Csaknem minden második budapesti háztartásban élnek állatok - derült ki egy minapi felmérésből. Ennek ismeretében még inkább meglepő, hogy a háziállatok lakásba szoktatásának története, tartása mennyire kevéssé kutatott.

Tengerimalacbőrbe és háziállata gondolatvilágába bújhatott az a gazdi, aki Cuki nevű kedvencének külön internetes naplót nyitott. Weblapján a szóban forgó emlős irigylésre méltó hétköznapjait a következőképp ecseteli: "Szabadidőm minden percét az alvásnak szentelem. Bár ha jobban belegondolok, egész nap ráérek ezzel foglalatoskodni. Időnként meg kell szakítanom a szunyókálást, mert a korgó gyomrom miatt nem tudok nyugodtan aludni. Kedvenc eledelem a karalábélevél." Hasonló "önismertetők" az iWiW nevű társasági weboldalon is találhatóak, Cicc Csipogi Fanni cirmos pedig már számtalan ismerőst jelölt be.

A budapestiek 42 százaléka otthonát valamilyen háziállattal osztja meg, leggyakrabban kutyával, macskával (a rangsorban ez után a halak, majd a díszmadarak következnek). Erre az eredményre jutott a Capital Research közvélemény- és piackutató intézet a napokban nyilvánosságra hozott jelentésében. A világviszonylatban is igen magas arány azért meglepő, mivel Magyarországon az e hobbiban csúcstartó Egyesült Államoknál, illetve Angliánál és Németországnál jóval később, csak a 20. század derekán tört ki a kisállatláz.

Meglepően keveset tudni a világon szinte mindenhol jelen lévő négy- vagy kétlábú családtagok háziasításának történetéről. Az ember lakóhelye körül persze szinte a kezdetektől éltek olyan állatok, amelyeknek húsát nem ették meg, ám azoknak meg kellett dolgozniuk az ellátásért: a kutyák őrizték a házat, vagy terelték a nyájat, a macskák rendszerint egér- vagy patkánymentesítést végeztek. Kivételesen előfordult - persze csak a tehetős előkelőségeknél -, hogy olyan liblinget neveltek, amelynek nem volt semmi haszna. Egyes ókori kínai császárok például díszhalmániásak voltak, de számos festmény tanúsítja, hogy az európai gazdagok is szívesen tartottak különleges ölebeket. "A 18. század előtt azonban még nem alakult ki a mai értelemben vett lelki kapcsolat gazda és állata között" - állítja Topál József, az ELTE etológia tanszékének munkatársa.

A felvilágosodás korában viszont már nem csak a jómód szimbólumait vagy fáradhatatlan segítőket láttak egyes állatokban. A korszak meghatározó filozófusa, a kis testű mopsz ebfajta tulajdonosaként ismert Voltaire odáig ment, hogy azt állította: "Az ember legjobb barátja a kutya." Skót kortársa, a költő Robert Burns még erre is rálicitált: "a kutya keresztényibb az embernél". Mindazonáltal a hobbiállatok többnyire a státusszimbólum szerepét töltötték be. Feltételezések szerint birtoklásuk a viktoriánus kori Angliában válhatott általánossá, amikor az életszínvonal emelkedése mind több középosztálybelinek tette lehetővé, hogy egy-egy újabb éhes szájat etessen. "A városiasodás folyamán a beköltözők nehezen élték meg a természettől való elszakadást. A családdal élő állat egyebek között ezt a hiányt volt hivatott pótolni, ezért szakították ki őket természetes közegükből" - szolgál kézenfekvő magyarázattal Topál József.

De lehetett egyéb oka is a házi kedvencek elszaporodásának. "A gondoskodási ösztön kiélése, például. Közhely, mégis van alapja: az állat látványa, bundájának puhasága, rajongása, és ennek kifejezése, például a macska dorombolása, amint azt néhány évtizede már kutatásokból is tudjuk, nyugtatják az embert és erősítik immunrendszerét" - sorolja a hobbiállattartók sokszor nem is teljesen tudatos motivációit Bálint András, a haziallat.hu internetes magazin főszerkesztője. Szerinte a kisállatok nemcsak pótolhatják az emberi társaságot, hanem segítségükkel még új embertársakra is szert lehet tenni: például a hajnali kutyasétáltatás során, de egyre gyakoribb, hogy az állattulajok klubokat, egyesületeket alakítanak - mint néhány éve a hazai "görényesek".

A családtagválasztást nemegyszer divatok befolyásolták. Az európai halőrület nyitányát díszhaltörténészek a londoni állatkert óriás akváriumának 1853-as felavatásától datálják, minek nyomán azonnal házi üvegmedencékért szaladtak a látogatók. Máskor az irodalom csinált kedvet. A skót Eric Knight Lassie hazatér című, 1940-ben megjelent édes-bús sikerkönyve például a skótjuhász-tenyésztők forgalmát jelentősen fellendítette.

