Viktor Juscsenkót dioxinnal mérgezték meg - állították fel diagnózisukat osztrák orvosok, miután az ukrán ellenzéki elnökjelölt betegsége horrorfilmbe illő arcelváltozásokig fajult. Ha a sejtés igaznak bizonyul, a politikus a legerősebb mérgek családjába tartozó szerrel végrehajtott merényletet élt túl.

"Könnyezéssel, náthás orrfolyással, nehézlégzéssel, vagyis a légutak és a nyálkahártya irritációjával kezdődik, ezzel párhuzamosan fáradékonyság, elesettség lép fel, izomfájdalmak jelentkeznek, valamint zavarok a mozgáskoordinációban" - ismerteti a dioxinmérgezés akár egy kósza influenzára hajazó kezdeti tüneteit Bordás Imre főorvos, az Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálat vezetője. Ilyesmit érezhetett Viktor Juscsenko, amikor néhány hónapja különös, máig megmagyarázatlan dolgok történtek vele. Feltéve, hogy igaz a bécsi Rudolfinerhaus magánklinika orvosai által felállított, az ukrán ellenzéki elnökjelölt rejtélyes betegsége kapcsán dioxinmérgezést gyanító minapi diagnózis.

Ám ez csak a kezdet, mivel - dioxinmérgezés esetén - a fentieket hamar gyomor- és bélbántalmak, illetve -görcsök és csillapíthatatlan hányás követik. Mindehhez ráadásnak fura hangulathullámzás is társul, mély apátia váltakozik feldobott, hiperaktív periódusokkal. "A gyomor és a bélrendszer fekélyesedése, valamint az úgynevezett periferiális idegbántalmak, például a lábak és kezek idegvégződéseinek fájdalma még alaposabb gyanúra adhatnak okot" - mond általános esetleírást az osztrák kollégák kórisméjének részleteit nem ismerő magyar főorvos. De leginkább a kezdő tüneteket követő hetekben jelentkező bőrelváltozások árulkodnak. A szem és a fül környékén, majd a homlokon, a járomcsontok tájékán, aztán a kulcscsont vonalában és a vállakon "elzsírosodik"a bőrfelület, majd összefüggő sávokban pattanások jelennek meg - ezek már kifejezetten dioxinmérgezést sejtetnek.

"A tinédzserkori aknénak nevezett, a faggyúmirigyek begyulladását és elfertőződését jelző csúf, de múló pattanásokkal járó bőrnyavalyát hormonális változások okozzák, a kamaszkor elmúltával azonban ilyen bőrelváltozást csak gyom- és rovarirtó, illetve gombaölő szerek, valamint bizonyos vegyipari melléktermékek eredményeznek" - visz még közelebb a lényeghez a HVG-nek elektronikus levélben válaszoló John Henry Trochimovicz, a Pittsburghi Egyetem ipari szennyezőanyagokra szakosodott toxikológusa. Szerinte nem véletlen, hogy a bécsi doktorok csak azután mondták ki verdiktjüket a dioxinmérgezésről, miután Juscsenko arcán novemberre kialakult a klóraknénak nevezett kórkép (HVG, 2004. december 18.). "Juscsenko arcbőrének elváltozásai tagadhatatlanul dioxin jelenlétére engednek következtetni" - véli Bordás főorvos is, bár hozzáteszi: pusztán híradások alapján nem állíthat biztosat. A múlt hét végén viszont arról érkezett hír, hogy Abraham Brouwer holland professzor az eddig tapasztalt legnagyobb dioxindózist mutatta ki Juscsenko véréből.

A klórakné és a dioxinmérgezés összefüggéseit a szakirodalom már az 1940-es években elkezdte firtatni. Az orvostudományt akarva-akaratlanul a vegyipar látta el munícióval. Az amerikai Monsanto konszern St. Louis-i gyárában 1948-tól újfajta szerves klórvegyületből álló gyomirtót kezdtek el gyártani. A szer előállításában közreműködő munkások csaknem azonnal megbetegedtek. A tünetek korabeli leírása szinte egyértelműen dioxinmérgezésre utal, ám az orvos szakértők akkoriban még mit sem sejtettek e vegyületről.

