Wappler László vállalkozót gyanúsítja a rendőrség azzal, hogy 1997-ben lelőtte és garázsaljzatba betonozta az alvilág egyik kulcsembereként számon tartott Szlávy Bulcsút. A korábban olajvállalkozásairól ismert, legutóbb az egykori Békéscsabai Kötöttárugyár romjai körül feltűnt Wappler tagad.

Budapest határában, Budaörsnél fogadta az utolsó hívást mobiltelefonján az éjszakai életben csak a Balaton királyaként emlegetett Szlávy Bulcsú 1997. július 31-én. E napja is a szokásos menetrend szerint zajlott: két testőre kíséretében délelőtt indult el bérelt tihanyi apartmanjából a főváros felé üzleti ügyeit intézni. Az akkor 43 éves vállalkozót a zsarolás gyanújával ellene indított büntetőeljárás miatt kérték ki a magyar hatóságok a spanyol kollégáktól, a rendőri gyanú szerint - ha hátrébb szorult is kényszerű tenerifei bujkálása idején az alvilági ranglétrán - a lakhelyelhagyási tilalom ellenére nem hagyott fel fő tevékenységével, a védelmi pénzek szedésével, 20-25 főből álló csapatát személyesen irányította.

Szlávy kis kitérőt tett Budaörsön, ahol Wappler László vállalkozóval volt találkozója. Az utóbbi által bérelt Balaton-parti mulatót Szlávy csapata védte, s ebből elszámolási vitájuk adódott. Volt azonban más megbeszélnivalójuk is: Wappler feljelentette Szlávyt a Veszprémi Rendőrkapitányságon, hogy erőszakoskodott egyik hölgyismerősével, bizonyos Erikával. Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) gyanúja szerint ez volt Szlávy utolsó megbeszélése: a hétfőn előzetes letartóztatásba vett Wappler lelőtte a Balaton királyát. Minderről - a gyanúsítottat "W. László pénzügyi tanácsadóként" emlegetve - Kovács Lajos ezredes, az ORFK úgynevezett döglött ügyek osztályának vezetője számolt be hétfői sajtóértekezletén.

A bűnügyek iránt fogékonyak körében 1997-es eltűnése óta egyértelmű volt, hogy Szlávy nincs már az élők sorában, valószínűleg megölték (HVG, 2000. június 22.). Védőügyvédje, Bárándy György most azt mondta a HVG-nek, bár védencét némi ügyészi stiklivel hozatták haza - a spanyoloknak címzett megkeresésben fegyveres rablás szerepelt, "sima" zsarolás miatt vélhetően nem adták volna ki, utóbb ezt a magyar hatóságok fordítási gondokkal magyarázták -, Szlávy haza kívánt jönni tisztázni magát, s nem a hatóságok elől bujkált. Más források is megerősítették: több alvilági csoportnak is elszámolnivalója volt az erőszakos, vagyon elleni bűncselekmények miatt korábban többször büntetett Szlávyval, akit egyébként a hatóságok összefüggésbe hoztak Molnár Péter volt ökölvívóbajnok autójának felrobbantásával is. Ha azonban a rendőrök nem tévednek, Szlávy a Molnár-merénylet idején - 1997 augusztusában - már nem is volt az élők sorában.

A nyomozók évek óta gyűjtögették az adatokat, hogy összeálljon a kép Szlávy utolsó napjairól. Kovács ezredesék az 1996-1999-es alvilági leszámolásokkal kapcsolatos nyomozások mellékszálaként kezelték Szlávy eltűnését. "Némi túlzással nincs olyan rendőri szerv Magyarországon, ahol ne lett volna aktája" - fogalmazott Kovács, akinek csapata 2002 tavaszán nyilvánította hivatalosan eltűntté Szlávyt, s csaknem egy évvel később rendelték el a nyomozást ismeretlen tettes ellen emberölés gyanúja miatt. Wappler hamar képbe került - Kovács sejteni engedte, nem zárják ki, hogy Szlávy testőreinek is volt szerepük a bűntettben -, feltérképezték a kapcsolatait, elsősorban arra összpontosítva, kinek van a vállalkozó környezetében olyan, Budaörsről könnyen elérhető ingatlana, ahol a kilencvenes évek végén átalakítás zajlott. A belbudai ingatlan garázsára a szomszédok hívták fel az érdeklődő rendőrök figyelmét: a tulajdonos (Wappler tanúként kezelt ismerőse) ekkoriban töltötte fel a szerelőaknát.

