A hírekkel ellentétben korántsem élt a világtól teljesen elzárkózva Izlandon a múlt héten elhunyt sakkzseni, Bobby Fischer, tudta meg a HVG, igaz, a pályafutását is befolyásoló hóbortjaitól ott sem tudott szabadulni.

Abban reménykedett, hogy ha új elnöke lesz az USA-nak, egyszer még hazatérhet - informálta a HVG-t Einar S. Einarsson sakkmenedzser, a Bobby Fischert támogató izlandi baráti társaság elnöke az egy hete elhunyt amerikai sakkozó életének utolsó három évéről. "Fischer leült néha egy-egy partira a hetvenes éveiben járó Fridrik Olafsson nagymesterrel, aki gyakran meglátogatta, de érdeklődött a sakkvilág eseményei iránt is. Ezeket mi, a baráti társaság tagjai szállítottuk neki. Nézte a tévét is, utazgatott az országban, volt, hogy én kísértem. Háromhavonta meglátogatta Myoko Watai többszörös japán sakkbajnoknő, a Tokió és Rejkjavík között ingázó jegyese. Vele indult hosszabb sétákra, de gyakran látták uszodában vagy könyvesboltban is, ahol főként az első és a második világháborúról szóló műveket keresett" - mesél a sakkozás 11. világbajnokának szürke rejkjavíki hétköznapjairól Einarsson, aki azt állítja, "végig megmaradt a barátságunk, miközben Bobby új ismerősei közül egyesekkel látványosan szakított. Mintha két énje lett volna."

Hálás lehetett az izlandiaknak, akik hoszszú amerikai börtönévektől mentették meg. Fischer 1992-ben ugyanis - fütyülve a milosevicsi Jugoszlávia elleni amerikai bojkottra - Sveti Stefanon újra asztalhoz ült egykor éppen Rejkjavíkban felülmúlt riválisával, Borisz Szpasszkijjal, és újra legyőzte. A győzelemmel keresett ugyan több mint 3 millió dollárt, ám a továbbiakban bujdosnia kellett az amerikai hatóságok elől. A védekezésbe kényszerített sakkozó ekkor felbukkant Japánban, majd az 1990-es évek derekán néhány évig Magyarországon élt, de látták Angliában, a Fülöp-szigeteken és Brazíliában is. Végül 2004 nyarán a tokiói reptéren tartóztatták le, zsebében lejárt amerikai útlevéllel, ám a mattal felérő kiadatás elől az utolsó pillanatban Izlandon lelt baráti segítségre, ahol nem felejtették el az egykori világbajnoki címét jelentő 1972-es, a kis szigetországra nemzetközi figyelmet irányító győzelmét Szpasszkij ellen, s kivételes gyorsasággal állampolgárságot adtak neki. Igaz, David Oddsson külügyminiszter akkoriban nem túl hízelgően oda nyilatkozott, hogy "annyi különc, hóbortos ember él a szigetországban, hogy eggyel több vagy kevesebb már igazán nem számít".

A különc kifejezés végső soron stimmelt is, hiszen Fischer köztudottan paranoiában és idioszinkráziában (beteges ellenszenvben) szenvedett, ugyanakkor irtózott a gyógyszerektől és minden orvosi kezeléstől. "Pesten is ki akarták vizsgáltatni komoly urológiai panaszait, de ő mereven elzárkózott" - meséli a HVG-nek a sakkzsenivel az izlandi évek alatt is folyamatos kapcsolatban álló Benkő Pál amerikai-magyar nagymester. Nem mellesleg Fischer "harcban állt" a világgal, de legfőképp Amerikával és a zsidókkal. Vad antiszemitizmusa zsidó származása miatt különösen paradox jelenség volt. Származása kapcsán egyébként csak az utóbbi időben vált bizonyítottá az a legenda - amelyet az amerikai titkosszolgálatok erősítettek meg -, miszerint vér szerinti apja nem a születési anyakönyvi kivonatba bejegyzett német fizikus, Hans Gerhardt Fischer, hanem az 1952-ben Washingtonban elhunyt Paul F. Nemenyi, vagyis Neményi Pál magyar fizikaprofesszor volt.