A lakásban tartott kedvencek elterjedését számos más feltétel is befolyásolta. Az egzotikus tájakról származókat, és éppen ezért sokáig luxusszámba menőket mindenekelőtt az északi féltekére kellett utaztatni. Bár állítólag már a középkori Vatikánban is felbukkant egy olyan - az egyik pápának ajándékozott - papagáj, amely a Miatyánkot szajkózta, a ma is kedvelt hullámos papagájok első csapatai csak Ausztrália 17. századi felfedezése után, holland hajósok segítségével érkeztek Európába. A 20. században pedig Dél-Amerikából indultak hódító útjukra a tengerimalacok.

A sokezernyi szóba jöhető állatfajból természetesen "csak azokból válhatott otthoni kedvenc, amely alkalmazkodni tudott az emberi életformához. Elengedhetetlen például, hogy az állat ne csak nagy csapatban, hanem akár állattárstalanul is képes legyen élni, fogságban szaporodjon, és könnyen beszerezhető táplálékot fogyasszon" - említ néhány feltételt az etológus. A kínai hörcsög "háziasítása" azért nem sikerült, mert az fogságban hallani sem akart a szexről, nem úgy, mint az azóta is tenyésztett szíriai aranyhörcsög - állítja Chris Henwood amerikai rágcsálószakíró nyolc évvel ezelőtti tanulmányában. De valószínű, hogy a manapság néhány elszánt városlakó által tartott mosómedvéből sem lesz gyakori háziállat. "Nemcsak szétkapja a lakást, de rivalizál is a család férfi tagjaival" - panaszolta el egy magyar gazda önnön kálváriáját az egyik internetes fórumon.

"Sokszor az állattartók úgy viszonyulnak a különleges élőlényekhez, mintha bélyeget gyűjtenének. Pedig az állattartás interakció: minden faj más igényekkel lép fel, és más kívánalmaknak tud eleget tenni" - figyelmeztet Bálint András. A gyakorlott macskatartó például tudja, hogy kedvence hamar ideges lenne az intenzív gyömöszöléstől, simogatástól. Az egyes kutyafajtákról pedig jó előre tudni, milyen tulajdonságokat hoznak a családba, hiszen meghatározott funkcióra - terelés, vadászat - lettek kitenyésztve. Nem mindig kívánatosak például a lakásban az őrzésre-védésre kitenyésztett fajták (például kaukázusi juhász), amelyek olykor barátságtalanul bánnak a vendégekkel, vagy a legkisebb zajra is hangos ugatásba kezdő terelőebek, például a pulik. Ugyanakkor "az utóbbi két évtizedben mind gyakrabban lakásba kényszerített kutyáknál ez az életmód visszahat a viselkedésükre, néhány őrző-védő fajta egyedei például egyre inkább alkalmazkodnak a családi életmódhoz" - mondja Topál József, aki a Kutyával az Emberért Alapítvány vezetőjeként éppen a négylábúaknak a hobbilét okozta viselkedési változásait kutatja.

Ennél is meglepőbb azonban, hogy ahhoz képest, milyen sokan tartanak otthonukban kisállatot, mennyire nem foglalkozik velük és gazdáikkal szinte egyik tudományterület sem. Aki mégis, az is csak a díszállattartók számának növelésén fáradozik: a napokban adta hírül a sajtó, hogy amerikai kutatók kitenyésztették az úgynevezett hipoallergén macskát, így ezentúl azok is élvezhetik majd a doromboltatás édes gyönyörét, akik egyébként allergiásak a szőrre.

SINDELYES DÓRA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Szellem

Emberszabás

Alkalmi öltözetek, atléták, hosszú és rövid ujjú pamutingek, ruhák, sportpólók, esőkabátok - ilyesmik szerepelnek egy...

A BKV szerint nem hibázott a sofőr, akinek busza nyitott szerelőnyílással közlekedett

A BKV szerint nem hibázott a sofőr, akinek busza nyitott szerelőnyílással közlekedett

A NASA kiszúrt valami furcsa változást a Jupiter mágneses mezejében

A NASA kiszúrt valami furcsa változást a Jupiter mágneses mezejében

327 forintba is került ma egy euró

327 forintba is került ma egy euró

Hiába ígérték, nem kapjuk meg júliustól öt másodpercen belül a banki utalást?

Hiába ígérték, nem kapjuk meg júliustól öt másodpercen belül a banki utalást?

Keményen megbüntetik Budvában a fürdőruhában grasszálókat

Keményen megbüntetik Budvában a fürdőruhában grasszálókat

Versenyruhájában temetik el Niki Laudát

Versenyruhájában temetik el Niki Laudát