Január közepén felmondta a pénzváltókkal kötött ügynöki szerződéseit a Kereskedelmi és Hitelbank Rt.

Január közepén felmondta a pénzváltókkal kötött ügynöki szerződéseit a Kereskedelmi és Hitelbank Rt. (K&H), jóllehet a bank egyes ügynökei január elején még terjeszkedésre kaptak engedélyt a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletétől. A lépésre a bank sajtóosztályán nem adtak magyarázatot, de bizonyára nem véletlen, hogy már tavaly ugyanezt tette a Magyarországi Volksbank Rt. (MV) is. E két bank ügynökei voltak ugyanis azok a pénzváltók, amelyek "képbe kerültek" a brókerbotrányban, illetve a tavaly ősszel kipattant szír pénzmosási ügyben.

Úgy tűnik, kissé későn vonták le a bankok a konzekvenciát: gyanúsított lett ugyanis a K&H pénzváltási üzletágát irányító Pál Tibor (aki 2002 elejéig a Magyar Nemzeti Bank pénzváltási engedélyeket kiadó osztályát vezette) és az MV-nél hasonló pozícióban dolgozó Suján Rita, akiket a részletekről hallgató Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szerint megvesztegettek a pénzváltók. Hogy mivel és miért, arról nem beszélnek a nyomozók (Pált állítólag faragott fadobozzal és süteménnyel), de az tény, hogy amikor az MV már nem volt hajlandó újabb ügynöki szerződéseket kötni a büntetőeljárásban most gyanúsított szírek és magyar üzlettársaik pénzváltó cégeivel (HVG, 2003. december 20.), azok a K&H-nál próbáltak szerencsét. Sikerrel: tavaly májusban e bankkal szerződött a szír Ghassan Tarche tulajdonában álló Intermoney Kft., októberben pedig a magyar magánszemélyek kezében lévő Sestertius XIII. Kft. is (Pál egyébként mindkét cég ellen bejelentést tett a rendőrségen, mert feltűnően magasnak találta azok forgalmát).

A pénzmosási ügyben a jogszabályok szerint eljáró Országos Rendőr-főkapitányság helyett az ügyészség kijelölésére nyomozó BRFK mostanáig nem közölte, mire alapozza azt a gyanút, hogy Bassam Tarche és csapata a bankokkal legálisan dolgozó pénzváltók révén 380 millió forintnyi pénzt mosott tisztára abból a több milliárdból, amit embereik a Garay téri piacon vagy a Váci utcában feketén váltottak. Pozsonyi Tibor, Bassam Tarche üzlettársának, Dér Zoltánnak a védője szerint a BRFK eddig semmilyen bizonyítékot nem mutatott be arra, hogy a bankjaikkal elszámolni köteles pénzváltókhoz ezek az összegek csorogtak volna be.

Máig nem tudni persze, mi derült ki a szírek lehallgatott telefonbeszélgetéseiből. Akár úgy is tűnhet, hogy Molnár Csaba alezredes "véletlenül" csúszott el a szírek miatt, egyes szakértők szerint mindez fordítva történt: az utcai pénzváltók Budapesten mindennapos ügyéből azért kerekedett ki tavaly év végén a minden idők egyik legnagyobbjának mondott magyar pénzmosási botránya, hogy "súlyt" adjon a brókerbotrány felderítésében is kulcsszerepet betöltő alezredes eltávolításának. A Doki becenevű Bassam Tarche mindenesetre a letartóztatása után azt kiabálta a Gyorskocsi utcai fogdafolyosón, "én segítettem Molnárnak elfogni Hasan El Abedet" (aki hírek szerint a konkurense volt), ám más információk szerint a Kulcsár Attila által elsikkasztott milliárdok tisztára mosásával gyanúsított szírt maga az egykori sztárbróker dobta fel tavaly június végén, amikor ügyvédjével, Bánáti Jánossal eljuttatta a K&H-nak az "önfeljelentését".

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Társadalom

Szolgálati viszonyok

Útlevelét bevonták ugyan, de továbbra is bejár munkahelyére az államtitoksértéssel, hivatali visszaéléssel és vesztegetéssel gyanúsított Molnár Csaba rendőr alezredes, aki nemrégiben még a brókerbotrány nyomozását vezette. Története több szálon kapcsolódik a bűnpártolással vádolt Bácskai János tábornokéhoz.

Családi történet: amikor a Maffiózók átírta a sorozatok történelmét

Családi történet: amikor a Maffiózók átírta a sorozatok történelmét

Megkezdődött a sztrájk az Audiban

Megkezdődött a sztrájk az Audiban

Megkapta a spanyol behívót Sterbik Árpád, aki már bizonyított bravúros beugróként

Megkapta a spanyol behívót Sterbik Árpád, aki már bizonyított bravúros beugróként

Más támadásokra is készült a gdanski polgármester gyilkosa

Más támadásokra is készült a gdanski polgármester gyilkosa

Játékos kedvű vidracsaládot videóztak le Békéscsaba belvárosában

Játékos kedvű vidracsaládot videóztak le Békéscsaba belvárosában

Héthavi csúcsra drágult a forint pénteken

Héthavi csúcsra drágult a forint pénteken