Az eszerint félmagyar sakkgéniusz pályafutása sem szűkölködött ellentmondásokban, botrányokban. Az 1960-as években 15 évesen lett a világ legfiatalabb nagymestere, ám a futószalagon szállított tornagyőzelmekkel egy időben nem kevés visszhangot váltottak ki a versenyrendezőkkel folytatott harcai a nagyobb pénzdíjakért, a jobb világításért vagy légkondicionálásért. De különc maradt a tekintetben is, hogy gyakran késett el a versenyekről, nehezen tűrte a sajtó munkatársait, és ellenfelei rokonszenvét sem nyerte el, mert mint többször említette: "kifejezetten élveztem a partik közbeni vergődésüket".

Fischer egyébként 1970-ben - mivel nem vett részt az amerikai bajnokságon - csak Benkő Pál önzetlenségének köszönhette, hogy indulhatott a világbajnoki címhez vezető Palma de Mallorca-i zónaközi döntőben. A vele jóban lévő Benkő ("mintha az apja lettem volna") lemondott javára saját indulási jogáról, Fischer pedig zseniális győzelemmel hálálta meg a gesztust. Ezt követően aztán lesöpörte az asztalról a sakkvilág krémjét, és az említett vb-címmérkőzésig jutott Borisz Szpasszkijjal, akit 12,5:8,5-re vert. Az évszázad - és a hidegháború - sakkmeccseként emlegetett páros meccs majdnem meghiúsult Fischer követelései miatt, ám Henry Kissinger nemzetbiztonsági főtanácsadó telefonjaira - "a világ legrosszabb sakkozója hívja a világ legjobb sakkjátékosát" - csak asztalhoz ült, és elsőként megtörte a szovjet sakkhegemóniát.

A csúcsra érkezett, multimilliomossá lett sakkozó aztán hamarosan összeveszett a címvédés körülményeiről a Nemzetközi Sakkszövetséggel (FIDE), így 1975-ben már nem jött létre az álommeccs Anatolij Karpov ellen, minek következményeként megfosztották világbajnoki címétől. A sértődött Fischer az ominózus 1992-es visszavágóig nem is ült asztalhoz. Az utóbbi hónapokban Benkő Polgár Judittal képzelt el egy páros meccset, ám "az amerikai kevesellte a másfél millió dolláros díjalapot" - mondta a HVG-nek a nagymester. Fischer egyébként megpróbálta megújítani a sakkjátékot, mint mondta, a komputer megöli a sakkot, a Karpov-Kaszparov-meccseket is előre "levajazott" találkozóknak nevezte. Az általa kitalált random sakkban a bábukat nem az ismert szabályok szerint állítják fel a táblára, hanem véletlenszerűen. Ez az új típus azonban nem tudott tért hódítani. Amúgy a különleges személyiségű mester halálát máris misztikum lengi körül, hiszen épp 64 évet élt, pont annyit, ahány mező van a sakktáblán.

LINDNER ANDRÁS

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Lekapcsolták a 30 méteres buheraszerelvényt - videó

Lekapcsolták a 30 méteres buheraszerelvényt - videó

Örülhetnek a nyugdíjra gyűjtők, a tavalyi ínséges év után jobban teljesítettek a pénztárak

Örülhetnek a nyugdíjra gyűjtők, a tavalyi ínséges év után jobban teljesítettek a pénztárak

Négy nagy erőcsoport alakulhat az Európai Parlamentben

Négy nagy erőcsoport alakulhat az Európai Parlamentben

Frissítette a Google a videotelefonálós alkalmazását, könnyebb lesz a barátokkal csevegni

Frissítette a Google a videotelefonálós alkalmazását, könnyebb lesz a barátokkal csevegni

Theresa May könnyek között jelentette be lemondását

Theresa May könnyek között jelentette be lemondását

David Lynch rémálmokat inspirált

David Lynch rémálmokat inspirált