Minderre némi célzást tettek Wapplernek az őt nemrégiben még tanúként kihallgató rendőrök, akik ezután a vállalkozó minden lépését követték. Szemmel tartották akkor is, amikor a gyanúsított múlt péntek délután másodmagával, betonfúró szerszámokkal felszerelkezve megjelent a garázsnál. Fél óra múlva csaptak le rá: a lyuk ekkor 30 centi mély volt. Később a rendőrök megtalálták a holttestet, amelyet - a zsebében lévő névjegy, illetve más ismertetőjegyek alapján - Szlávyként azonosítottak.

Wappler ártatlan - ügyvédje mindössze ennyit mondott a HVG-nek (Kovács tájékoztatása szerint azt beismerte, hogy annak idején ő tüntette el a tetemet). Mindenesetre nem ez Wappler első összeütközése a törvénnyel. Ő volt az elnöke a Déva Kisszövetkezetnek, amelynek ügyében 120 millió forintos csalás miatt emeltek vádat öt személy, köztük Wappler ellen (HVG, 1997. április 5.). Az ő tulajdonában álló vállalkozásokat finanszírozta a Gávavencsellői Takarékszövetkezet elnöke, akit egyebek között ezért ítéltek el jogerősen hűtlen kezelés miatt (HVG, 1998. március 13.). Wappler neve az 1990-es taxisblokád idején vált ismertté, amikor bejelentette, az általa vezetett Nawa 55 Rt. a világpiaci árnál lényegesen olcsóbb olajat tud szerezni Szaúd-Arábiából, de e behozatalból végül nem lett semmi (HVG, 1997. április 5.).

Megalakulása előtt koncessziót kapott Kambodzsától olajkutatásra a Nawa-csoport másik cége, a Nawa Bányászati és Kereskedelmi Kft. - legalábbis ezt állította annak idején Wappler. A vállalkozó legutóbb Békés megyében bukkant fel, miután átvette a Sümeghy Csaba fideszes politikus-vállalkozó tulajdonában volt, csődhelyzetbe került BCB-birodalmat, az egykori Békéscsabai Kötöttárugyár romjait (HVG, 2001. április 7.). A BCB-cégeknél tartozás fedezetének elvonása miatt kutakodik a rendőrség, a nyomozás a HVG értesülései szerint a végéhez közelít. Mindennek ellenére a vállalkozó ismerői önállótlan embernek tartják Wapplert, úgy vélik, üzleti döntéseit évek óta elválaszthatatlan társa, idősebb Wachsler Tamás egykori Autóker-vezérigazgató (HVG, 2002. szeptember 14.), a volt honvédelmi közigazgatási államtitkár édesapja befolyásolja, mások ellenben úgy vélik, kettejük közül Wappler volt a főnök. Abban egyetértenek: ha az ORFK nem téved, Szlávy kivégzése lehet az egyetlen ügy, amit Wappler maga intézett.

Mindenesetre úgy tűnik, amire az éjszakai élet számos befolyásos alakja vágyott, azt egy alvilági körökben másodvonalbeli ügyeskedőnek tartott ember intézte el: Szlávyval leszámoltak. Halálával befellegzett az egykor - a kérészéletű Republikánus Párt alelnökeként - politikai karriert építgető vállalkozó üzleteinek is: vendéglátóipari érdekeltségei (egyebek mellett a budapesti Expo, Margit híd és a tihanyi Paradiso diszkó) a konkurencia kezére kerültek vagy lehúzták a redőnyt, cégei megszűntek. Csődbűntett miatt tett feljelentést egy másik Szlávy-cég, a Stargate 95 Kft. felszámolója, miután nem kapta meg a hitelezőknek adós maradt, ellenben vagyontalan cég iratait.

RÁDI ANTÓNIA

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kényszertörlések miatt apad drasztikusan a magyar cégek száma

Kényszertörlések miatt apad drasztikusan a magyar cégek száma

Egyre jobban félnek a cégeknél attól, hogy leállnak az EU-pénzek

Egyre jobban félnek a cégeknél attól, hogy leállnak az EU-pénzek

A bíróságnak is sok volt, hogy a TV2 a Sargentini-jelentés megszavazása után Orbán éltetéséről beszélt

A bíróságnak is sok volt, hogy a TV2 a Sargentini-jelentés megszavazása után Orbán éltetéséről beszélt

Jégtől a tűzig: a hőmérséklet elképesztő tudománya

Jégtől a tűzig: a hőmérséklet elképesztő tudománya

Bayer Zsolt a tüntetések gimnazista szónokáról: Kretén, nyomorult, barom, proli

Bayer Zsolt a tüntetések gimnazista szónokáról: Kretén, nyomorult, barom, proli

Kétszáz éves freskókat takartak le a felújítás során Orbán új munkahelyén

Kétszáz éves freskókat takartak le a felújítás során Orbán új munkahelyén