A toxikológusoknak a hatvanas évek végéig, közelebbről a vietnami háború kiszélesedéséig kellett várniuk, hogy egyáltalán közelebb kerülhessenek a korántsem szívderítő igazsághoz. Egész pontosan addig, amíg az USA fegyveres erői az ellenfelet bújtató dzsungelnek is hadat üzentek. Megint a Monsanto került a képbe: ott gyártották az Agent Orange néven elhíresült csodafegyvert. A hordók színéről elnevezett narancsszínű anyag gyomirtó szer volt, ez szolgált az esőerdő lombtalanítására. "A bevetett 91 ezer tonnányi vegyi fegyverrel Vietnamban 2,4 millió hektáron pusztult ki a trópusi őserdő. Ráadásul egykori jelentések szerint az ott bujkálókkal, valamint a teljes állatvilággal egyetemben" - állítja Brian Tokar brit ökológus Monsanto című tanulmánykötetében. Csakhogy ezek az ágensek nem csak az amúgy is nehezen körülhatárolható fronton pusztítottak. A vietnami sajtó 1969-től kezdve folyamatosan beszámolt arról, hogy a "sárga esőzések" után a helyi polgári lakosság körében egyre több lett a daganatos megbetegedés, majd éveken át torzszülöttek nemzedékei jöttek a világra. De sok hazatérő amerikai veterán is a Monsantónál két évtizeddel korábban tapasztaltakkal megegyező tünetekre panaszkodott, s nem kevesen közülük hosszan tartó - többnyire halállal végződő - daganatos, szív- és érrendszeri betegség áldozatai lettek.

"Bizonyos kutatások már ekkor a vegyipari melléktermékként keletkező és 420 tagot számláló dioxincsaládra, ezen belül is a legmérgezőbbnek tekinthető tetraklór-dibenzo-paradioxinra, rövidítve a TCDD-re gyanakodtak" - olvasható a Doleschall Fruzsina és Kővári Katalin kémikusok által jegyzett Dioxin história című, a Magyar Élelmezéstudományi Egyesület által 2002-ben kiadott tanulmányban. A dioxin méreggé nyilvánítására ennek ellenére csupán 1976 után került sor - megint csak tragikus esemény okán. Az észak-olaszországi Seveso városkában egy klórvegyületeket előállító üzem 1976. augusztus 10-én kigyulladt, az égéstermékekkel 2,5 kilogramm szagtalan, íztelen "tiszta" TCDD is a levegőbe került, és fehér por formájában közel 10 kilométeres átmérőjű körben a településre és környékére hullott vissza. "Erről a területről azonnal kitelepítették a teljes lakosságot. Így nagyobb közvetlen baj nem származott a balesetből, hacsak gerinces állatok, főképp a gazdaságokban tenyésztett nyulak és csirkék tömeges, pár napon belüli elhullását nem számítjuk" - ismerteti az esetet a tanulmány. Kétszáz sevesói polgáron azonban pár héten belül kiütött a klórakné, ha a Juscsenkóénál jóval enyhébb és relatíve gyorsan múló formában is. "Ma már szinte bizonyos, hogy több ezren azért úszták meg, mert a polgármester azonnal betiltatta a környéken termett gyümölcsök, zöldségek, valamint a helyi háziállatok húsának, tejének, tojásának fogyasztását" - véli Tokar. A rákövetkező pár évben mérgezésre utaló hevenyebb megbetegedések nem jelentkeztek, "csupán" a spontán vetélések száma ugrott a korábbi négy-ötszörösére. Ám ennek akkor a hatóságok még nem tulajdonítottak különösebb jelentőséget.

A baleset után húsz évvel, 1996-ban végzett felmérések aztán kimutatták, hogy a katasztrófát követően elvégzett részleges talajcsere és a háziállatok kényszervágása ellenére is legfeljebb csillapodott a dioxinveszély. A Sevesóban és környékén élők körében közel háromszor olyan gyakori volt bizonyos rákos daganatok előfordulása, mint ami az északolasz átlag alapján várható lett volna. Mindez a halálozások számában is megmutatkozott. Ekkorra már tudományosan bizonyított tény volt, hogy a tömeges állatelhullásokért, az emberek megbetegedéseiért és a vetélésekért az a dioxin a felelős, amely a vegyi gyár égésekor került a levegőbe. "200 Celsius-fokos hőmérséklet felett mindenképpen dioxin keletkezik a szerves klórvegyületekből" - így Bordás.

