Az előzetes várakozásokra rácáfolva nem enyhült a kegyelmezési gyakorlat a Medgyessy-kormány hivatalba lépése óta, továbbra is csak a súlyos betegek számíthatnak büntetésük felfüggesztésére.

Bács-Kiskun megye talán két legismertebb vállalkozója egyaránt kecskeméti börtönben töltötte december 23-át, mégis hatalmas különbség volt Stadler József és Flaisz Ferenc helyzete közt. Míg az olajügyekben elhíresült, Kakas becenevű Flaiszot elfogása után rendőrök vitték a bíróság melletti, túlzsúfolt, igencsak sivár börtönbe, ahol túl sok jóindulatra a közeli jövőben aligha számíthat - nem volt hajlandó önként bevonulni a büntetőintézetbe, búvóhelyén fogták el -, Stadler a fegyintézet II-es részlegében, úgynevezett evsz-esként, központi karácsonyi ünnepségen vehetett részt.

Eredeti reményei szerint persze be se kellett volna vonulnia a börtönbe, mivel a szabadságvesztést kiszabó tavaly februári jogerős ítélet után egészségi állapotára hivatkozva kegyelmi kérvénnyel fordult a köztársasági elnökhöz, de mint "bevonulása" előtt többször is panaszolta, még nem kapott választ a kérvényére. Pusztán a számokból ítélve (lásd táblázatunkat) bő egy évtizeddel korábban még több eséllyel folyamodhatott volna a magyar jogrend szerinti utolsó esélyért, mivel 1991-1995 között a "kegyelmezési ráta" 10-16 százalék közt mozgott (HVG, 1998. november 14.), s csak 1996-tól szigorodott meg az eljárás. A kegyelmet kérők szempontjából a legkeményebb év 2001 volt, az akkor született 1034 határozatból 1021 elutasító volt, mindössze 13 személy - a kérelmezők 1,27 százaléka - kapott pozitív választ az államfőtől.

Tari Ferenc, az Igazságügyi Minisztériumban (IM) a kegyelmi kérelmek feldolgozását is felügyelő főcsoportfőnök, a büntetés-végrehajtás (bv) korábbi országos parancsnoka szerint érdemben mégsem változott annyira a kegyelmezési gyakorlat, mint ahogyan azt a számok mutatják. Az 1989-től néhány éven át tartó "nagyvonalúságot" jórészt az magyarázza, hogy számos olyan személyt engedtek ki a fegyintézetekből, akiknek a bűncselekménye lényegesen enyhébb megítélésűvé vált a rendszerváltást követően. Ilyenek voltak például azok, akik vallási, lelkiismereti okokra hivatkozva tagadták meg a katonai szolgálatot, vagy akik a közveszélyes munkakerülés miatt kerültek rács mögé.

A kegyelmi eljárás alapelvei nem változtak, de "szokásjoga" sokat finomodott a kilencvenes években. A végső döntés, mint korábban az uralkodókat, változatlanul a köztársasági elnököt illeti meg, a kérelmeket azonban előbb az IM véleményezi, majd az államfő támogató döntését az igazságügy-miniszter ellenjegyzi. Ebből fakadt az eddigi legsúlyosabb, kegyelmezéssel kapcsolatos közjogi vita is, amikor 1998-ban Göncz Árpád Kunos Péternek, az Agrobank Rt. volt vezérigazgatójának - szívbetegségére tekintettel - annak ellenére felfüggesztette volna három évre a börtönbüntetés letöltését, hogy az IM nem támogatta a kérelmet (végül Dávid Ibolya igazságügy-miniszter megtagadta az ellenjegyzést).

Kisebb-nagyobb nézeteltérések korábban is voltak, ám például azon törökbálinti sorkatonák ügyében, akik túlhajtottságuk miatt megtagadták az őrszolgálat felvételét, és ezért zendülés címén szabadságvesztésre ítélték őket, 1992-ben kompromisszum született: Göncz kegyelmezett volna mindannyiuknak, az IM valamennyi kérelmet ellenezte, végül az államfő csak a családosok büntetésének felfüggesztését írta alá, és ezt Balsai István akkori igazságügy-miniszter még hajlandó volt ellenjegyezni.

