Magyarországon is terjednek már az angolszász politológiában néhány évtizede think tank néven ismert agytrösztök. A javarészt társadalomtudósokból és közgazdászokból verbuválódott csapatok működhetnek kutatóintézetek, kamarillák vagy akár káderképző háttérintézmények formájában is.

A közélet iránt érdeklődő hazánkfiai új fogalmat vezethetnek be szótárukba, az egyre divatosabb think tank címszót. Rendszerint agytrösztnek magyarítják az angol szóösszetételt, amelyet a think (gondolat), illetve a tartályt, de harckocsit is jelentő tank szavakból kreáltak. Hogy mit takar e szó, az már kevésbé egyértelmű. Jelenthet kamarillaszerű politikai tanácsadó testületet, a káderutánpótlásról is gondoskodó pártalapítványt vagy - megrendelésre akár kampánystratégiákat is kidolgozó, de alapvetően független - társadalomtudományi kutatóintézetet is. Az agytrösztök a nagypolitika mellett a környezetvédelem, az oktatásügy vagy épp a civil szféra felvirágoztatásán is munkálkodhatnak, nem is beszélve a kisebbségek és a szegények bajait kúráló alfajaikról.

A think tankeknek nevezett intézmények jelentik tehát a burjánzó aljnövényzetet a közélet modern őserdejében - legalábbis a Lajtától nyugatra. Rendszertanilag például ide tartozik a brit és a német szociáldemokrata kormányfők, Tony Blair és Gerhard Schröder által létrehozott, a Haladó kormányzás nevű dzsemborikkal a politikai hálózatépítést és a konferenciaturizmust intézményesítő Policy Network, az amerikai Demokrata Párt éceszgébereit tömörítő, a Bush-úthengerrel szemben mégis alulmaradt Center for American Progress, illetve a neokonzervatív fellegvárként számon tartott, 1977-ben alapított washingtoni Cato Intézet is.

"A második világháború idején haditervezéssel foglalkozó, a világtól elzárt, biztonságos környezetben dolgozó stratégiai szakértők stábjaira használták először a fogalmat, később pedig az Egyesült Államok légierejének alegységéből 1948-ban önállóvá lett, egyebek mellett műholdkísérletek megvalósításával foglalkozó, tudományközi alapon működő Rand Corporation rendszeresítette önmeghatározásaként" - mondja Dessewffy Tibor szociológus, aki a nemrégiben általa gründolt Demos Magyarország Alapítvánnyal épp a múlt héten kezdett think tank-telepítési akcióba a magyar politikai ugaron. Az angliai Demos partnerintézményeként is felfogható társaság működése azt is példázza, hogyan dolgozik általában egy efféle agytröszt. Dessewffy stábja azzal mutatkozott be, hogy a legkülönbözőbb piac- és társadalomkutatásokból, gazdasági elemzésekből féléves munkával átfogó jelentést szintetizált az elmúlt 15 év politikai, közgazdasági, szociális folyamatairól, beleértve honfitársaink közérzetének analízisét is.

"A gyökerek az 1831-ben Wellington hercege, a waterlooi győztes által alapított királyi honvédelmi kutatóintézetig nyúlnak vissza" - tudható meg abból a katalógusból, amelyet Nakamura Madoka, a szintén afféle megmondóemberek gyülekezeteként működő japán növekedéskutató intézet, a NIRA munkatársa állított össze a legjelentősebb agytrösztökről. Wellington újítása az volt, hogy szakított a titkos kamarillák hagyományával, és a hadászati szakemberek mellé tudósokat toborzott. Nakamura szerint a lényeg: feladataik - a hadtáptól a kiképzésig - gyakorlatiak voltak, eszköztáruk azonban akadémiai.

A társadalomjobbításra, a szociális egyenlőség ideájának megvalósítására 1884-ben létrehozott Fabiánus Társaság a mai agytrösztök egy másik alfajának az őse. A Sidney és Beatrice Webb közgazdász házaspár, valamint George Bernard Shaw írófejedelem és Herbert George Wells sci-fi-császár által gründolt társaság tevékenysége nyilvános volt, szemben a hasonló küldetésű szabadkőműves-páholyokéval. A Quintus Fabius Maximus ókori hadvezérről elnevezett, a marxi osztályharcos irányt szigorúan elvető, mégis szocialista ideológiájú agytröszt eleinte csupán a szegénység tarthatatlanságát, a kapitalizmus visszásságait felpanaszoló röpiratok, politikai pamfletek közzétételére szorítkozott - tudható meg egyebek mellett a Think tank-hagyomány című, Andrew Denham és Diana Stone politikatörténészek által jegyzett tanulmánykötetből. A múlt század elejétől aztán a fabiánusok a szakszervezetek, a brit baloldal háttértársaságát alkották - és alkotják mindmáig, hiszen a brit Munkáspárt parlamenti képviselői és agitproposai javarészt fabiánusok.

A német baloldal is igyekezett követni e példát. 1925-ben a szociáldemokraták létrehozták a Friedrich Ebert Stiftungot, az első, kifejezetten pártkeretek között működő alapítványt, amely a weimari köztársaság államelnökéről kapta a nevét. Feladatainak csak egyik, de nem elhanyagolható része kiszolgált politikusok továbbfoglalkoztatása és utódaik kinevelése. Másfajta, de mindmáig működő think tank-alfajt képvisel a rövid életű német gyarmatbirodalmi vágyak megvalósítására száz éve életre hívott hamburgi nemzetközi gazdaságkutató intézet, a Világgazdasági Archívum névre hallgató HWWA. Mondhatni, ez a kormányzati és a gombamód szaporodó EU-s háttérintézmények őspéldánya.

A Nakamura lajstromában szereplő két magyar think tanknek inkább e besorolása új, mint a tevékenysége. A Társadalomkutatási Intézet, a TÁRKI 1985 óta részben ugyanazt csinálta, mint a mai think tankek, ha nem is ezen a néven. Az 1991 óta működő, és fokozatosan a Fidesz-MPSZ szellemi fellegvárává vált Századvéget a TÁRKI-val együtt a japán lista hangsúlyozottan azért emeli ki a számos magyar intézmény közül, mivel megítélése szerint ezek állnak legközelebb a think tank definíciójához: a klasszikus tudományos kutatóműhelyektől eltérően a politika gyakran változó, aktuális igényeit elégítik ki.

VAJNA TAMÁS

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Szellem

Globális

"Olyan műhely, amely baloldali és mérsékelten jobboldali gondolkodást, liberális és konzervatív eszméket, totálisan...

„A gyerekeink most járnak iskolába – mentsük, ami menthető”

„A gyerekeink most járnak iskolába – mentsük, ami menthető”

Ki gondolta volna, hogy egy WC-papír-reklám mutat rá a gender szakos kutatások fontosságára?

Ki gondolta volna, hogy egy WC-papír-reklám mutat rá a gender szakos kutatások fontosságára?

Újabb repülőgépeket vásárol a honvédség, egyet rendszeresen Orbán használ

Újabb repülőgépeket vásárol a honvédség, egyet rendszeresen Orbán használ

A zsidózó Szávay december 31-én adja vissza mandátumát

A zsidózó Szávay december 31-én adja vissza mandátumát

Álmodik a nyomor, a szupergazdagok mindig kibújnak az adóprés alól

Álmodik a nyomor, a szupergazdagok mindig kibújnak az adóprés alól

Itthon összerakott fegyverek kerülnek a magyar katonák kezébe

Itthon összerakott fegyverek kerülnek a magyar katonák kezébe