Korábbi becslések szerint akár a kétezer darabot is elérhette a 15.

Korábbi becslések szerint akár a kétezer darabot is elérhette a 15. század legszebb köteteivel megtöltött mátyási könyvtár, de még ha ennél - mint azt manapság feltételezik - kisebb volt is az állománya, akkor is egyenrangú lehetett korának legnagyobb itáliai fejedelmi bibliotékáival. Szakértők szerint a gyűjtőszenvedély okát Mátyás legitimációs törekvéseiben kell keresni, amivel kompenzálni igyekezett származásának hiányosságait, trónra kerülésének körülményeit vagy törvénytelen fia megkoronázására irányuló kísérleteit.

Mások - így például Fitz József nyomdászattörténész A magyar könyv története 1711-ig című munkájában - arra hívják fel a figyelmet, hogy Mátyás (kortársaihoz hasonlóan) nem egy esetben idegen tollakkal is ékeskedett. Több Corvin-kódexben például a király átvilágított címere alatt tanítómestere, a később kegyvesztetté lett Vitéz János esztergomi érsek címere rejtőzik. Becslések szerint akár több száz kötet is származhatott Vitéz és a humanista költő, Janus Pannonius gyűjteményéből.

Bár pontosan nem tudjuk, Mátyás uralkodása kezdetén milyen állománya lehetett a könyvtárnak, az csak az 1480-as években - tehát jóval a Vitéz-féle összeesküvés leleplezését követően - kibontakozó beszerzési stratégia nyomán tett szert igazi hírnevére. Ez már Mátyás és Aragóniai Beatrix házasságkötése után történt, márpedig Heltai Gáspár Krónikája szerint az "olasz menyetske megváltoztattya az hatalmas királyt". Valóban, egymásnak adták a kilincset Budán a talján fehérnéppel együtt érkezett, a könyvgyűjtésben járatos humanisták, és lassan összeállt az Európa-szerte elismert bibliotéka. Amit felgyorsított, hogy a király másolóhelyet létesített Budán, ahol 30 könyvmásoló és -festő, valamint egy könyvkötő dolgozott neki - egy szakember átlagosan 5 hónap alatt készített el egy-egy díszesebb példányt. De az 1480-as évek második felében Firenzében és Bécsben is tucatnyian másoltak könyveket Mátyás számára, halálakor csak Firenzében 150 általa rendelt kódexen dolgoztak a mesterek.

Nehezen rekonstruálható, milyen művekből állhatott az egykori könyvtár. A teljes állomány nagyjából negyedének ismerete alapján úgy tűnik, görög könyvekben olyannyira gazdag volt a bibliotéka, hogy a dúsgazdag firenzei Mediciek is ezt akarták utánozni. A fennmaradt 216 kötet közel 25 százaléka ókori bestsellerszerzők, így például Horatius és Vergilius műveit tartalmazza. A keresztény egyházatyák írásai is több tucat kódexet töltenek meg, és szép számmal akadtak kortárs művek is. Ez utóbbiak közé tartozott például Mátyás udvari asztronómusának, Johannes Regiomontanusnak az állócsillagok látszólagos mozgásáról szóló értekezése, Johannes Bessarion bíborosnak a keleti és a nyugati egyház egyesüléséről szóló munkája vagy a Dekameronról elhíresült (egy évszázaddal korábban élt) Giovanni Boccaccio egy, a történelem szerencsétlen férfiúit számba vevő műve. És ott volt a király itáliai származású krónikásának, Antonio Bonfininek Symposion című írása is, amelyben Mátyás, Beatrix és a jelen lévő főpapok, humanisták - egy fiktív beszélgetés keretében - a szüzességről és a házasélet tisztaságáról társalognak.

A legérdekesebbek azok a művek, amelyekből a corvinapéldányon kívül nem maradt fenn másolat. A történettudomány például e gyűjteménynek köszönheti, hogy Polübiosz ókori görög történetíró negyven könyvből álló, ám nagyrészt eltűnt világtörténetéből az első öt kötetet ma is lehet olvasni (latin fordításban). Ugyanennek a kódexnek egyébként az irodalomtudomány is hálás lehet, mégpedig a szintén görög Héliodórosz Aithiopika (Sorsüldözött szerelmesek) című regénye miatt. A ma a müncheni Bajor Állami Könyvtárban őrzött alkotás nemcsak a legterjedelmesebb a ránk maradt görög szerelmi regények közül, hanem szakértők szerint egyike a legsikerültebbeknek is.

Kakukktojás volt viszont - az egyes feltételezések szerint ugyancsak a könyvtárhoz tartozó - Thuróczi János Magyarország történetét 1487-ig feldolgozó munkájának augsburgi kiadása, hiszen a díszkötet azon kevés corvinák közé tartozik, amelyeket nem kézzel másoltak. A humanista király ugyanis annak ellenére nem nyomtatott könyvekkel töltötte meg könyvtárát, hogy 1473-ban - alig két évtizeddel a Gutenberg-Biblia után - már megjelent Hess András budai nyomdájának első terméke, a Chronica Hungarorum, de külföldi nyomdák termékeit is forgalmazták Magyarországon. Szakértők ezt azzal magyarázzák, hogy Mátyás nem tömegtermékeket, hanem luxuscikkeket kívánt gyűjteni.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Szellem

Kemény kötések

Az UNESCO világemlékezet-listájára nemrég felkerültek a corvinák. Kevesen tudják, hogy e szétszóródott gyűjtemény negyede milyen - sok esetben vargabetűkkel tarkított - politikai manőverezések nyomán került vissza Magyarországra.

Kézilabda-vb: így akár még ötödik is lehet a válogatott

Kézilabda-vb: így akár még ötödik is lehet a válogatott

Az új Mortal Kombat egyik hőse csalásszerű képességgel rendelkezik – videók

Az új Mortal Kombat egyik hőse csalásszerű képességgel rendelkezik – videók

Engedély nélküli követelésvásárlásért büntetett egy céget tízmillió forintra az MNB

Engedély nélküli követelésvásárlásért büntetett egy céget tízmillió forintra az MNB

Kormos Anett Andy Vajna haláláról: Elhunyton viccelődni „állati nagy parasztság”

Kormos Anett Andy Vajna haláláról: Elhunyton viccelődni „állati nagy parasztság”

A Google 11 milliárd forintért vásárol titokzatos technológiát, aminek a csuklónk örülhet

A Google 11 milliárd forintért vásárol titokzatos technológiát, aminek a csuklónk örülhet

Másképp fog a klímaváltozásra gondolni, ha felkeresi ezt az oldalt

Másképp fog a klímaváltozásra gondolni, ha felkeresi ezt az oldalt