Ezen a két eseten kívül más ügy nem ismert, amelyben eltért volna a két kulcsszereplő véleménye - az egyedi kegyelmi ügyek titkosak, azokról sem az IM, sem az államfő apparátusa nem adhat semmiféle tájékoztatást -, s ez információink szerint Bárándy Péter igazságügy-miniszter hivatalba lépése óta sem változott. A tavalyi parlamenti választás után felmerült, hogy az alkalmi drogfogyasztás miatt elítéltek kaphassanak nagyobb számban kegyelmet (HVG, 2002. május 11.), de kiderült, olyan kevés súlyos joghátrányt kiszabó ítélet született füvezés miatt, hogy mindössze két gimnazista végrehajtandó szabadságvesztését változtatták át felfüggesztettre, vagyis az lényegében nem befolyásolta a kegyelmezési gyakorlatot.

Így letöltendő szabadságvesztésből kegyelemmel szinte kizárólag a rendkívül súlyos egészségi állapotban lévők, többségükben az igazoltan végső fázisban szenvedő rákbetegek szabadulhatnak, s ilyenkor sem eltörlik, csak felfüggesztik a büntetést. A szakvéleményt mindehhez a bv központi kórházától kell kérni, így igen kicsi az orvosi visszaélés esélye. Általában enyhébb büntetéseket mérsékelnek vagy engednek el más okokból, például egy olyan, tíz gyermekét egyébként rendesen nevelő asszony kapta meg a felfüggesztést, akinek a gyerekeit különben állami gondozásba kellett volna vetetni, mert sem az apa, sem más közeli hozzátartozó nem vállalta a nevelésüket.

Hiába korlátlan elvben az államfő kegyelmezési joga - döntéseit indokolnia sem kell -, a kérelmezők egy jelentős csoportján ő sem segíthet. A szabadságvesztésre ítéltek adatait ugyanis általában 15 évig nyilvántartják, ez az adatbázis a büntetett előélethez fűződő joghátrányoktól való mentesítés után is "él" még. Főleg olyanok kérnék törlésüket erről a listáról, akik vagyonőrként kívánnak elhelyezkedni, ám ezt a hatályos jogszabályok még kegyelmi eljárás során sem teszik lehetővé.

Nem jogszabály, csak az "önkorlátozás" akadályozza, hogy Bárándy Péter elé olyan személy kegyelmi kérvénye kerüljön, akit ügyvédként még ő védett. Nemcsak saját ügyeiben, hanem mindazokban, amelyekben irodája bármely munkatársa járt el, már a kegyelmi előterjesztést is a Belügyminisztérium (BM) teszi. Nem hivatalos információk szerint az eddigi mintegy tíz, BM-be küldött akta közül egyetlen kegyelmi kérvényt sem támogattak a tárcánál, így hajdani Bárándy-ügyfél esetében nem született pozitív államfői döntés. A fogva tartottak közt egyébként terjed a hír, hogy közkegyelemre is sor kerülhet a májusi EU-belépés alkalmából, ám az IM szakértői ennek kezdeményezésére sem látnak jelenleg semmiféle okot.

FAHIDI GERGELY

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Késsel támadt a rendőrökre egy 18 éves férfi Debrecenben, meglőtték

Késsel támadt a rendőrökre egy 18 éves férfi Debrecenben, meglőtték

Bozótvágóval támadt feleségére

Bozótvágóval támadt feleségére

Trump sértődött kisgyerekként reagált, amiért Grönland nem lehet az övé

Trump sértődött kisgyerekként reagált, amiért Grönland nem lehet az övé

Annyian repültek Ferihegyen idén júliusig, mint a Malév utolsó évében 12 hónap alatt

Annyian repültek Ferihegyen idén júliusig, mint a Malév utolsó évében 12 hónap alatt

Amerikai demokrata politikusok nyílt levelet írtak az Auróra ügyében

Amerikai demokrata politikusok nyílt levelet írtak az Auróra ügyében

Indokolt a sárga versenycsík a 700 lóerőre tuningolt Mercedes-AMG SUV-n

Indokolt a sárga versenycsík a 700 lóerőre tuningolt Mercedes-AMG SUV-n