után került sor. A legtöbb Dunába lövést a Lánchíd pesti hídfőjénél követték el. A pesti oldalon még a Rákos-patak torkolata, a Szent István park, illetve a Ferenc József (ma Belgrád) rakpart előtti rész, Budán pedig a Batthyány tér környéke számított bevált vesztőhelynek.

A nyilas fegyveresek számát a szakirodalom körülbelül négyezer főre taksálja. Ebből a periratok összesítése alapján néhány százra tehető - Tabajdi szerint - a szabadjára engedett, razziázó, fosztogató és gyilkoló keretlegények száma. A nyilas vezérkar - tudva az akciókról, de igyekezve viszonylagos távolságban maradni - csupán az indulatok fenntartásában vállalt szerepet, a vérengzést átengedte a párthoz újonnan csatlakozott, iskolázatlan, egynegyedében bűnöző múltú "testvéreknek". Akik viszont szó szerint vették Vajna Gábor belügyminiszternek például azt az útmutatását, hogy a zsidók esetében semmiféle menlevelet nem lehet figyelembe venni. Még szabadabb kezet kaptak a gyilkosok, amikor a Szálasi-kormány és hivatalnokai a budapesti ostromgyűrű bezárulása előtt elhagyták a fővárost, és immár a kivégzésben is élenjáró, fürdőmester és tyúkszemvágó Nidosi Imre lehetett a nyilas fegyveres erők főparancsnoka.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Szellem

Mocskos gárda

Bármilyen egyöntetűen borzalmasnak tetszik a 60 éve puccsal hatalomra került nyilas kormánynak és támogatóinak névsora, a történeti kutatások szerint sokfelől érkező emberek hozták össze a nemzet legnagyobb szégyenének tekinthető féléves korszakot.

Felborult egy turistabusz Madeirán, legalább 29-en meghaltak

Felborult egy turistabusz Madeirán, legalább 29-en meghaltak

Négymilliárd forintból fejlesztik a tatabányai autóüveggyárat, de új dolgozókat nem vesznek fel

Négymilliárd forintból fejlesztik a tatabányai autóüveggyárat, de új dolgozókat nem vesznek fel

Még idén rendkívüli kiegészítést kaphatnak a nyugdíjasok

Még idén rendkívüli kiegészítést kaphatnak a nyugdíjasok

A köztársasági elnök kinevezte Patai Mihályt a jegybank alelnökévé

A köztársasági elnök kinevezte Patai Mihályt a jegybank alelnökévé

Igazi GTI-gyilkos: 400 lóerős lett a Michelisz Norbi-féle utcai Hyundai i30 N

Igazi GTI-gyilkos: 400 lóerős lett a Michelisz Norbi-féle utcai Hyundai i30 N

Megállapodtak a légiirányítók a HungaroControllal, lefújták a sztrájkot

Megállapodtak a légiirányítók a HungaroControllal, lefújták a sztrájkot