Tanítás mellett akár társadalomjavítást is ígérnek az úgynevezett színházi nevelés prófétái, legutóbb cigány fiatalok a fővárosban is bemutattak két, ilyen módszerrel készült színdarabot.

"A stricivé züllő és balhékba keveredő cigány srácot sokkal élvezetesebb játszani, mint a rendeset, aki tanul és szorgalmasan dolgozik, háza lesz és családja. Még akkor is, ha a rossz szipus lesz és hajléktalan, végül pedig megfagy egy parkban" - említette vagánykodva a HVG-nek a 17 éves Gál Tamás, a Cigánylabirintus című, a fővárosban a hét végén a Marczibányi Téri Művelődési Központban bemutatott darab rosszfiújának megformálója. Ugyanígy vélekedett nála egy évvel idősebb társa, a mintagyereket alakító Horváth György. De miféle egyén- és társadalomformáló pedagógia az - kérdezhetik sokan -, amelynek keretében roma fiatalokkal rosszfiú-szerepeket játszatnak el a színpadon?

Nem az erkölcsi útmutatás szájbarágása a célja az effajta színjátszásnak - bizonygatják a hozzáértők -, hanem hogy "sokmegoldásos" történetekkel pallérozzák a résztvevők döntési képességét (lásd Játszva tanulók című írásunkat). A darabot jegyző - színházi nevelési programokat négy éve már roma fiataloknak is kínáló fővárosi - Káva Kulturális Műhely (KKM) színész-tanárai sem kívántak állást foglalni. "Ezért fejeződik be úgy a darab, hogy az elsötétült színpadon egymás mellett álló két főszereplő többször is kezet fog és helyet cserél, mintegy jelezve, hogy mindkét út választható, ám más és más következményekkel jár" - mondja Takács Gábor, a KKM vezetője.

A színház eszközeinek ilyesfajta felhasználásával - vélik a kávások - segíteni tudják a hátrányos helyzetű cigány fiatalok eligazodását az életben. A Baranya megyei Mánfán elsősorban roma középiskolásoknak lakhatást és oktatást biztosító Collegium Martineumban tartott kurzusuk során született meg Kardos Péter és Nyári Gábor azonos című könyvéből a Cigánylabirintus, illetve a minap szintén bemutatott, Zách Klára tragédiáját elbeszélő Wyssegrad - 1330. Előbbiben a fővárosba felkerülő vidéki roma fiatal két lehetséges útját a diákok improvizációiból állították színpadra. "Ezáltal a nagybetűs életbe való kilépést tréningeztük" - magyarázta a HVG-nek a "Lajos bácsit" alakító 15 éves Óvári Károly, aki szerint a későbbiekben még bizonyára hasznát veszi, hogy eljátszották, és egyáltalán beszéltek róla, milyen is albérletet, munkát keresni. Még akkor is, ha a konfliktusokat a szórakoztatás végett humorosan tálalták: a közönség hangos derültséggel fogadta például, amikor a fővárosban szállást kereső egyik főhőst rokona, "Lajos bácsi" kidobja, mert nem mer ujjat húzni a sakálként üvöltő nejével.

A rázósabb, gyakran egzisztenciális kérdéseket feszegető témáknál sem lehet úgymond erkölcsi iránymutatást adni. Például amikor egy másik színházi nevelési műhely, a Kerekasztal Színház a német Frank Wedekind A tavasz ébredése című, egykor botrányt keltő darabját dolgozta fel középiskolásokkal. Ebben egy fiatal az iskolai teljesítménykényszer miatt lesz öngyilkos. "A darab kapcsán született szituációs játékok során végigzongoráztuk, milyen egyéb lehetőségek vannak az öngyilkosságon kívül" - eleveníti fel a feldolgozás módszertanát Kaposi László, a Kerekasztal Színház vezetője. Az átélhetőség kedvéért a szereplők egy része az öngyilkosjelölt belső hangjait jelenítette meg, azaz hol lebeszélték, hol rábeszélték az illetőt a tett elkövetésére. Kaposi szerint a figurákkal való azonosulás, a válsághelyzetek gyakorlása mind a tanulás egy formája, és hatásosabb az erkölcsi prédikációnál. A színházi nevelés kritikusainak pedig - akik szerint az ilyen jellegű feladatok meghozzák a fiatalok kedvét olyasmihez is, ami egyébként eszükbe sem jutna - azt üzeni, hogy "a gyerekek a fikció biztonságában lazábban merik kipróbálni, hogyan is viselkednének nehéz helyzetben".

A színházi nevelés hatása a társadalmi problémák, így a roma integráció kapcsán is felmerül. "A romák minduntalan a gádzsók elvárásaival találják szemben magukat. A kávásokkal való egyenrangú játék során nem kellett így érezniük, és maguknak és környezetüknek megmutathatták, ők mit hoznak ki a tipikus beskatulyázásokból" - mutat rá Deme János, a Cigánylabirintus készítését (és dél-magyarországi romatelepeken való turnéját) végigkísérő szociológus. A színházi nevelés társadalmi hasznosságát nehéz objektíven (fel)mérni, Magyarországon eddig csupán két hatásvizsgálat készült. Az egyik William Golding angol író A legyek ura című, egy repülőszerencsétlenség folytán egy csendes-óceáni szigetre kerülő gyerekek túléléséről szóló regényéből készült tavalyi programot elemzett. Készítője, Szitó Imre pszichológus úgy találta, a Kerekasztal Színház programja bűnmegelőzésre is alkalmas lehet, mivel - többek között - segíti az agresszió kezelését és az empátia fejlesztését. A másik hatásvizsgálat a KKM József és testvérei című, a bibliai történeten alapuló, az irigység és a testvériség gondolatát boncolgató darabja kapcsán négyszáz gyereket vett górcső alá három évvel ezelőtt. A vizsgálódó pszichológusok, Cziboly Ádám és Németh Vilmos mindenesetre úgy találták, hogy már egy rövid, alig háromórás feldolgozás is a demokráciához való viszony - azaz a konszenzuskeresés, a tolerancia, a megszólalási kedvre való hajlam - "kismértékű javulását" eredményezte.

A társadalommegváltás helyett leggyakrabban mégis inkább a résztvevők körében következhetnek be a közösséget formáló változások. Mint azt Kaposi László a HVG-nek elmesélte, az említett Wedekind-darab feldolgozása során például egy 16 éves fiú társai előtt először merte bevallani, hogy a főhőshöz hasonlóan neki is van már gyereke.

SINDELYES DÓRA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Szellem

Játszva tanulók

A színházi nevelés nevű pedagógiai módszer Angliában született, az első ilyen színházi társulat Coventry város...

784-szer csaptak be a villámok a napokban az Aegon ügyfeleihez

784-szer csaptak be a villámok a napokban az Aegon ügyfeleihez

Nem zavarják a kormányt az UNESCO kritikái, folytatják az építkezéseket

Nem zavarják a kormányt az UNESCO kritikái, folytatják az építkezéseket

Fájdaloműzés gyógyszer nélkül?

Fájdaloműzés gyógyszer nélkül?

Online is be lehet majd iratkozni az iskolába

Online is be lehet majd iratkozni az iskolába

Azzal fenyegetőzött egy 63 éves férfi, hogy épületeket fog felrobbantani

Azzal fenyegetőzött egy 63 éves férfi, hogy épületeket fog felrobbantani

Ezért a jelenetért simán ment a kamera képe alapján a bírság az autósnak

Ezért a jelenetért simán ment a kamera képe alapján a bírság az autósnak