Az egyik legismertebb törvényszéki szóvivő, Sándor Zsuzsa fővárosi bírósági bíró immár minden energiáját az ítélkezésre kényszerül fordítani, miután a Fővárosi Bíróság (FB) elnökeként újraválasztásra készülő Gatter László átszervezte a tájékoztatást. Az OIT új elnökhelyettese az FB-n ítélkező Varga Zoltán bíró lett.

"Ez az a kérdés, amiről nem kívánok nyilatkozni" - válaszolta a HVG-nek a Fővárosi Bíróság (FB) "arcaként" ismertté vált Sándor Zsuzsa bírónő szóvivői megbízatásának visszavonásával kapcsolatban. Az ítélőtanács tagjaként egyebek közt a bolti sorozatgyilkossággal vádolt Erdélyi Nándor perét tárgyaló, a legnagyobb törvényszék, az FB szóvivőjévé 1998-ban kinevezett Sándor Zsuzsa részben tájékoztatási tevékenységével, a "bíróság arculatának megteremtésével" vívta ki, hogy megkaphatta az FB legmagasabb belső szakmai kitüntetését, az aranygyűrűt (HVG, 2002. április 13.).

Komoly szakmai meglepetést keltett ezek után, hogy az utóbbi hónapokban amúgy is feszültségektől terhes, nehéz helyzetű bírói hatalom a közvélemény előtt egyik legismertebbnek számító szereplőjét vonta "hátrébb". A hivatalos indoklás szerint annyira megnövekedett a bíróságok munkája iránti érdeklődés, hogy azzal a kis létszámú sajtótitkárság már nem tudott lépést tartani, ezért kellett újítani. Nem hivatalos információk szerint viszont valójában egy, a bírói hatalmi ág tekintélyét drasztikusan megkérdőjelező újságcikkre túl későn megjelentetett válasz volt a leváltás közvetlen oka.

A 2003. december 18-ai Népszabadságban jelent meg Kiss Istvánnak, a Magyar Ügyvédek Érdekvédelmi Szervezete alelnökének az írása, amelyben a szerző saját védenceit csak monogrammal jelölte, egy kerületi és egy fővárosi bírónőt, Szabó Tündét és Szívós Máriát viszont név szerint támadta - ilyet ügyvéd nyilvánosság előtt eddig még nem tett - végső soron azzal, hogy megalapozatlanul, hatalmukkal visszaélve rendeltek el előzetes letartóztatásokat. Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság (LB) és egyúttal az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) elnöke már több, a bíróságok munkáját kritizáló véleményt, köztük Tamás Gáspár Miklós írását nyilvánosan nehezményezte. Kiss cikke kapcsán pedig az érintett FB-elnök is úgy döntött, hogy azt nem hagyja válasz nélkül. A válasz meg is jelent az FB sajtótitkársága jegyezte olvasói levél formájában, ám csak 11 nappal később, s ez a "késedelem" több forrásból származó, ám Gatter által cáfolt hírek szerint jelentősen hozzájárult a szóvivő felállításához.

A tájékoztatási rendszer változtatásának lényege, hogy a gyakorlatilag függetlenített sajtószóvivő feladatait szétosztották az FB titkárságvezetője és a különböző kollégiumok elnökei között, hivatkozási alapul pedig ehhez az LB gyakorlata szolgált. Az LB-n elnöki kinevezése előtt éppen Lomnici Zoltán látta el a szóvivői feladatot is - az így szerzett közismertsége szakmai kvalitásaival párosulva segítette elő "csúcsra jutását" a bírói szervezetben -, de őt újabb szóvivő nem követte, hanem a kollégiumok szakértői vállalták a tájékoztatást saját területükön.

A megyei bíróságok többsége nem követi ezt a gyakorlatot, hanem továbbra is a szóvivői rendszert működteti. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében például változatlanul Bodnár Zsolt elnökhelyettes tartja a kapcsolatot a közvéleménnyel, s a Somogy Megyei Bíróság elnöke, Újkéry Csaba is ragaszkodik a szerinte a tájékoztatáshoz "született tehetséggel" rendelkező szóvivőjéhez. A most szóvivői részfeladatokkal is megbízott Frech Ágnes, az FB büntetőkollégiumának vezetője viszont azzal érvel, hogy az FB-n és a kerületi törvényszékeken egyidejűleg sokkal több, közérdeklődésre számot tartó per folyik, mint az LB-n, így a kollégiumvezető számára is egészen más feladatot jelent a tájékoztatás. Ő mindenesetre változatlanul örülne neki, ha "teljes állású" szóvivője lenne az FB-nek.

Az, hogy az egyes törvényszékekről és vezetőikről milyen szakmai - és esetenként politikai - vélemény alakul ki, mindenesetre nem kis mértékben függ a szóvivőktől és az elnökök személyes megszólalásaitól. A tét Újkéry Csaba és Gatter László számára sem csekély, hiszen mindketten "újként" kerültek az OIT tagjai közé (HVG, 2003. október 4.), és Varga Zoltán, az FB tanácselnöke mellett mindkettőjüket az OIT elnökhelyettesi tisztére jelölték. Igaz, végül összesen négy aspiráns lett, hiszen éppen Gatter javasolta a Pest Megyei Bíróság elnökét, Szelényiné Roszik Erzsébetet is e tisztségre, ezért a döntést december 9-én el kellett halasztani a következő, e hét keddi OIT-ülésre.

A politikai tét egyes találgatások szerint az volt, hogy a radikálisabban, illetve mérsékeltebben jobboldalinak tartott Újkéry vagy Gatter, illetve a liberálisabbnak bemutatott Varga Zoltán lesz-e az igen aktív Lomnici mellett inkább csak szimbolikus hatalommal bíró OIT-elnök-helyettes. A politikai címkézést persze minden bíró hagyományosan visszautasítja, Újkéry Csaba, mint a HVG-nek elmondta, egyenesen nevetségesnek tartja. A döntés végül Varga Zoltánnak kedvezett, így a testület második embere nem egy megyei elnök, hanem aktívan ítélkező, a nyilvánosságot következetesen támogató bíró lett.

A következetesen keménykezű - egyes kritikusai szerint egyenesen egyszemélyi, kézi vezérlést megvalósító - Gatter László számára még egy fontos, bár valószínűleg "egyesélyes" próbatétel van még hátra. Hamarosan eldőlhet az is, hogy továbbra is betöltheti-e az FB elnöki posztját, de miután rajta kívül más pályázó nincs, és kis többséggel ugyan, mintegy 57 százaléknyi szavazattal, de többséget szerzett a főváros összbírói értekezletén is (ezen a kerületi bíróságok bírái is részt vesznek az FB tagjai mellett), szinte biztos befutónak számít.

FAHIDI GERGELY

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ijesztő kezdés után taroltak a címvédő Babosék Ausztráliában

Ijesztő kezdés után taroltak a címvédő Babosék Ausztráliában

Fejbe rúgták, majd elájult a kispadon a magyar focista

Fejbe rúgták, majd elájult a kispadon a magyar focista

Annyira erősödnek az óceánok hullámai, hogy kezd veszélyessé válni a helyzet

Annyira erősödnek az óceánok hullámai, hogy kezd veszélyessé válni a helyzet

Magyarországon maradnak az Esterházy-kincsek

Magyarországon maradnak az Esterházy-kincsek

Újra jön a nagy havazás, hat megyére adják ki a figyelmeztetést

Újra jön a nagy havazás, hat megyére adják ki a figyelmeztetést

Nagy Blanka nem bánt meg semmit

Nagy Blanka nem bánt meg semmit