Minősített eset

Utolsó frissítés:

Megállapítható, hogy az október 23-ai egységes fellépés kudarcának következtében feszültség állt be egyrészt az MDF és...

Megállapítható, hogy az október 23-ai egységes fellépés kudarcának következtében feszültség állt be egyrészt az MDF és a vele ellentétbe került Fidesz, BZSBT, az SZKH, valamint a TIB között" - vont elégedetten mérleget az 1988. november 10-ei állambiztonsági jelentés, amely különféle információk és ügynöki beszámolók összefoglalójaként került a pártvezetés asztalára, s amelyet ma az állambiztonsági levéltár őriz. Eszerint a Szabad Kezdeményezések Hálózata tanácsülésének már az október 24-ei "napirendje is felborult", mivel a kudarc okát többen "a hatalom irányította" MDF "kapituláns" külön nyilatkozatában látták. Az egyet nem értés olyan erős volt, hogy ketten ki is léptek a szervezetből. A "fülek" öt nappal később az SZKH, a Fidesz és a TIB közös megbeszéléséről mint a "mérsékeltek" és a "szélsőségesek" összecsapásáról tudósítottak ("nem a konfrontációt kell keresni az MDF-fel, hanem a közös pontokat", illetve "a visszalépésüket követően hiba volt nem szakítani azonnal velük"). De hírt kapott a pártvezetés az MDF vezérkarának azon álláspontjáról is, hogy "az SZKH mindvégig befolyás alatt tartotta a Fideszt, megpróbálta elérni, hogy az emberek minden körülmények között kimenjenek az utcára - az MDF-nek egy választása maradt, hogy egy külön nyilatkozatban elhatárolja magát ezektől a szervezetektől". A Fidesz háza tájékáról pedig az a hír futott be, hogy az otthon maradásra felszólító nyilatkozat miatt "egyes aktivisták" a választmány lemondását követelik.

A konfliktusról a közvélemény is értesült. A Szabad Európa Rádió Gondolatforgató című műsorában Kasza László mind az öt vitázó szervezetnek lehetőséget adott álláspontja ismertetésére, az MDF-é ráadásul a legális sajtóban is megjelenhetett. Az éppen akkor lapengedélyt kapott, Bíró Zoltán főszerkesztette Hitel című orgánumban az elnökség nevében Csurka István szögezte le, hogy a szervezők - beleértve az MDF-et is - "nem kellő alapossággal" készítették elő a tüntetést, a cikkíró azonban legfőképp magát a társadalmat ostorozta, mondván, "ez a nemzet ma még a fűre lépést tiltó táblákat is dermedten és vacogva veszi tudomásul", az MDF tehát már csak ezért is helyezkedett a "kétségkívül nem hősies álláspontra".