Az új elnök megválasztásáig Pinke György gazdasági alelnök vezeti a köztévét, amennyiben erre az áldását adja az MTV Közalapítvány január 5-ei nagykuratóriumi ülése. Ragáts Imre exelnök, aki a neveltlányával kötött szerződésbe bukott bele, egyelőre megússza feljelentés nélkül.

Ingatlan Tv munkacímű adásról nyújtott be engedélyeztetésre szerződéstervezetet Ragáts Imre, a Magyar Televízió Rt. (MTV) nemrégiben lemondott elnöke az MTV Közalapítvány elnökségének még 2003 nyarán. A hétköznap éjjelenkénti adást - elemzők szerint egy magazinműsor és egy teleshopreklám keverékét - eleinte kétórásra, utóbb félórásra tervezték. A gyártó Wunderland IC Nemzetközi Reklám- és Marketingügynökség Rt. reklámidőt kapott volna cserébe, méghozzá adásonként bruttó 2,6 millió forint értékben, egy éven keresztül. Az ügyletből végül nem lett semmi: Ragáts indoklás nélkül visszavonta az engedélyezés iránti kérelmét. A HVG értesülései szerint döntésében szerepet játszott, hogy az MTV Rt. felügyelőbizottsága (fb) "abszurdnak" minősítette a szerződéstervezetet, s a kuratóriumi elnökségi tagok között is akadtak, akik esélytelennek mondták az engedélyt.

Az fb szerint az összesen több mint félmilliárd forint értékű szerződés a piaci ár csaknem négyszeresén kalkulálta a költségeket (csak kamerabérletre 36 millió forint értékű reklámidőt kapott volna a Wunderland Rt., holott 5 millió forintért márkás felvevőt lehet vásárolni). Tovább gyengítette volna az MTV pozícióját, hogy - noha a barterügylet nem jár pénzmozgással - a köztévé kénytelen lett volna befizetni az adóhatóságnak az áfát, adásonként 522 ezer forintot (összehasonlításul: az Este című saját gyártású politikai magazinműsor mintegy 200 ezer forintba kerül). Az MTV számára előnyösnek éppen nem tűnő megállapodás megkötésére - vélekednek most egyes elnökségi tagok - Ragátsnak két oka lehetett. Az egyik, hogy az Országgyűlésnek címzett beszámolójában jelentősen felülkalkulálta az MTV 2003-as várható árbevételét (HVG, 2003. november 15.), így jól jött volna neki egy kis pluszpénz - még ha az lényegében fiktív is.

A másik lehetséges magyarázat a Wunderland Rt. tulajdonosi hátterével függhet össze. Az 1998-ban alakult cég Demján Sándor vállalkozó cégcsoportjába tartozik, az MTV-vel kötendő szerződést előkészítő elnöke Demján marketingügyekkel foglalkozó jobbkeze, Takács Ildikó volt. Takácsról MTV-s források tudni vélik, a média- és reklámberkekben otthonosan forgolódó üzletasszony tanácsaival segédkezett az exelnöknek az őszi reklámidő-értékesítési botrány (HVG, 2003. november 8.) kommunikálásában is. Akkor Ragáts 5 millió forintos bírsággal megúszta, holott az fb szerint az ominózus szerződések inkább a megrendelőknek - egyébiránt a konkurens RTL Klub "fedőcégeinek" - voltak előnyösek, s az elnökség Ragáts menesztését javasolta a civil tagokkal kiegészült úgynevezett nagykuratóriumnak.

Az év végére azonban az MTV-elnök védhetetlenné vált. Aznap este, amikor az a heti HVG megjelent az exelnök által saját nevelt lánya cégével kötött titkos filmbeszerzési szerződésekről szóló cikkel (HVG, 2003. december 20.), Ragáts találkozót kért Czeglédy Lászlótól, a kuratórium elnökétől, s egészségi okokra hivatkozva benyújtotta lemondását. Czeglédy - s utóbb az elnökség - a lemondást tudomásul vette, a "menekülési útvonalat" azonban nem. Ha ugyanis Ragáts a könnyített módon távozik, végkielégítésre tarthatna igényt, amit azonban az elnökség nem akar kifizetni. A nagykuratórium január 5-én ül össze, s dönt arról, a lemondás a Ragáts által választott időponttól, azaz január 1-jétől legyen hatályos, vagy az elnök "a cég működőképessége érdekében" maradjon még hivatalában a bejelentéstől számított 60. napig. Szintén a kurátorok határoznak arról az elnökségi javaslatról, hogy az új elnök megválasztásáig ügyvezetőként Pinke György, a 2003. szeptember 1-jével kinevezett gazdasági alelnök vezesse az MTV Rt.-t.

