A császármetszésnek kicsi a kockázata, gyors és alig jár szövődménnyel - állítja egyre több szülész. Hogy a szülő nők vagy az orvosok kényelmét szolgálja-e inkább, arról megoszlanak a vélemények.

Még egyetlen orvost sem marasztaltak el Magyarországon azért, mert feleslegesen császármetszést végzett, azért viszont többeket, mert nem nyúltak a szikéhez. Így foglalták össze a megkérdezett hazai nőgyógyászok, miért jár kisebb kockázattal - legalábbis számukra - a műtét, mint a hagyományos szülés. Óvatosságuk talán érthető is, hiszen az évente induló 300-350 műhibaper kétharmada szülészek, nőgyógyászok ellen folyik.

Lehetnek persze más orvosi szempontok is. A hazai közvélekedés szerint - bár ezt igazoló hozzáférhető nyilvántartás nincs - minél elfoglaltabb, keresettebb egy szülész, annál gyakrabban vág. Jóhiszemű magyarázat szerint azért, mert a legelismertebb orvosokat a legkomplikáltabbnak ígérkező terhességek gondozásával keresik fel, márpedig ezek az esetek már csak az elővigyázatosság okán is gyakrabban végződnek császárral. Kevésbé jóindulatú interpretáció szerint viszont a kiszámíthatatlanul hosszadalmas vajúdás rendre meghiúsítaná a doktorok délutáni-esti magánrendelését.

A nyomni vagy vágni dilemmáját a napokban azért kapta fel a sajtó, mert az Országos Egészségbiztosítási Pénztár megkongatta a vészharangot: legfrissebb adatai szerint idehaza már minden negyedik csecsemő a műtőben, nem pedig a szülőszobán jön a világra, és ezzel az európai élmezőnybe kvalifikáltuk magunkat. Igaz, valamennyi fejlett országban rohamosan nőtt - megnyolcszorozódott - a császármetszések aránya az elmúlt három évtizedben, de az Egészségügyi Világszervezet szakemberei szerint ez nincs rendjén: a császáros szülések kívánatos aránya 10-15 százalék lenne.

Rossz nyelvek szerint persze az egészségbiztosító valójában spórolni szeretne, hiszen komplikációmentes alapesetben egy hüvelyi szülésért 82 ezer forintot kell térítenie, míg a császárért 171 ezret. De ha nem a pénzre és még csak nem is kényelmi szempontokra gondolunk, az orvostudomány mai állása szerint jól körülhatárolható, mely esetekben nagyobb a hüvelyi szülés szövődményeinek kockázata, mint a császármetszésé. Ilyen egyebek mellett, ha szülés közben leáll a méhnyak tágulása, ha a magzat elakad a szülőcsatornában, ha szabálytalanná válik, lelassul a szívműködése és nem jut elegendő oxigénhez. Az is klasszikus veszélyhelyzetet teremt, ha vajúdás közben a köldökzsinór szorosan rátekeredik a magzatra.

Már jó előre fontolóra kell venni a baba művi világra segítését olyankor, ha az anya méreteihez képest túl nagy a magzat, vagy hármas-négyes ikrek fejlődnek az anyaméhben. Keresztben fekvő vagy lábbal a szülőcsatorna felé forduló baba esetén sem várható komplikációmentes hagyományos szülés. Az orvosi szakirodalom szerint vágni kell akkor is, ha a placenta a méh alsó részén tapadt meg, mert elzárhatja a magzat útját, és fel kell készülni a műtét lehetőségére, ha már az előző terhességnél is császármetszéssel kellett segíteni. Indok lehet a beavatkozásra az elhízás vagy az anya életkora csakúgy, mint a magzatnál felfedezett valamilyen rendellenesség.

A divatos vágás azonban nem vagy alig csökkentette az újszülöttkori agyi károsodások gyakoriságát, pedig az elhúzódó szülés miatt fellépő oxigénhiány megelőzésére is a császármetszést javallják. Az viszont valóban az új módi mellett szól, hogy az orvostudomány fejlődésével jelentősen mérséklődtek a műtéti kockázatok. A gerincbe adott érzéstelenítés feleslegessé teszi az altatást, a néhány éve idehaza is terjedőben lévő műtéti technika pedig gyorsabbá teszi magát a beavatkozást és a lábadozást is, miközben a korszerű antibiotikumok minimalizálják a fertőzés veszélyét. Ma már a vágást is kisebbre és vízszintesre szabják, 40-ről 15-20 percre csökkentve a műtét idejét. Az anyuka a negyedik napon haza is mehet.

Mégsem árt az óvatosság, hiszen mégiscsak hasi műtétről van szó. A beavatkozás helyén gyulladás keletkezhet, figyelmeztetnek az orvosok. A bélműködés lelassulása miatt bélelzáródás léphet fel, és - ugyanúgy, mint bármely más műtétnél - nagyobb a trombózis, vagyis a vérrögképződés kockázata is. A méhen ejtett metszés hege a következő terhességnél befolyásolhatja a placenta megtapadását. Bár mind több asszony is szeretne "fájdalommentesen" szülni, megspórolva a többórás vajúdással és a gátmetszéssel járó kellemetlenséget, ez annyiban csak illúzió, hogy ha nem a szülés közben jön a fájdalom, akkor utána hetekig sajog a seb.

Ahogy növekszik a művi megoldás szabad választása mellett kardoskodók száma, ugyanúgy a természetes és háborítatlan szülést kívánók tábora is gyarapszik. Ők joggal hivatkozhatnak azokra a kismamákra is, akiknél - és voltaképpen ez is kockázatnak tekinthető - pszichés zavar támad, mert személyes kudarcként élik meg, ha nem sikerül természetes úton világra hozni a gyermeküket.

Komplikációmentes terhesség végén tehát semmi ok sincs az egyes statisztikák szerint még napjainkban is akár háromszor annyi szövődménnyel járó császárra, kiváltképp nem a fájások megindulása előtt. Az idő előtt kiemelt magzatnál ugyanis légzési nehézségek léphetnek fel. Egyes teóriák szerint azért, mert a gyermek éretlen, mások viszont azzal magyarázzák a jelenséget, hogy a szülőcsatornán átpréselődő baba tüdejéből minden folyadék kiürül, így ő könnyebben tud levegőt venni, mint a méhből kiemelt magzat. Igaz, ez utóbbiaknak szebb a bőrük, kerekebb a fejük, hiszen nem kell megküzdeniük azért, hogy világra jöjjenek.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Szellem

Késenléti állapot

Erre igazán érvényes a mondás: már a régi görögök is ismerték a császármetszést, legalábbis a mitológiában az apa...

Rabszolgasors: hét évet kapott a gádorosi csicskáztató

Rabszolgasors: hét évet kapott a gádorosi csicskáztató

Ütközés a CERN-ben: nincs szükségük a Microsoftra

Ütközés a CERN-ben: nincs szükségük a Microsoftra

Megvannak a POSZT nyertesei

Megvannak a POSZT nyertesei

Egymásnak estek az autós szövetségek a tótkomlósi verseny után

Egymásnak estek az autós szövetségek a tótkomlósi verseny után

Súlyosan megsérült egy motoros Budapest VI. kerületében

Súlyosan megsérült egy motoros Budapest VI. kerületében

Két magyar bringás is dobogós a Tour de Hongrie királyszakaszán

Két magyar bringás is dobogós a Tour de Hongrie királyszakaszán