"Megtaláltuk Noé bárkáját!" - tudatja immár sokadikként a közvéleménnyel ezúttal egy hongkongi kutatócsoport, hogy meglelte a bibliai túlélő-alkalmatosságot. Így talán érdemes most már seregszemlét tartani ezen a hajórajon.

"Sürgősen szükségünk van 150 millió hongkongi dollárra, hogy elkészíthessük dokumentumfilmünket Noé bárkájáról" - szólított fel nemrég sietős, magyar pénzben számítva mintegy 3,5 milliárd forintot megcélzó adakozásra Andrew Jüen hongkongi evangelizátor. A (kultúr)misszionárius és társa, Boáz Li Csi-kvong lelkész azt követően kezdett internetes kalapozásba, hogy egy 82 éves pásztor útmutatásai nyomán tavaly megmászták a törökországi Ararát hegyét. Tudni való, hogy ez az a magaslat, ahol nagyjából 4300 éve Noé - több mint egyéves vízi sodródás után - a Biblia szerint bárkájával végre kikötött. A két hongkongi azért indult útnak, mert az említett pásztor váltig állította, hogy a nagyapja nemcsak járt a bárka fedélzetén, hanem még olyan búzát is talált ott, amely nyilván az állatok takarmányából maradt meg. Az első terepszemlék így is csak félsikert hoztak: egyebek mellett találtak egy követ, amelyről azt feltételezték, talán a legendás hajó horgonya lehetett. Utóbb 4 ezer méter magasságban állítólag még medúza- és kagylókövületekre is bukkantak, ami - szerintük - azt bizonyíthatná, hogy a terület valaha víz alatt állt.

Perdöntő bizonyítéknak mindezt persze még nagy jóakarattal sem lehetett volna tekinteni. Két hónappal ezelőtt azonban a szokatlanul enyhe idő minden eddiginél többet engedett látni: 4200 méter magasságban az elvékonyodó jégréteg alatt valamilyen nagy faszerkezetet véltek felfedezni. Csakhogy a lelkes kutatók - noha beszámolóik szerint immár negyedszer jártak a helyszínen - ezúttal sem vittek magukkal megfelelő felszerelést, s azt állítják, ezért nem is tudták kellőképpen megközelíteni a különös tárgyat. Viszont lefényképezték. A felvételeken azonban - bizonyára a helyi kurd legendák szerint ott élő ártó szellemek közreműködése folytán - a részletek csak homályosan, beazonosíthatatlanul láthatók.

Amatőr kutatók egyébként évezredek óta keresik a bárkát. A szárazon veszteglő ősi bibliai vízi járművet - legalábbis saját beszámolójuk szerint - sokan látták, de nem elegen készítettek róla meggyőző erejű rajzot, illetve az újabb korokban fényképet vagy filmet.

Josephus Flavius 1. századi történetíró is három évszázaddal korábbi iratokat idéz, amelyek azt állítják, hogy az özönvíz túlélőit szállító bárka még mindig megtalálható az Araráton. Számos egyházatya is tényként említette, hogy az ősi hajó felkereshető. Mi több, a 7. században élt Husszein El Macin bagdadi író szerint Hérakleiosz bizánci császár maga is tiszteletét tette a bárkánál, de Marco Polo, a 13. századi utazó is úgy emlegette Noé járművét, mint amely még mindig az Araráton vesztegel.

Az évszázadok során egyre több állítólagos bizonyíték került napvilágra. 1878-ban publikált művében James Bryce brit történész azt állította, az Ararát teljesen kopár hegyén emberkéz megmunkálta gerendákra bukkant. Öt évvel később a New York Times arról számolt be, hogy egy Gascoyne nevű brit katonatiszt az Araráton egy gleccser aljánál romos bárkaszerkezetet talált. Egy Hagopian nevű örmény aggastyán azt állította újságíróknak, hogy még a 20. század elején, 10 évesen látta a bárkát, a nagyapja mutatta meg neki a csúcs közelében. Lepattant róla a puskagolyó, késsel sem tudtak kivágni belőle egy darabot. Az 1972-ben elhunyt szemtanú azonban még e nagy élmény hatására sem tanult meg térképet olvasni, így aztán nem tudta megjelölni a pontos helyszínt.

Ed Davis amerikai őrmester 1943-ban az Ahora-szurdokban vélte megtalálni a bibliai hajót. A szurdok viszonylag új képződmény: 1840-ben, az egyébként fel-felébredő vulkánként funkcionáló Ararát egyik kitörésekor keletkezett, s egyes bárkaszakértők szerint ekkor lökődhetett a felszínre az emberi szem elől addig elrejtett jármű. Igaz, mások, így amerikai katonai pilóták több kilométerrel nyugatabbra, az örmény határ közelében véltek látni egy sötét tárgyat, amely hasonlított a Biblia adatai szerint mintegy 300 könyök hosszú, 50 könyök széles és 30 könyök magas (vagyis körülbelül 140x24x14 méteres) lélekmentőre.

A titokzatos történeteknek az is bő alapot szolgáltathatott, hogy az USA légiereje 1949-ben valóban készített képeket egy furcsa képződményről a környéken. A hivatalos dokumentumokban Ararát-anomáliaként emlegetett megfigyelésről csak 1995-ben hoztak nyilvánosságra néhány képet. Ezeket azonban néhány éve összevetették friss műholdfotókkal, amelyek viszont azt mutatták, hogy a furcsa képződmény alakja azóta alaposan megváltozott, vagyis könnyen lehet, hogy az érdekes alakzat csupán hó, jég és árnyék.