Noha Ragáts őszi megbuktatását az exelnök intenzív lobbija által meggyőzött civil kurátorok vétózták meg, a HVG-nek nyilatkozó elnökségi tagok ezúttal biztosra veszik, formális, a lemondást tudomásul vevő s Pinkét beiktató döntés születik majd hétfőn, s az ülés utáni napokban ki is írhatják az elnöki pályázatot. "Ki kell lépni az eddigi körből" - utalnak elnökségi berkekben arra, nagyobb eséllyel lehetne konszenzusra jutni az új elnök személyében, ha nem a politikai pártok szellemi holdudvarába tartozó, hanem inkább menedzser vezetőt választanának. A sajtóhírekben most újra szereplő, a korábbi elnökválasztási procedúrában esélyesnek mondott Kósa Somogyi Györgynek, Kiss Péter kancelláriaminiszter tanácsadójának (HVG, 2003. május 24.) nem adnak sok sanszot, az MTV belső viszonyait ismerő elemzők ugyanakkor nem tartják esélytelennek a mostohalánybotrányban már az elnökséghez lojálisnak mutatkozó egykori RTL-s Szabó Stein Imrét.

A megegyezés azonban nem lesz egyszerű, és semmi sem tiltja, hogy Pinke akár hónapokig ügyvezető alelnökként működjön. A gazdasági alelnök a Horn-kormány idején az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. igazgatója volt, s tavaly szeptemberig ügyvezetőként dolgozott a GKI Gazdaságkutató Rt. egyik tanácsadó kft-jénél, ahol időközben többségi tulajdont is szerzett. MTV-s berkekben semmiképpen nem mondják Ragáts emberének, sőt állítják, éppen a kuratóriumi elnökség verbuválta, hogy az exelnök körmére nézzen. Ezt az állítást látszik alátámasztani a műsoridő-szerződések vizsgálatában vállalt szerepe: Pinkének az fb-hez az ügyben írott levelei a legkevésbé sem mondhatók elfogultnak volt főnöke iránt.

Kettejük sajátos viszonya - jelesül, hogy az elnökséghez lojális Pinke munkaköréből adódóan rálátott Ragáts számos üzletére - még jól jöhet a tényfeltárásban fáradhatatlannak tűnő kurátoroknak, fb-tagoknak. A HVG értesülései szerint például vizsgálni tervezik az MTV által a Demján gründolta Prima Primissima Alapítványnak (HVG, 2003. október 11.) fizetett 10 millió forintos nagyságrendű összeg átutalásának körülményeit. Az alapítvány által kiosztott díjak átadásának ceremóniáját egyenesben közvetítette az MTV, amely a HVG értesülései szerint technikai költség címen még a szerződés aláírása előtt eljuttatta a pénzt. Az ügylet - állítják a kuratóriumban - nem példátlan, az összeg nagysága azonban indokolhatja az alaposabb figyelmet.

Noha Ragátscsal kapcsolatban az utóbbi időben hétről hétre megkérdőjelezhető gazdasági döntésekről szólnak a hírek, az elnökség egyelőre nem tervezi büntetőjogi útra terelni a lemondott vezető ügyeit. A reklámidő-szerződések esetében a nagyvonalúságot még azzal indokolták, az ilyen esetben felmerülő hűtlen kezelés bizonyítása nehézségekbe ütközhet, s a kurátorok már megégették magukat az ügyészi határozattal ártatlannak mondott korábbi elnök, Szabó László Zsolt esetében (HVG, 2003. július 26.). Ami a szándékosság bizonyítását illeti, a neveltlány-ügy akár kapóra is jöhetne, hiszen aligha életszerű, hogy valaki véletlenül szerződjön egy közeli hozzátartozója cégével. Az elnökség egyelőre azonban elfogadni látszik a "civilben" ügyvéd Czeglédy álláspontját, amely szerint - egyebek mellett az MTV "jó hírneve" érdekében - előnyösebb polgári jogi úton keresni az igazságot. A nevelt lány, Szabados Ágnes alapította Cears Bt.-vel kötött szerződést Ragáts december elején közös megegyezéssel felbontotta ugyan, a bruttó 55,3 millió forintos vételárból már kifizetett 13,8 millió forint azonban e megszüntető szerződés szerint a bt-t illeti. A kurátorok most úgy okoskodnak, mivel az eredeti megállapodást az elnökség megkerülésével kötötték, a szerződés semmis, s a kifizetett pénz visszajár az MTV-nek.

RÁDI ANTÓNIA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Vonat ütközött autóval Kismarosnál, hárman haltak meg

Vonat ütközött autóval Kismarosnál, hárman haltak meg

Annyian repültek Ferihegyen idén júliusig, mint a Malév utolsó évében 12 hónap alatt

Annyian repültek Ferihegyen idén júliusig, mint a Malév utolsó évében 12 hónap alatt

Továbbra sem megy Andy Murrey-nek

Továbbra sem megy Andy Murrey-nek

Bozótvágóval támadt feleségére

Bozótvágóval támadt feleségére

A szíriai fegyveres ellenzék elvesztette egyik utolsó erősségét

A szíriai fegyveres ellenzék elvesztette egyik utolsó erősségét

Simonyi szerint Orbán gerinctelen politikát folytat Amerikával szemben

Simonyi szerint Orbán gerinctelen politikát folytat Amerikával szemben