A konzumdüh anatómiája

Utolsó frissítés:

Korunk lelki nyavalyái között egyre gyakrabban szerepel a hol a fogyasztói kultúra által gerjesztettnek, hol csak az általa kihasználtnak mondott kényszeres vásárlás. A száz éve először leírt kórisme okait és gyógyíthatóságát illetően sokféle álláspont ismeretes.

Ha az idei vásárlási düh csillapodtával az ember utóbb seregszemlét tart a korábban vásárolt áruféleségek felett, és megállapítja, hogy annak mintegy harmadát záros határidőn belül egyáltalán nem vagy talán csak egyszer használta, belenyugodhat az öndiagnózis eredményébe: ő is csak egy a szakirodalom által kényszeres vásárlóknak nevezettek egyre növekvő tömegéből. Az említett fő kritérium mellett persze jó, ha a szakember azt is analizálja, mi eredményezte a vásárlásfüggő magatartást: vajon párkapcsolati vagy munkahelyi konfliktus miatti feszültség, netán a jövő bizonytalanságaiból eredő szorongás, esetleg tartós lehangoltság kelt-e ellenállhatatlan késztetést önjutalmazásra.

A hozzászokásig fokozódó szenvedély aztán akár hetente kétszer-háromszor, több órán át is képes rabul ejteni a pillanatnyi eufória e kóros formájában örömüket lelőket. Ám jó tudni, itt is van utóhatás: a kijózanodást általában bűntudat követi a feleslegesen kidobott pénz és idő miatt, és ez a szégyenérzet persze újabb motiváció lehet a következő vásárlási rohamokhoz. Ezek tárgya egyébként a leggyakrabban és hagyományosan ruhanemű, cipő, ékszer - állapította meg tíz évvel ezelőtt egy, a kényszeres vásárlást feltérképező kutatócsoport az amerikai Minnesota Egyetemen. Az Amerikában bevett kulturális normákat vizsgáló Gary Christenson és munkatársai arra az eredményre jutottak, hogy a szakemberhez kerülő személyek 90 százaléka nő volt, amit a HVG által megkérdezett hazai hozzáértők főként azzal magyaráztak, hogy mivel a vásárlás hagyományosan női feladatkör, feszültséglevezetési technikaként is náluk ütközhet ki elsősorban. Ez persze nem jelenti azt, hogy a férfiember eleve mentes e szenvedélytől. Németh Attila pszichiáter, a Nyírő Gyula Kórház főorvosa meséli: kezelt már olyan, 43 éves férfi pácienst, aki a terápia kezdetekor már hat éve megrögzötten vásárolt kényszeresen, az igényeit messze meghaladó számban - pénztárcát.

De akár férfiak, akár nők az áldozatok, mindkét nem esetében közös, hogy szenvedélyük kiélésében idővel már alig jelentenek gátlást anyagi lehetőségeik. Ez pedig - a szerencsejátékokhoz hasonlóan - eladósodáshoz vagy akár egzisztenciális csődhöz is vezethet. A szakmai értékelés mindazonáltal nem egyértelmű: vannak, akik betegségről beszélnek, amely éppúgy kényszeressé válhat, mint például az evészavarok, a hajtépegetés, a kleptománia, a játékszenvedély. Mások szerint csupán viselkedési zavarról van szó.

A problémát igen régen, már 1915-ben leírta és oniomániának nevezte tankönyvében Emil Kraepelin német pszichiáter. Definíciójában a kényszeres vásárló - az akkori fogyasztói szokásoknak megfelelően - "százszámra gyűjti a kalapokat, kesztyűket és sétapálcákat, melyekre nincs szüksége". Későbbi szakértők szerint a vásárlási kényszer pótcselekvés, tünet, amely mögött többnyire valamilyen más természetű "alapbaj" rejtőzik. "Még nem fordult elő, hogy valaki kimondottan vásárlási kényszere gyógyításáért keresett volna fel. Viszont más jellegű problémák, a leggyakrabban étkezési zavarok terápiája során fény derült a vásárlási szenvedélyre is" - hívja fel a figyelmet egy tipikus szimptómatársulási formára Erdélyi Ildikó pszichoterapeuta, a Károli Gáspár Református Egyetem Pszichológiai Tanszékének docense, aki szerint a kényszeres vásárlás többnyire más pszichiátriai betegséghez társulva jelentkezik. Németh Attila főorvos is említett egy olyan nőbeteget, aki kifejezetten rossz anyagi körülményei ellenére hetente háromszor-négyszer is heves vásárlásba lendült, ám alapbaja nem ez, hanem a depresszió volt.

A fogyasztási láz és más lelki betegségek társulását a szakértők szerint az okozza, hogy a betegek alapproblémájukat, illetve az abból származó rossz lelkiállapotukat a "venni vagy még többet venni" kérdésével igyekeznek kompenzálni. A hajlamok vagy a kora gyermekkori élmények mindenesetre sokat számítanak: "A kényszeres vásárlók sok esetben gyermekkori traumát hordoznak. Az anyai szeretet hiánya miatt például felnőttkorukban másoknál jobban igénylik az elismerést, és úgy érzik, ha jó minőségű, drága árucikkeket birtokolnak, ezzel saját maguk, és ezen keresztül mások megbecsülését is könnyebben elérhetik. Talán ezért is költenek a leggyakrabban az első benyomást meghatározó ruhákra" - vélekedik a főképp értelmiségi kényszeres vásárlókat kezelő Erdélyi Ildikó.

Más szakértők a viselkedést kiváltó neurobiológiai tényezőkre hívják fel a figyelmet. Ezek szerint a kényszert az válthatja ki, hogy a szerotonin nevű ingerületátvivő anyag hibás működése egyensúlyzavart okoz a központi idegrendszeri folyamatokban - olvasható Németh Attila Kényszerbetegség és határterülete című, négy évvel ezelőtt kiadott könyvében. Az ezen a véleményen lévők ezért a gyógyulást általában egyes, a szerotoninra ható, a társuló bajok, így a depresszió, az evési zavarok kezelésében hatásosan alkalmazott antidepresszáns gyógyszerek bevetésében látják - mondja Németh Attila, aki azt tapasztalta, hogy ha az alapbetegségen sikerül segíteni, általában a "konzummániát" is lassan elhagyja a beteg. Példaként megemlíti, hogy egy vásárlásfüggő nőbetegénél a depresszió kezelése nyomán négy hónap múltán megszűntek a "vételkényszeres" tünetek is.

Enyhébb eseteknél még az is előfordulhat, hogy a pótcselekvés az életkörülmények megváltozása következtében is megszűnik. "Egy páciensem a terápia során egyre nyitottabbá vált az emberi kapcsolatok iránt, ennek köszönhetően férjhez is ment, és miután érzelmileg kiegyensúlyozott lett, kevésbé kísértette a vásárlás szenvedélye" - mondja Erdélyi Ildikó.

SINDELYES DÓRA