Egyelőre az orvosok jöttek ki jól az elmúlt napok egészségügyi botrányaiból: a hálapénzközlő honlap szünetel, miközben - ugyanezen ügyben - Szegeden becsületsértési eljárás indult, s vizsgálódik az adatvédelmi biztos is. A kismama halálával végződő MÁV kórházi szülés ügyében pedig a nyomozók bizonyítási gondokkal küzdenek.

Három alapjog, a gondolatközlés szabadsága, az egészséghez való jog és a személyes adatok védelme közül az utóbbit választotta Péterfalvi Attila adatvédelmi ombudsman, amikor hétfőn úgy döntött, vizsgálatot rendel el a jogi viták miatt vasárnap óta szünetelő halapenz.hu honlap ügyében. Az internetes oldalon nők tették közzé szülészorvosaikkal kapcsolatos tapasztalataikat, a doktorok tarifáit - a magánrendeléseken kért legális díjazást, illetve az elfogadott paraszolvenciát -, valamint a szolgáltató adatbázist is közölt a magyarországi kórházak szülészeiről.

A véleményüket közlő asszonyok az internetes fórumokban megszokottnál lényegesen nagyobb arányban vállalták a saját nevüket, s maga a tartalom inkább reklámnak volt mondható, mint kritikának: többnyire méltató szavakkal illették választott orvosaikat. Így nyilvánvaló, az oldal elsősorban a hálapénzlista miatt kavart botrányt (e szerint a terhesgondozás átlagosan 50 ezer forintba, a szülés ugyanennyibe kerül, s több orvos előre közli a tarifát). Péterfalvi szerint ugyanis minden közzétett tény megsértette az adatvédelmi törvényt. Mint az ombudsman a HVG-nek kifejtette, személyes adatnak minősül, hogy az illető orvos elfogad-e paraszolvenciát, s ha igen, akkor mennyit adtak neki, illetve a doktorról alkotott vélekedés is, amennyiben az abból levonható következtetések alkalmasak az orvos hírnevének csorbítására.

"Péterfalvi egy fél évszázados bűnös rendszer egyetlen elemét ragadta ki, s arról alkotott, egyébként jogilag is több sebből vérző, véleményt" - mondta a HVG-nek Ádám György, orvosi műhibákra szakosodott ügyvéd. Ádám szerint a Rákosi-érából származó hálapénz minden formája vesztegetés. Az állam a saját zsebét kíméli, amikor a betegekre hárítja az orvostársadalom egy részének eltartását, s szemet huny a bűncselekmények felett.

A honlapkészítőknek nem csak az adatvédelmi biztos dorgálásától kell tartaniuk: a Szegedi Városi Rendőrkapitányság a bíróságra tette át Herczeg János szegedi orvosprofesszor által a halapenz.hu-n megjelentek miatt tett becsületsértési feljelentését, vagyis a magánvádas eljárás megindult a neve elhallgatását kérő honlaptulajdonossal szemben. Őt egyébként - mint a HVG-nek elmondta - saját negatív tapasztalata indította az oldal megnyitására: terhes feleségével orvosuk közölte, "a gyereknek ára van", majd 100 ezer forintot kért a szülés levezetéséért. Múlt vasárnapra azonban - mint mondta - "a támadások miatt" elfogyott a "lelkiereje", s a halapenz.hu megszüntetése (hivatalos bejelentés szerint: szüneteltetése) mellett döntött.

Az ily módon ismét győzedelmes hálapénzzel persze jól jár a kórház is - teszik hozzá szakértők -, az évi 300-400 magánbeteget "szállító" sztárorvosok (olykor csupán havi egy-két ügyeleti napért cserébe) a kórházba irányítják a pácienseiket, akiknek az ellátása után, miközben ők az orvosoknak fizetnek, a kórház az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól kapja meg az úgynevezett fejpénzt. Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatallal (APEH) ugyanakkor meggyűlhet a bajuk a doktoroknak: jó részük a kapott hálapénz töredékét sem vallja be, arról nem is beszélve, hogy nem minden magánrendelő erőssége a számlafegyelem. Az így kieső állami bevételt - bár hivatalos számítás nincsen - a legóvatosabb becslők is forintmilliárdokra taksálják az APEH-ben.

"Nem a hálapénzt pártolom" - utasította vissza a felvetéseket Péterfalvi, mondván, akinek erkölcsi, esetleg büntetőjogi aggályai vannak, tegyen feljelentést. A HVG-nek név nélkül nyilatkozó jogászok cinikusnak vélik ezt a hozzáállást, s a betegek kiszolgáltatottságával érvelnek. Az ombudsman viszont azt hangsúlyozza: ahogyan nem tehetik közzé a társasházak a közüzemi díjakkal tartozó lakók nevét, s a tanárok sem a bukott diákokét, úgy az orvosokról sem készülhet feketelista. A közlés szabadságáról pedig akként vélekedik, hogy az úgynevezett csevegőfórumokon valóban mindenki kiélheti a szólás szabadságát - igaz, adott esetben kinek-kinek büntető és polgári úton felelnie kell a nem valós, sértő közlésekért -, adatbázis azonban nem hozható létre személyes adatokból. "A világhálóra is vonatkoznak a törvények" - összegezte álláspontját Péterfalvi.

