A gyermek felfedezése - Montessori 1926-ban megjelent alapművének a címét adta Faragó László neveléselméleti kutató...

A gyermek felfedezése - Montessori 1926-ban megjelent alapművének a címét adta Faragó László neveléselméleti kutató 1945 májusában indult, a reformpedagógiát népszerűsítő rádiósorozatának. Ez is jelzése volt annak, hogy a reformpedagógusok abban reménykedtek: a Montessori-módszer végre kiteljesedhet Magyarországon. "A modern nevelői gondolatok hirdetője és alkalmazója (...) nem is lehet más, mint az elnyomottak szabadságáért küzdő haladó szellemű, demokratikus ember" - jellemezte ugyanő négy évvel későbbi könyvében is a pedagógusnőt. A kor neves tudósa azonban hiába próbálta az új rendszer kereteibe átmenteni a metódust: az 1920-as évek óta működő mintegy húsz Montessori-intézményt és az 1932-ben alakult Montessori-egyesületet hatalmi szóval bezárták, a módszer hazai apostolát, Bélavári-Burchard Erzsébetet - akinél a két világháború között kétszer is vendégeskedett Montessori - ellehetetlenítették.

Az 1949-es betiltás oka aligha lehetett más, mint hogy a Szovjetunióban már az 1930-as években száműzték az individualitást középpontba helyező Montessori-pedagógiát. "Rendszere reakciós, metafizikai lélektanon nyugszik... A gyermek különálló képességeit egymástól elszigetelve fejleszti" - olvasható a két évtizeddel korábbi szovjet álláspont a magyarul 1950-ben megjelent, Szervezett foglalkozások az óvodában című kézikönyvben. A megsemmisítő értékelés ismeretében még meglepőbb, hogy "a könyvben ajánlott eszközök közül mintegy tizenkettő minden változtatás nélkül átvett Montessori-eszköz, de a szerző saját kidolgozású didaktikai eszközként mutatja be például a gyöngykészletet vagy a kockatornyot" - írta Kurucz Rózsa a Montessori-recepcióval foglalkozó tavalyi tanulmányában. A hazai óvodai nevelésbe a Montessori-metódus több más eleme is integrálódott: "a gyermekekre méretezett bútorokat még Montessori kedveltette meg az óvodákkal" - mondja Lángné Németh Ildikó, a csepeli Montessori-óvoda vezetője.

Magyarországon 120 óvodában és hét-nyolc iskolában működik csoport, illetve osztály a metódus égisze alatt, miután 1992-ben megalakult a Montessori-képzéseket szervező egyesület. Az óvodát és általános iskolát lefedi a Montessori-pedagógia, a középiskolás szintet a szakemberek csak részleteiben tartják kidolgozottnak. A Montessori-intézmények közül néhány fizetős, s mivel hírnevük a speciális és toleráns képzésen nyugszik, a máshonnan kiszoruló, tanulási gondokkal küzdő csemetéik számára a módosabb szülők gyakran választják ezeket az intézményeket.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Szellem

Önnevelők?

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök fiának érettségije kapcsán minduntalan elhangzik Montessori neve, a százéves múltra visszatekintő pedagógiai módszer lényegéről azonban nem esik szó.

Későn vacsorázik, a reggelit meg kihagyja? Van egy nagyon rossz hírünk

Későn vacsorázik, a reggelit meg kihagyja? Van egy nagyon rossz hírünk

„Egyetlen bolygónk van. Fontos lenne, hogy gondját viseljük”

„Egyetlen bolygónk van. Fontos lenne, hogy gondját viseljük”

Megint robbant valami Észak-Koreában

Megint robbant valami Észak-Koreában

A Huawei kémkedést tiltó szerződést ajánlott Németországnak

A Huawei kémkedést tiltó szerződést ajánlott Németországnak

Kartellező elemgyártókra csapott le a GVH

Kartellező elemgyártókra csapott le a GVH

Androidos? Problémás alkalmazásokra bukkantak, az egyik a netet és az aksit is szívta

Androidos? Problémás alkalmazásokra bukkantak, az egyik a netet és az aksit is szívta