Fernand Navarra francia felfedező 1955-ben az Araráton járva már meg is szerzett egy másfél méteres darabot egy állítólag 50 méteres gerendából. Ennek részeit több kutatóközpontnak is elküldte elemzésre, de a Kaliforniai Egyetemen, illetve a massachusettsi Geochron Intézetben elvégzett szénizotópos kormeghatározás alapján a faanyag nem lehetett öregebb 1700 évesnél. Arról az apróságról már nem is beszélve, hogy Navarra helybéli vezetője később azt találta mondani, a francia kutató az 1950-es évek elején maga helyezte el a szenzációs felfedezés helyén az 1955-ben megtalált fadarabot...

Ehhez képest valóban szenzáció lehetett volna az amerikai David Duckworth bejelentése. Ő még nemrégiben is azt állította, hogy amikor nyári gyakorlatát 1968-ban a washingtoni Smithsonian Intézetben töltötte, ott több, a bárkáról származó maradvány, illetve arról készített fotó futott át a keze alatt, s mindezt csak azért nem verte nagydobra, mert amerikai titkos ügynökök állítólag udvariasan megkérték - bár nem mondták meg, miért -, álljon el ismeretterjesztő szándékú nyilatkozataitól.

E sok, kudarcos találgatás sem szegte kedvét Ron Wyatt diplomás ápolónak, aki az 1970-es években indult el az Ararát csúcsától 30 kilométerre délre fekvő Tendurek hegységbe, mert úgy hallotta, hogy ott Llhan Durupinar török katonatiszt 1959-ben állítólag hajószerű alakzatot látott. Wyatt, mint utóbb nyilatkozta is, sokat imádkozott az út sikeréért; nyilván ennek is köszönhette, hogy taxija épp a legfontosabb helyen robbant le, ahol az út mentén rögvest számos - a hongkongi kutatók által találthoz hasonló - "horgonykő"-re figyelhetett fel. A később a mózesi frigyládát, Noé sírját és számos elveszettnek gondolt bibliai kincset fellelni vélő amatőr régész ezután - állítása szerint - a bárkát is megtalálta. Az már csupán szomorú kortünet, hogy egyik fő szponzora nem volt hajlandó több pénzt adni, mert Wyatt megbukott egy hazugságvizsgálaton. 1996-ban Lorence Collins amerikai geológusprofesszor ráadásul bebizonyította, hogy a Wyatt által fának vélt képződmény valójában vulkáni kőzet. Más tudósok pedig azzal süllyesztették el Wyatt bárkáját, hogy az általa horgonynak vélt kövekből több száz is hever a környéken - őstörténészek azt feltételezik, valamilyen pogány kultusz segédeszközei lehettek.

A legkülönösebb "bárkafelfedezés" azonban George Jammal nevéhez fűződik. A CBS amerikai tévétársaság által 1993. február 20-án sugárzott dokumentumfilmben az állástalan színész hosszas útibeszámolót követően egy Noé bárkájából származó újabb fadarabot mutatott fel. Ám az utóbb saját maga által is csak "vicces átverésnek" minősített tévészereplés után Jammal bevallotta, hogy egy terijaki- szósszal, borral és különféle fűszerekkel bepácolt vasúti talpfát kezelt mikrohullámú, majd gázsütőben. A szerkesztőknek még az sem tűnt fel: valószínűtlen, hogy előadott történetében a legfőbb segítőtársát - az angolul egyértelműen obszcén jelentésűnek hangzó - Mr. Asholiannak, annak távoli ismerősét pedig Allis Buls Hitiannek hívják.

A reménybeli bárkakutatók figyelmét érdekes szempontra hívták fel a Bibliát tanulmányozó tudósok: az ószövetségi leírásban, a Genezis könyvének 8. fejezetében a pontos fordításban többes számban szerepel az Ararát (pontosabban a magánhangzót nem ismerő héber "rrt") hegye. Ez akár azt is jelentheti, hogy a térség hegységrendszerének bármelyik csúcsán fennakadhatott a híres hajó. Ami persze további, szinte kifogyhatatlan lehetőségeket teremt a bárka kutatására és egyre újabb megtalálására is.

IZSÁK NORBERT

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Karácsony Gergely méhbarát várossá alakítaná Budapestet

Karácsony Gergely méhbarát várossá alakítaná Budapestet

A magyar gazdaság újabb szektora kerül külföldi befolyás alá

A magyar gazdaság újabb szektora kerül külföldi befolyás alá

Kerpel-Fronius Gábor: Nem hagyhatjuk azokra a politikát, akik eddig csinálták

Kerpel-Fronius Gábor: Nem hagyhatjuk azokra a politikát, akik eddig csinálták

Nem tesz jót a bőrnek az óceánban fürdőzés

Nem tesz jót a bőrnek az óceánban fürdőzés

3 milliárd forinttal támogatja a kormány egy osztrák autóipari cég beruházását

3 milliárd forinttal támogatja a kormány egy osztrák autóipari cég beruházását

Egyre többen vesznek fel hitelt új lakásra

Egyre többen vesznek fel hitelt új lakásra