A párkapcsolati erőszak változatos kínjait ma már ugyanannyi férfi szenvedi el, mint nő - állítja egy frissen megjelent magyar szakkönyv. A brutális férfi-védtelen nő párosítás ezek szerint csak egy az olykor valóban véres drámává fajuló játszmák szereposztásai közül.

A munkában megfáradt férj békésen sörözgetne a tévé előtt, ha a felesége nem szekírozná folyton, aminek a ház ura csak egy jól irányzott nyaklevessel tud véget vetni. A fizetését eltivornyázó férfi berúgott állapotban rendszeresen agyba-főbe veri a kosztpénzért aggódó asszonyát. Két - a jogvédők szerint tipikus - példa az együtt élő emberek közötti erőszakcselekményekre. "Tagadhatatlanul létezik az agresszív férfi és nem agresszív nő felállás, de ez a modell korántsem kizárólagos" - állítja Ranschburg Jenő pszichológus, egyetemi tanár, aki a napokban megjelent, A meghitt erőszak című kötetében saját bevallása szerint egy manapság sokat sulykolt társadalmi mítoszt igyekezett eloszlatni. Szerinte ugyanis nem igaz, hogy a házastársi erőszak kizárólag maszkulin problémamegoldási módszer; nem biológiai törvényszerűség, hogy csak a férj (élettárs) kínozhatja a feleségét (párját). Mint mondja, az ő praxisában is egyre több a kék-zöld foltjait eddig sportsérülésnek, karmolás- és harapásnyomait szexuális játszadozás következményének mondó férfi, aki csak hosszas vívódás után vallja be: felesége (vagy élettársa) hagyta helyben.

Az újdonság ebben az, hogy az Emberi játszmák című szakmai bestsellert jegyző amerikai Eric Berne által az 1960-as évek közepén lefektetett játszmateóriát - amely szerint a konfliktusok bizonyos, igen gyakori típusában a felek rendre ugyanazokat a személyiségüknek megfelelő szerepkliséket játsszák el - Ranschburg most a lelki és testi erőszak cselekedeteinek új dimenzióba helyezésével egészítette ki. Mondván, a párok között a kóros féltékenykedéstől a lelki terroron és a káromkodó-üvöltöző verbális agresszión át egészen a "befejezett emberölésig" terjedő repertoárt ugyanúgy eljátszhatja nő is, férfi is. Új lélektani látlelete szerint a társadalmi szerepek megváltozásával, a női emancipációval az emberek otthoni erőszakjátszmái is átalakultak: a nők ma már közel sem ódzkodnak annyira a nyílt fizikai (vagy burkolt lelki) agresszió elkövetésétől, mint korábban. Akár életre szóló sebeket is ejtve.

A Münchhausen-szindróma néven emlegetett büntető szándékú pusztítás is vezethet ilyen eredményre. "Amikor egy férfi a szeretőjéhez költözött, a felesége bejelentette: rákos beteg. A bűnbánó férj visszaköltözött, és éjjel-nappal ápolta az egy hónap alatt csontsovánnyá fogyott nejét. Az elodázhatatlan orvosi vizsgálatok során aztán kiderült, hogy az asszony makkegészséges, tünetei lelki eredetűek" - említ egy megdöbbentő esetet Ranschburg. Ennél is súlyosabb, harmadik félen kiélt, a család egészét megkínzó agresszióként emlegetik annak az amerikai kisfiúnak a történetét, akit már hosszú ideje kezeltek krónikus vese- és májelégtelenséggel, amikor az apa kiderítette a szörnyű igazságot. A gyermeket, rendszeres injekciókkal, saját anyja betegítette meg: mint kiderült, féltékeny volt, s így próbált a férjében figyelmet és bűntudatot ébreszteni. A fián keresztül állt bosszút a párján.

Ez persze már túl van a klasszikus szerepjátékok szintjén, ezt a pszichológiában - súlyos - narcisztikus személyiségzavarnak nevezik. Szakértők szerint az ilyen emberek, a lélekfejlődés korai "önszerető" szakaszában megrekedve, mindenhol feléjük irányuló támadást gyanítanak, csalást és hűtlenséget vélnek felfedezni, paranoiásan féltékenyek. A legkisebb kritikát is megalázásként élik meg és dühkitöréssel reagálnak rá, amely a fenti formákban éppúgy megnyilvánulhat, mint fizikai erőszakoskodásban.