Az, hogy a sevesói tragédiát mindössze 2,5 kilogramm dioxin képes volt előidézni, jelzi, hogy a szer már elképesztően kis mennyiségben is mérgező: az emberi szervezetbe jutva akár egymilliomod grammnyi dioxin is halálos dózisú lehet. A WHO, az ENSZ egészségügyi világszervezete négy évvel ezelőtt épp ezért 4 pikogramm (a tizedesvessző után 11 nullával kezdődő grammtöredéknyi) mennyiségben határozta meg az emberi szervezet által még károsodás nélkül tolerálható dioxinszintet. A nyilván további magyarázatra szoruló sajtóhírek szerint Juscsenko ennek a hatezerszeresét kapta - és eddig túlélte.

A mára európai gyakorlattá lett óvatosságot jól mutatja, hogy 1999-ben a több százezer belga csirke tápjába került pár tucat gramm dioxin miatt világméretű, karanténnal és kényszervágásokkal végződő baromfibotrány robbant ki. A magyarázat az anyag kémiai szerkezetében keresendő.

"A dioxin elképesztően stabil, nagyon nehezen bomlik le, ugyanakkor kiválóan oldódik növényi olajokban, állati zsírokban, így igen könnyen fel is szívódik. Ráadásul egyenletesen oszlik el az emberi szervezetben, így ha egyszer bekerült, a vérben éppúgy megtalálható lehet, mint a béltraktusban vagy az agyban" - mondja Bordás Imre. E tulajdonságai következtében - legalábbis a tudomány jelenlegi állása szerint - szinte lehetetlen eltávolítani. "A vérkészlet időnkénti teljes lecserélésével talán lehet kezdeni valamit" - így az amerikai Trochimovicz, aki szerint az immunrendszer mesterséges erősítése is segíthet a mérgezés enyhítésében.

A gond csak ott van, hogy a dioxin hatásmechanizmusa máig feltáratlan, és a méregnek ellenszere sincs. Tudni lehet viszont, hogy a viszonylag hamar, az első egy-másfél évben jellemző tünetekkel nem is ér véget a kártevés. A vietnami háborút követő hosszú távú kutatások megállapították, hogy e vegyület az immunrendszer - a HIV-fertőzéshez hasonlatos - totális legyengítésével megfoszthatja az embert számtalan másodlagos betegséggel szembeni védettségétől. Ráadásul az anyag megtámadja az idegrendszert, és krónikus - akár öngyilkosságig fajuló - depressziót is okozhat. És akkor még nem esett szó a következő generációk genetikai károsodásairól. A szakértők szerint a Juscsenkóval szimpatizálóknak reményt adhat, hogy a politikus arcán elváltozásokat okozó klórakné pár hónap alatt csillapodhat, ezután pedig a plasztikai sebészeké a terep. A belső szervek - az említetteken túl még a máj és a hasnyálmirigy - károsodása, továbbá a mérgezést csak évekkel-évtizedekkel követő daganatos megbetegedések azonban már folyamatos, kitartó gyógykezelést kívánnak. Juscsenko ételmérgezése - ha valóban erről van szó - így könnyen életmérgezéssé válhat.

VAJNA TAMÁS

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
10,6 milliárd forintból épül a magyar pavilon a következő világkiállításra

10,6 milliárd forintból épül a magyar pavilon a következő világkiállításra

Etióp keresztény vezetők nyugtatták Orbán Viktort, hogy nem küldenek bevándorlókat Magyarországra

Etióp keresztény vezetők nyugtatták Orbán Viktort, hogy nem küldenek bevándorlókat Magyarországra

Tőzsdére megy az MKB

Tőzsdére megy az MKB

Magyar előzetes érkezett Brad Pitt és Tommy Lee Jones sci-fijéhez

Magyar előzetes érkezett Brad Pitt és Tommy Lee Jones sci-fijéhez

Túl hangos volt a felújítás, a Deutsche Bahn szállodai szobát vett ki egy házaspárnak

Túl hangos volt a felújítás, a Deutsche Bahn szállodai szobát vett ki egy házaspárnak

Szokjunk hozzá, hogy ezt a nyarunkat tönkreteszik a szúnyogok

Szokjunk hozzá, hogy ezt a nyarunkat tönkreteszik a szúnyogok