Hálapénzügynek indult a budapesti MÁV Kórházban praktizáló Herczeg Szabolcs (a Szegeden pereskedő professzor névrokona) esete is: eleinte még arról szóltak a hírek, a doktor mesterségesen indította meg betegei szülését, hogy a babák az ügyeleti idejében jöjjenek a világra. Miután egyik betege az életét vesztette, az eset kapcsán foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetés gyanújával nyomoz a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK). (Herczegről egy Judit nevű betege egyébként "csak szuperlatívuszokban" írt a halapenz.hu-n. Egyebek mellett ezt: "Maradhattam volna SZTK-beteg is, a doktor úr kedvessége és a beteget egyenrangú partnerként kezelő magatartása mit sem változott volna.")

A büntetőügyet megalapozó tragédia szeptember közepén történt. A doktor egyik magánbetege, egy 39 éves asszony szülési fájdalmakkal jelentkezett a MÁV Kórházban, az orvos, mivel másik sürgős beavatkozáshoz hívták, a beteget átadta kolléganőjének. A doktornőt azonban - állította a HVG-nek a szülőszobán jelen volt élettárs, aki egyébként orvos végzettségű - nem tájékoztatta a kórelőzményekről. Így arról sem, az asszony utoljára tíz éve szült, akkor, akárcsak első gyermeke esetében, komplikáltan - vélhetően az anya szűk medencecsontja miatt. "Szinte préselték kifelé a babát. Amikor Ildikó közölte, el fog ájulni, először nem vették komolyan, utóbb az orvoscsoport is rémülten észlelte, az oxigénadagoló elzárt szekrényben van" - emlékezett az elhunyt asszony élettársa.

A halapenz.hu-val ellentétben lapzártánkkor is elérhető "orvosvéleményező" világhálóbeli oldalon, a Nők Lapja internetes csevegőjében nem túl hízelgő történetek olvashatók - más orvosok mellett - Herczeg doktorról, ha hinni lehet a bejegyzéseknek, elsősorban a saját betegei tollából. Az orvos ügyvédje, Zamecsnik Péter - miközben személyiségi jogi pereket helyez kilátásba - elutasít minden hasonló felvetést: szerinte a betegek magas száma (Herczeg évente 400-450 szülést vezetett) éppen ügyfele hozzáértését igazolja, s úgy véli, a doktor meghurcolásának hátterében a konkurencia irigysége érhető tetten. A tragikus szülést - emlékeztetett - nem is ügyfele vezette.

A kórház ugyanis néhány nappal a tragédia után bejelentést tett a BRFK-n, ahol először a különleges halálesetek alosztálya kutakodott, s rendelt el egyebek mellett igazságügyi orvos szakértői boncolást. Az államigazgatási eljárás azonban - s ez az ügyvéd álláspontját látszik igazolni - még be sem fejeződött, amikor a kórház vezetése feljelentéssel élt Herczeg doktor ellen. A BRFK-n egyelőre nem tervezik gyanúsítottként kihallgatni az orvost, a nyomozás ismeretlen tettes ellen folyik. Fülöp Valter őrnagy a HVG-nek elmondta, a bonyolult ügyben már eddig is több tucat tanút hallgattak ki, s jelenleg az orvos szakértő véleményére várnak. Akárhogyan is, az orvosnak nem ez az első zavaros ügye. Egy, a HVG-nek nyilatkozó édesapa 1999-ben egyezett ki peren kívül a MÁV Kórház biztosítójával, miután a család első gyermeke - vélhetően Herczeg doktor hibája miatt - oxigénhiánnyal született, s maradandó károsodásokat szenvedett.

RÁDI ANTÓNIA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Fél éve csúszik két körforgalom átadása Budafokon

Fél éve csúszik két körforgalom átadása Budafokon

Brexit: két szék között a padlóra eshet Boris Johnson

Brexit: két szék között a padlóra eshet Boris Johnson

Visszamenőleg ígér ingyenparkolást Zuglóban a fideszes jelölt

Visszamenőleg ígér ingyenparkolást Zuglóban a fideszes jelölt

Bombariadó miatt lezárták New York egyik hídját

Bombariadó miatt lezárták New York egyik hídját

Kipróbáltuk a világ leggyorsabb villanyautó-töltőjét, amiből itthon már kettő is van

Kipróbáltuk a világ leggyorsabb villanyautó-töltőjét, amiből itthon már kettő is van

Frontális karambol történt Bárándnál, mentőhelikopter szállította kórházba a sofőröket

Frontális karambol történt Bárándnál, mentőhelikopter szállította kórházba a sofőröket