A családon belüli konfliktusokat ráadásul tovább bonyolítja, hogy "a korábban is szokásos, akár a tettlegességig fajuló dominanciaharcokon túl ma már a társadalmi pozíciókért folytatott, a nőket és férfiakat egyaránt érintő küzdelem nemegyszer otthon is folytatódik" - állítja Ranschburg. Részben azért, mert a nők elsajátították a férfias - vagyis nyílt agresszióra építő - hadviselést.

A klasszikus női agresszió persze továbbra is inkább az intrika, a zsarolás vagy épp az említett figyelemfelkeltő szándékú rombolás. Az új erőviszonyokat mutatja ugyanakkor, hogy friss amerikai kutatási eredmények szerint az egyetemista lányok közel egyharmada megütötte már férfi partnerét, míg a középkorú népesség körében ez az arány alig 5 százalék körüli. (Az európai és észak-amerikai hivatalos adatok szerint a nyugati világban minden háromszázadik nőt vagy férfit verte már a párja, Magyarországon évi 3 ezerre tehető az ilyen ügyben történő rendőri beavatkozások száma.)

A nőket ért sérelmeket számon tartó statisztikák alapján Ranschburg látlelete marginális jelentőségűnek tűnhet, mivel e számok szerint az ütések 95 százalékát a nők kapják. A pszichológus szerint azonban a hivatalos adatok torzítanak. Szakmai közhely ugyanis, hogy a párkapcsolati terror szinte csak abban az esetben jut nyilvánosságra, amikor a szenvedő fél külső segítséget kér, márpedig ilyesmit a gyakorlatban szinte kizárólag a gyengébbik nem képviselői tesznek. "A női segítségkérésnek evolúciós okai vannak, a gyermekeket szülő-nevelő asszonyok túlélési stratégiáinak egyikéről van szó. A gyengébbik nemet a nőtársakkal kialakított kapcsolati háló, az együttműködés védte, és nem a kőbalta" - vezet vissza a gyökerekig Anne Campbell brit pszichológus A női tudat című, négy éve megjelent kötetében. De szerinte azért is kerülték a nők - legalábbis eddig - a nyílt erőszakot, mert az túl sok kockázattal járt: a fizikai sérülés a gyermekszülésben és -nevelésben gátolhatta volna őket.

Ennél meglepőbb, hogy az erősebb nem képviselői sem eredendően agresszívak. A Ranschburg által citált legújabb kutatások szerint az átlagférfi a korábbi vélekedésekkel szemben alapvetően szelíd lény, különösen, ha nővel akad dolga. Több klasszikus agressziókutatás újabb szempontok alapján történt elemzése során ugyanis kiderült, hogy a férfiak zöme - a személyiségzavarral küszködőket leszámítva - tartózkodik attól, hogy fájdalmat okozzon egy nőnek. A jellemzően 30-40 éve végzett vizsgálatok során fel sem tűnt, hogy amikor a résztvevőknek büntetniük kell egymást, hogyan viszonyulnak a saját vagy az ellenkező nemű partnerhez. Most kiderült, hogy a nőkkel a férfiak és a nők is jóval kíméletesebben bánnak.

VAJNA TAMÁS

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
EP-képviselő lenne Demeter Márta, akit csak harmadjára engedtek be az LMP-be

EP-képviselő lenne Demeter Márta, akit csak harmadjára engedtek be az LMP-be

GKI: Az ország fejletlenebb részein élők váltanak szívesebben munkahelyet

GKI: Az ország fejletlenebb részein élők váltanak szívesebben munkahelyet

Börtönbe kell mennie az egyiptomi műsorvezetőnek, mert interjút készített egy meleg férfival

Börtönbe kell mennie az egyiptomi műsorvezetőnek, mert interjút készített egy meleg férfival

Színes apróság: itt az új Renault Twingo

Színes apróság: itt az új Renault Twingo

Megmérték, pontosan mennyire csinál jó képeket (és videókat) a Huawei Mate 20 Pro

Megmérték, pontosan mennyire csinál jó képeket (és videókat) a Huawei Mate 20 Pro

Edisonról neveztek el egy teret a XIII. kerületben

Edisonról neveztek el egy teret a XIII. kerületben